Keresés a blogban

Vadragu őzhúsból babbal és csilivel



Sokszor előfordul, hogy rokonoktól vagy barátoktól kapok valamilyen vadhúst. Ezek általában a fagyasztóban landolnak, és csak akkor kerülnek elő, ha egy vacsorával egybekötött baráti összejövetelre valami jóféle ragut szeretnék készíteni. Nem volt másképp most sem, páran barátok, felugrottak hozzám egy kis borozgatásra, beszélgetésre, és erre az alkalomra találtam ki ezt a kiadós kis babos ragut...


Hozzávalók (5 adaghoz):

. 1,5 kg. csontos őzhús (lapocka, dagadó, oldalas...)
. 2 fej hagyma
. 1 db. sárgarépa
. 1 szál zellerszár
. 1 doboz olasz konzervparadicsom (hámozott egész)
. 2 doboz olasz v. spanyol apró szemű fehérbab-konzerv (400/240g.)
. 1 db. grillezett kaliforniai paprika
. 2 dl. marha alaplé
. 1 palack száraz fehérbor
. 2-3 ek. vörösáfonya-lekvár
. 2-3 ek. chipotle-szósz (füstölt csiliből készült szósz)
. 3 db. kisebb thai csili
. 1 csokor friss petrezselyem
. fűszercsokor (4-6 szál kakukkfű, 2 rozmaring, 6-8 levél zsálya, 1 babérlevél)
. 6-8 szem borókabogyó
. só, bors
. 3 dkg. sertészsír
A salátához:
. 1 fej jégsaláta
. 1 db. kígyóuborka
. 1 csomag újhagyma

Elkészítése:

1. Egy nagyméretű serpenyőben zsírt forrósítok, és az apró kockákra felvágott sárgarépát, zellert és hagymát üvegesre párolom benne.
2. Hozzáadom a megtisztított, lehártyázott és nagyobb darabokra vágott húst, amit addig pirítok míg színt nem kap mindenhol.
3. Ezután egy bő kanálnyi liszttel meghintem a tetejét, elkeverem és még pár percig pirítom így, közeben sózom és borsozom.
4. Alaplevet öntök alá, hogy ne égjen le, és a pörzsanyagokat feloldja a serpenyő aljáról, közben a felaprított grillezett paprikát is hozzáadom.
5. Hozzáöntöm a paradicsomot, elkeverem, majd felöntöm annyi fehérborral, hogy éppen ellepje a húst.
6. Ízesítem a chipotle-szósszal, beledobálom a borókabogyót és a csilit, a fűszercsokrot is belenyomom a szaftba, majd lejjebb kapcsolom a tűzhelyet és lassú tűzön (kerámialap #4/9), lassan gyöngyözve-forrva főzöm 2 órán át, míg a hús majdnem teljesen elkészül.
7. Közben egyszer, úgy félidőben megkóstolom, és ha kell sózom és borsozom, és akkor teszem bele a vörösáfonya-lekvárt is.
8. Az idő leteltével hozzáadom a főtt babot is, majd még 30 percig főzöm tovább, hogy a bab is átvegye az ízeket.
9. Mikor elkészül a ragu, kikapcsolom alatta a tűzhelyet, kidobom belőle a fűszercsokrot, majd óvatosan hozzákeverem az apróra vágott friss petrezselymet, ezután lefedve tálalásig félreteszem, melegen tartva.
10. A salátának való zöldségeket felaprítom és vinaigrette öntetet készítek mellé.

Tálaláskor egy mélytányérba szedek a raguból, és mellé zöldsalátát szedek. Magában, vagy friss bagettel tálaljuk!
Tipp! Ezt a fogást bármilyen csontos vadhúsból elkészíthetjük.
Bab nélkül is megfőzhetjük, ebben az esetben készítsünk mellé köretnek puliszkát vagy babpürét.
Finom omlósan puha vadhús, fűszeres sűrű babos szaftban, hozzá friss ropogós saláta... erről szól ez a fogás. Ajánlom mindenkinek aki szereti a kiadós és ízletes rusztikus ételeket.
Egy palack Chiantit bontottunk hozzá.

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 900 Ft./adag
Energiatartalom: 600 Kcal./adag

10 megjegyzés:

  1. Névtelen7:49

    A továbbiakhoz ajánlok egy jó forrást: A magyar úri család konyhája c. Szerintem sok elfeledett recept található benne.

    VálaszTörlés
  2. No, mi van kedves Toma?
    Vége van a táncnak?
    Őszintén sajnálnám.....

    VálaszTörlés
  3. nem, nincs vége, csak egy kicsit kevesebb időm van a blogra mostanság... hamarosan lesznek új receptek:)

    VálaszTörlés
  4. Névtelen14:10

    Kedves Toma,
    ha különleges ételt szeretnék készíteni, mindig erre az oldalra jövök. Legutóbb karácsonykor a Te recepted szerint készült a borjúlábszár, burgundi módra. Ájultan ettük, csakúgy, mint legutóbb egy zöldséges marhát. Szeretném megköszönni Neked ezeket a fantasztikus recepteket, a precíz leírást, a gyönyörű fotókat. Öröm követni a leírást, és eszemben sincs, hogy egyszerűsíteni próbáljam az amúgy elég munkás recepteket. Legyen nagyon sikeres boldog az új esztendőd! Szikora Katalin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm! :) örülök, ha segíthettem a blogommal, receptjeimmel. boldog új évet kívánok! :)

      Törlés
  5. Kedves Toma!
    Ezúton kívánok boldog új évet és sok finom ételt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm, és kívánok boldog új évet neked is! :)

      Törlés
  6. Remélem minden OK, mikorra várhatunk új recept(ek)et?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Toma!
    A receptek kiválóak, csorog a nyálam most is (bocs, ha vizuális vagy és hát persze, hogy az vagy, úgyhogy ezer bocs). Honnan a csudából van neked télen friss fűszercsokrod? Az enyémek a lakásban mind egy szálig kipusztulnak télen! :(
    Gratula és irigység (de ez nem komoly)!
    Üdv, G-F Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kedves jázmin! nekem a kertben telelnek át a fűszernövényeim. a kakukkfű, zsálya és rozmaring évelők, és jól bírják a telet, sokszor a hó alól kell kiásnom őket:)

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!