Bevallom
egy gyengémet, nagy rajongója vagyok a KFC gyorséttermeknek. Egy frissen sült
ropogós Hot Wings-szel vagy Kentucky Chicken-nel bármikor elcsábíthatnak egy „hagyományos”
éttermi ebédtől. De amit soha nem hagyok ki egy KFC-ben az a coleslaw (ejtsd,
kolszló), az amerikai káposztasaláta, bármit is eszem, ezt kérek hozzá „köretként”.
Természetesen,
nekem ezt muszáj volt otthon is kipróbálnom, így sokat kutattam a neten a
receptje után, és sok változatot kipróbáltam, melyik hasonlít leginkább az
eredeti ízeire. Végül sikerült is összeállítani egy olyan receptet ami elnyerte
a tetszésemet. És nem csak az enyémet, mert mióta a barátaimnak is csináltam
egyszer, azóta a coleslaw mindig a kívánságlistán van, ha kerti grillezés,
sütögetés kerül szóba.
Bár
nem terveztem, de annyian kérdezték már a receptjét, hogy közkívánatra kiteszem
a blogra.
Hozzávalók
(4-6 adaghoz):
. 50
dkg káposzta (külső levelek és torzsa
eltávolítva)
. 15
dkg sárgarépa
. 5 dkg vöröshagyma vagy sonkahagyma
Öntethez:
. 1,5 ek. mogyoró, repce vagy napraforgóolaj
. 1,5 ek. tárkonyecet
. 7-8 ek. majonéz (prémium minőségű)
. 3-4
ek. barnacukor (ízlés szerint)
. Só,
bors, chili pehely (elhagyható)
Elkészítése:
1.
Először az öntetet készítem el: a botmixer keverőpoharába teszem a
hozzávalókat, egy-egy nagy csipet sóval, borssal és chili pehellyel (a chili elhagyható), majd a hagyma
negyedét is belereszelem egy finom reszelőn, hogy pépes legyen, elkeveredjen az
öntetben.
2.
Botmixerrel alaposan összedolgozom, majd félreteszem negyed órára, hogy a cukor
és só is feloldódjon benne.
3.
Megkóstolom, és ha kell, igazítok az ízén egy kis cukor vagy ecet hozzáadásával.
4.
A káposztát és a hagyma többi részét egy éles késsel vékony, rövid csíkokra
vágom (le is reszelhetjük a reszelő legnagyobb lyukán) és keverőtálba teszem.
5.
A sárgarépát lereszelem a reszelő nagy lyukán és hozzákeverem a káposztához.
6.
Rálocsolom az öntetet és alaposan elkeverem, hogy az öntet mindenhol egyenletesen
bevonja a zöldségeket, majd légmentesen lefedve a hűtőbe teszem minimum egy órára
(egy éjszakát is pihenhet), hogy az
ízek összeérjenek.
Tálaljuk
a coleslaw-t kis edénykékben, vagy a tányéron megformázva kis halomban.
Tipp! Az öntetnél fontos a
tárkonyecet, más fajta ecettel nem helyettesíthető, mert a tárkonyos aroma adja
az öntet ízének sajátosságát.
Használjunk az öntetbe kicsit
semlegesebb ízű jó minőségű majonézt, - ajánlom a Lidl vagy Aldi repceolajjal
készült prémium majonézeit – vagy esetleg light majonézt.
A coleslow
remekül illik a rántott, grillezett csirke és sertéshúsok, vagy barbecue mellé
salátának vagy köretnek egyaránt. Édessége finoman harmonizál, kiegészíti a
csípős ízeket is...
Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra
Költségek: kb. 100 Ft./adag
Energiatartalom: 220 Kcal./adag
Ezt kipróbáljuk, nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésÓóóó köszi, köszi! :) A párom imádja ezt - szintén KFC fan - és régóta tervezem hogy elkészítem, de nem volt receptem hozzá. (Mostmár csak az IKEA-s Svéd mandulatorta receptjét kell megszereznem valahonnan.) :D
VálaszTörlésSzia !
VálaszTörlésHa elfogadsz egy jó tippet, és hidd el érdemes kipróbálni, az öntethez reszelj egy kis savanyú uborkát.
(esetleg pici kapor még)
Eszméletlenül feldobja, csak számold bele a savanyú íz miatt kevesebb ecet kell..
Már többször elkészítettem. Nekem nagyon ízlett!
VálaszTörlésMa csináltam meg, sajnos nem volt tárkonyecetem, de almaecettel meg egy kis tárkonnyal kiváltottam. Nagyon fasza lett, ahogy elkészült el is fogyott a harmada :)
VálaszTörlés