Folytatva a családi
receptek sorozatot, most egy klasszikus téli étel kerül sorra, a töltött
káposzta. Nagy valószínűséggel minden magyar családban készül töltött káposzta,
és mindnek meg van a maga tuti receptje is. Akinek még nincs kialakult saját
családi hagyományos receptje, vagy szeret kísérletezgetni új, más recepteket
kipróbálni a megszokott helyett, azoknak most közreadom a mi családi
receptünket, azt ahogyan anyám készíti a töltött káposztát.
A töltött káposzta, a ragukhoz hasonlóan
akkor a legjobb, ha egyszerre minél nagyobb mennyiségben készül, és mivel minden
egyes újramelegítéssel csak jobban elmélyül az íze, így mindenképen érdemes
elővenni a legnagyobb lábosunkat, ha nekiállunk.
Hozzávalók (12-14 adaghoz):
. 1 kg. sertéshús (lapocka v. dagadó)
. 30-35 dkg. füstölt kolbász v. lángolt
kolbász
. 1 csésze rizs
. 1,5 kg. hordós savanyú káposzta
. 1 nagy fej kelkáposzta
. 20-25 dkg. sertészsír
. 3 db. tojás
. 2 nagyobb fej vöröshagyma
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 2-3 dl. natúr paradicsomszósz v. passata
. 1 ek. só, 1 ek. frissen őrölt bors, 4 ek.
pirospaprika, 2 babérlevél
. 1 ek. Liszt
. tejföl a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítése:
1. A rizst, a tésztához hasonló módszerrel,
bő sós vízben félpuhára főzöm, majd leszűröm, lecsepegtetem és felhasználásig
félreteszem, hagyom kihűlni.
2. A húst felcsíkozom, a kolbászról lehúzom
a bőrét, az egyik fej hagymát cikkekre vágom, a fokhagymákat megpucolom, ezután
ezt az egészet ledarálom a húsdaráló közepes lyukú tárcsáján.
3. A masszát megfűszerezem, sózom, borsozom,
megszórom egy kanál pirospaprikával, beleütöm a tojásokat, kézzel alaposan
elkeverem, majd utána a főtt rizst is hozzákeverem.
4. Egy nagy lábosban vizet forralok, közben
a kelkáposzta fejet leveleire szedem, kiválasztom a 15-18 legnagyobb és
legépebb levelet, majd a gyöngyözve forrásban lévő vízben, a káposztaleveleket egy
percig blansírozom, azután átteszem egy jeges vizes tálba, hogy megőrizze
rességét, frissességét.
5. A káposztaleveleket megtöltöm a
töltelékkel, úgy hogy kis maréknyit a szétterített levélre teszek, az egyik
oldalát ráhajtom, majd feltekerem és a másik végét pedig benyomkodom (lásd, a fázisképeken!).
6. Előveszem a nagy nyolcliteres öntöttvas
edényemet, felforrósítom benne a sertészsírt, és üvegesre dinsztelem a
felaprított fej hagymát rajta.
7. Megszórom a hagyma tetejét a maradék
paprikával, kicsit várok, hogy a zsiradékon kioldódjanak a paprika íz anyagai,
majd hozzáadom a savanyú káposzta felét, és pár percig dinsztelem együtt a
hagymát és káposztát, azután lejjebb kapcsolom alatta a tűzhelyet (kerámialap #4/9).
8. Beledobok egy csípős pirospaprikát (ha akad otthon pár szelet füstölt szalonna
azt is az aljára tehetjük), pár szem egész borsot, aztán a megtöltött
káposztát sorban az edény fala mentén körbe kirakom, és ha körbeérek, úgy
megyek egyre beljebb.
9. Mikor elfogytak a töltött levelek, a maradék
húsos-rizses masszából maréknyi gombócokat formázok és azokat helyezem a maradék
helyre.
10. A tetejét megszórom egy púpos kanál liszttel,
a tetején elosztom a savanyú káposzta másik felét, rádobok két babérlevelet, és
meglocsolom a paradicsomszósszal.
11. Felöntöm annyi vízzel (vagy alaplével),
hogy majdnem ellepje, majd lefedve főzöm 3-4 órán át, míg a káposzta teljesen
megpuhul.
Tálaláskor szedek a tányérra egy adagot a káposztából,
erre helyezek egy tölteléket, majd meglocsolom egy kis tejföllel és megszórom
egy csipetnyi paprikával. Friss ropogós fehérkenyérrel vagy magában is ehetjük.
Tipp!
Csak jó minőségű, lehetőleg házi vagy kézműves kolbászt vegyünk a töltelékbe. A
rossz ízű, elfűszerezett vagy túlfüstölt kolbász az egészet elronthatja.
Ha ne
jutunk hozzá jó kolbászhoz, helyettesíthetjük füstölt szalonnával is. Vagy használjunk
több húst, és a dinsztelt káposztába, az aljára tegyünk pár szelet szalonnát és/vagy
egy kis füstölt oldalast az íze kedvéért.
A maradékot
ne szedjük kisebb adagokra, hanem egyben, a lábosban tegyük hűvös helyre (télen
a garázsba vagy erkélyre) vagy a hűtőszekrénybe, és egyben melegítsük újra
másnap a tűzhelyen vagy a sütőben, alacsony/közepes hőfokon.
A töltött
káposzta egy hétig is eláll a hűtőben, közben többször is újramelegíthetjük.
Hát ez lenne a mi családi recept alapján
készült töltött káposztánk. Finom, füstös-fűszeres telt ízű húsos töltelék édes
káposztalevelekben, hozzá szaftos-lucskos ízletes savanyú káposzta… ajánlom
kipróbálásra mindenkinek aki szereti az ilyen kiadós, testes, igazi télirevaló
egytálételeket.
Egy palack jóféle száraz tokaji vagy somlói
furmintot bontsunk a töltött káposztához, azzal nem tévedhetünk.
Elkészítési idő: 5 óra
Költségek: kb. 350 Ft./adag
Energiatartalom: 725 Kcal./adag
Levenném a tányért ha tudnám... Így marad a nézegetése. Nagyon guszta!
VálaszTörlésÖrülök, hogy visszatért!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, megkívántam.
VálaszTörlésÉn nem szoktam paradicsomot bele tenni de ki fogom próbálni.
Toma!
VálaszTörlésKöszönöm, vagy inkább köszönjük, hogy visszatértél. Őszintén szólva, már azt hittem, ez nem fog megtörténni. Egyébként tetszik a recept. Kipróbálom, ha akarom még holnap is.....))
megmondom őszintén, necces volt hogy folytatom-e, mert semmit sem szeretek félszívvel csinálni. mostanában kevés időm és kedvem volt a gasztro témához, azon vagyok, hogy az időm nagyobb részét megint a festésnek szenteljem. de végül is úgy döntöttem belefér egy kis főzés is... :)
TörlésA recept nagyon érdekes , ahogy nézem ez többfajta elkészítési mód eszenciája ,mindenből a legjobb van benne . Nagyon finom lehet , erről jut eszembe egy anekdota , talán Móricz Zsiga bácsi mondta hogy : aki nem tudja megenni egy - két harapásból az éjszaka közepén a kamrából csak úgy két ujjal a fazékból kiemelt fagyos töltött káposztát , annak már nincs sok hátra ! Mindnyájunknak azt kívánom hogy ezt minél tovább megtehessük !
VálaszTörlésez jó! :) szerencsére még menne a két harapásból... :)
TörlésÖrülök, hogy meggondoltad magad és folytatod a blogolást...
VálaszTörlésHa másra nincs időd egy zsíroskenyérről is szívesen olvasunk posztot :D
amióta kipróbáltam, mindig így készítem..köszönöm..:-)
VálaszTörlés