Úgy
adódott, hogy egy szép szűzpecsenye hús landolt a hűtőmben,
méghozzá egy rendes háztáji vágásból származó darab. Úgy
terveztem előtte, hogy aznap valami olaszos tésztát fogok
készíteni, arra támadt gusztusom, így mikor „beesett” a
szűzpecsenye, gondoltam belekombinálom valahogy a tervezett menübe,
mert nem akartam egy ilyen szép húst lefagyasztani későbbre.
Kicsit
kutakodtam a hűtőben, kipakoltam ezt meg azt, és végül
menetközeben improvizálva megszületett ez a fogás.
Hozzávalók
(2 adaghoz):
.
1 db./kb. 40 dkg sertés szűz
.
30 dkg száraz taglietelle tészta
.
3-4 db. grillezett
kápia paprika
.
1 ek. olasz sűrített paradicsom
.
1 csokor friss petrezselyem
.
2 ág friss rozmaring
.
2-3 friss kakukkfű
.
1 derezd fokhagyma
.
1-2 ek. mustár
.
só, bors, édeskömény mag, római kömény mag, barnacukor
.
száraz fehérbor
.
0,5 liter hús
alaplé
Elkészítés:
1.
Egy-egy tk. egész borsot, édeskömény magot és római kömény
magot mozsárban kissé megtörök, hozzáadok 1 tk. durva tengeri
sót is, majd az egészet egy vágódeszkára szórom és elterítem.
2.
A lehártyázott megtisztított szűzpecsenyét körben mindenhol
bekenem mustárral, azután a mustáros húst a fűszerkeverékbe
hempergetem, hogy egyenletesen megtapadjon rajta mindenhol.
3.
Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, majd a fűszeres húst
pár perc alatt alaposan körbepirítom, majd kiveszem a serpenyőből.
4.
A serpenyőben maradt lesült pörzsanyagokat, felöntöm egy pohár
száraz fehérborral és felforralom.
5.
Mikor a bor nagy része elforrt, beleszórom a vékonyan felszeletelt
fokhagymát és a durván felaprított rozmaringleveleket.
7.
Hozzáadom a paradicsomsűrítményt majd elkeverem, hozzáöntök
egy kis alaplevet és ebbe a szószba teszem vissza a húst, majd
10-12 percig párolom benne, miközben többször beleforgatom és ha
kell, kisebb adagokban pótolom az alaplevet, hogy ne égjen le a
szósz a serpenyőben.
9.
Ezután kiveszem a húst, a szószhoz adom a leturmixolt sült
paprikát, a friss kakukkfüvet, felöntöm a maradék alaplével,
sózom és egy kis cukrot adok hozzá ízlés szerint, majd lejjebb
kapcsolom alatta tűzhelyet közepesnél erősebbre (kerámialap
#7/9), és megint visszateszem a húst a mártásba és 10 percig
együtt főzöm/párolom, hogy a szósz besűrűsödjön és a hús
is elkészüljön.
10.
Közben vizet forralok és a tésztát a csomagoláson feltüntetett
ideig főzöm.
11.
A húst kiveszem a szószból egy deszkára teszem és pihentetem 5
percet.
12.
A szószhoz keverek 2 evőkanálnyi felaprított petrezselymet, majd
hozzáadom a kifőtt tésztát és elkeverem.
Tálaláskor
az előmelegített tányérra halmozok a tésztából, a húst ferdén
ujjnyi vastag szeletekre vágom és a tészta tetejére helyezem. A
húsra szedek egy kicsit a tészta szószából és megszórom friss
petrezselyemmel. Fokhagymás bruschettát (pirítóst) kínálok
mellé.
Tipp!
Taglietelle tészta helyett készíthetjük szélesebb metélttel
(pappardelle) vagy spagettivel is.
Sertés
szűzpecsenye helyett, borjúbélszínt is használhatunk.
Igazi
mediterrán ízek! Remek fogás, remek ízekkel, az egyik nagy
kedvencem lett, ez a pompás fűszerektől zamatos puha szaftos,
belül enyhén rózsaszínre párolt hús, és a finom paprikaszószos
tészta együttese, többször is elfogom készíteni.
Egy
pohár Zenitet, félszáraz fehérbort (Figula '11) ittam
mellé, ami remekül harmonizált az étel ízeivel.
Elkészítési
idő: 45 perc
Költségek:
kb. 760 Ft./adag
"Enyhén szólva", szuper! Nagyon jól mutat, és biztosan finom is.
VálaszTörlésNekem erről az ukrán hajószakácsok ugrottak be, akiknél a hús "természetes" körete a kifőtt tészta (persze a minőség más!).
Imádom a sült paprikát, minden formában (még savanyúságnak is). Ez valami felséges lehet...
VálaszTörlésA Zenitet ismerem, volt szerencsénk egy borvacsorán kóstolni, azóta a kedvencem.
VálaszTörlésAz elkészített ételed nagyon tetszik! Éppen hétvégi ételrecepteket keresek vendégeknek. Köszi!
Megcsináltam kétszer eddig a leírás alapján, egyszerűen fantasztikus csak ajánani tudom !
VálaszTörlésTöbbször elkészítettem, mindig nagy sikert arattam vele Móri ezerjóval is pazar volt. Csak az elismerés hangján szólhatok e nagyszerű receptről
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, elkészítettem saját készítésű házi tésztával és nagyon finom lett!
VálaszTörlés