Keresés a blogban

Szűzpecsenye mediterrán módra sültpaprika-szószos taglietellével



Úgy adódott, hogy egy szép szűzpecsenye hús landolt a hűtőmben, méghozzá egy rendes háztáji vágásból származó darab. Úgy terveztem előtte, hogy aznap valami olaszos tésztát fogok készíteni, arra támadt gusztusom, így mikor „beesett” a szűzpecsenye, gondoltam belekombinálom valahogy a tervezett menübe, mert nem akartam egy ilyen szép húst lefagyasztani későbbre.
Kicsit kutakodtam a hűtőben, kipakoltam ezt meg azt, és végül menetközeben improvizálva megszületett ez a fogás.



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 1 db./kb. 40 dkg sertés szűz
. 30 dkg száraz taglietelle tészta
. 1 ek. olasz sűrített paradicsom
. 1 csokor friss petrezselyem
. 2 ág friss rozmaring
. 2-3 friss kakukkfű
. 1 derezd fokhagyma
. 1-2 ek. mustár
. só, bors, édeskömény mag, római kömény mag, barnacukor
. száraz fehérbor
. 0,5 liter hús alaplé

Elkészítés:

1. Egy-egy tk. egész borsot, édeskömény magot és római kömény magot mozsárban kissé megtörök, hozzáadok 1 tk. durva tengeri sót is, majd az egészet egy vágódeszkára szórom és elterítem.
2. A lehártyázott megtisztított szűzpecsenyét körben mindenhol bekenem mustárral, azután a mustáros húst a fűszerkeverékbe hempergetem, hogy egyenletesen megtapadjon rajta mindenhol.
3. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, majd a fűszeres húst pár perc alatt alaposan körbepirítom, majd kiveszem a serpenyőből.
4. A serpenyőben maradt lesült pörzsanyagokat, felöntöm egy pohár száraz fehérborral és felforralom.
5. Mikor a bor nagy része elforrt, beleszórom a vékonyan felszeletelt fokhagymát és a durván felaprított rozmaringleveleket.
7. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt majd elkeverem, hozzáöntök egy kis alaplevet és ebbe a szószba teszem vissza a húst, majd 10-12 percig párolom benne, miközben többször beleforgatom és ha kell, kisebb adagokban pótolom az alaplevet, hogy ne égjen le a szósz a serpenyőben.
9. Ezután kiveszem a húst, a szószhoz adom a leturmixolt sült paprikát, a friss kakukkfüvet, felöntöm a maradék alaplével, sózom és egy kis cukrot adok hozzá ízlés szerint, majd lejjebb kapcsolom alatta tűzhelyet közepesnél erősebbre (kerámialap #7/9), és megint visszateszem a húst a mártásba és 10 percig együtt főzöm/párolom, hogy a szósz besűrűsödjön és a hús is elkészüljön.
10. Közben vizet forralok és a tésztát a csomagoláson feltüntetett ideig főzöm.
11. A húst kiveszem a szószból egy deszkára teszem és pihentetem 5 percet.
12. A szószhoz keverek 2 evőkanálnyi felaprított petrezselymet, majd hozzáadom a kifőtt tésztát és elkeverem.

Tálaláskor az előmelegített tányérra halmozok a tésztából, a húst ferdén ujjnyi vastag szeletekre vágom és a tészta tetejére helyezem. A húsra szedek egy kicsit a tészta szószából és megszórom friss petrezselyemmel. Fokhagymás bruschettát (pirítóst) kínálok mellé.
Tipp! Taglietelle tészta helyett készíthetjük szélesebb metélttel (pappardelle) vagy spagettivel is.
Sertés szűzpecsenye helyett, borjúbélszínt is használhatunk.
Igazi mediterrán ízek! Remek fogás, remek ízekkel, az egyik nagy kedvencem lett, ez a pompás fűszerektől zamatos puha szaftos, belül enyhén rózsaszínre párolt hús, és a finom paprikaszószos tészta együttese, többször is elfogom készíteni.
Egy pohár Zenitet, félszáraz fehérbort (Figula '11) ittam mellé, ami remekül harmonizált az étel ízeivel.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 760 Ft./adag



6 megjegyzés:

  1. "Enyhén szólva", szuper! Nagyon jól mutat, és biztosan finom is.

    Nekem erről az ukrán hajószakácsok ugrottak be, akiknél a hús "természetes" körete a kifőtt tészta (persze a minőség más!).

    VálaszTörlés
  2. Imádom a sült paprikát, minden formában (még savanyúságnak is). Ez valami felséges lehet...

    VálaszTörlés
  3. A Zenitet ismerem, volt szerencsénk egy borvacsorán kóstolni, azóta a kedvencem.
    Az elkészített ételed nagyon tetszik! Éppen hétvégi ételrecepteket keresek vendégeknek. Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Névtelen22:06

    Megcsináltam kétszer eddig a leírás alapján, egyszerűen fantasztikus csak ajánani tudom !

    VálaszTörlés
  5. Többször elkészítettem, mindig nagy sikert arattam vele Móri ezerjóval is pazar volt. Csak az elismerés hangján szólhatok e nagyszerű receptről

    VálaszTörlés
  6. Névtelen16:02

    Köszönöm a receptet, elkészítettem saját készítésű házi tésztával és nagyon finom lett!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!