Régi történet ez, de csak most kerítettem
sort rá, hogy meg is írjam. Még tavaly ősz végén történt, hogy Lorien barátom nálam volt pár napig, akkor
készült ez a ragu. Közös receptünk ez, együtt találtuk ki menet közben. Már a
bevásárlással elkezdődött a „főzés”, a Metroban beszéltük meg, hogy találkozunk
és együtt vásárolunk be arra a pár napra, ami előreláthatólag sok közös
főzéssel és borozással fog telni. A húsosnál felváltva dobáltuk a kosárba az
alapanyagokat, miután kitaláltuk, hogy egy vegyes ragut készítünk. Én indítottam
a kacsazúzával, erre tromfolt rá Lorien a sertés szívvel, én jöttem a sertésfarokkal,
mire ő a csülökkel, és így tovább. Később a főzéskor ugyanez folytatódott a fűszerezéssel
is.
Ezért is szeretek vele főzni, mert ha nem értünk egyet mindenben, és pár dologban különbözik az ízlésünk, mégis jól
tudunk együtt alkotni, mert inspiráljuk, és kiegészítjük egymást, így a
végeredmény eddig mindig remek lett.
Hozzávalók (10 adaghoz):
. 2 db. sertés első csülök
. 1 kg kacsazúza
. 1 kg sertés szív
. 1-2 db. sertésfarok
. 2 nagyobb fej vöröshagyma
. 2 nagyobb sárgarépa
. 2 szál zellerszár (halványító zeller)
. 4 gerezd fokhagyma
. 3 szardellafilé
. 5-7 dkg friss gyömbér
. 1 hegyes csípős zöldpaprika
. 1 db. paradicsom
. 1 ek. sűrített paradicsom
. 1 ek. fűszerpaprika
. 1 palack száraz fehérbor
. olívaolaj
. 1 ek. liszt
. kb. 2 ek. durva tengeri só
. 500 g. polenta liszt/puliszka
dara/kukoricadara
. 2,5 liter hús v. zöldség
alaplé
. 5 dkg vaj
. 5 dkg parmezán v. grana padano sajt
egy fűszercsokor:
. ½ csokor petrezselyem
. 4-5 ág friss kakukkfű
. 3-4 ág friss rozmaring
. 2 babérlevél
. 6-8 zsályalevél
fűszerkeverék:
. 1 tk. rómaikömény-mag
. ½ csillagánizs
. ¼ fahéjrúd
. 2 tk. egész bors
. 1 tk. édesköménymag
. ½ tk. fűszerkömény-mag
. ½ tk. koriandermag
Elkészítése:
1. Először a húsokat dolgozzuk fel: Lorien
kicsontozza a sertéscsülköket (a
csontokat egy nagy cserép sütőedény aljára helyezi. Ha nincs ilyen sűtőedény,
akkor jó egy nagy öntöttvas v. vastag falú lábos), és nagyobb darabokra
vágja a húsát, majd lehártyázza, és valamivel kisebbre felkockázza a
sertésszívet is. Közben én feldarabolom a kacsazúzát, hosszában és keresztben kettévágom
a sertésfarkakat, majd előkészülünk a zöldségekkel is.
2. Előveszek egy nagy wokot, amiben 4-5 ek olívaolajt
forrósítok, ebben dinsztelem üvegesre az apróra vágott hagyma, zellerszár és sárgarépa
keverékét.
3. Közben Lorien a mozsárban összezúzza a
fűszerkeveréket, amit a zöldségekhez adok és tovább dinsztelem.
4. Hozzáadom a vékonyan, „gyufára vágott”
gyömbért, a felkockázott paradicsomot, a szardellafiléket és a felaprított
fokhagymát is. Megsózom, majd alaposan elkeverem, még fél percig dinsztelem
közepesnél erősebb hőfokon.
5. A zöldségalap (sofritto) egyharmadát a cserépedénybe öntöm a csülökcsontokra, erre
dobom a félbevágott zöldpaprikát, beledobok még egy kanál sűrített paradicsomot
is, majd a többi zöldséget félreteszem.
6. Egy nagy serpenyőben, forró olívaolajon
kisebb adagokban előpirítom, aranybarna kérget pirítok a húsokra, közben sózom,
majd a cserépedénybe szedem őket, és rétegenként a félretett dinsztelt zöldséggel
fedem be.
7. Az utolsó adag hús elősütése előtt, az
edényben lévő hús tetejét megszórom a fűszerpaprikával, beledobom a megkötözött
fűszercsokrot is.
8. Végül az utolsó adag húst, pirítás után
megszórom egy púpos evőkanálnyi liszttel, és azzal is kissé átpirítom, úgy
öntöm át a cserépedénybe.
9. A serpenyőbe egy pohár fehérbort öntök,
fakanállal felkaparom - ezzel feloldom az aljára sült finom ízeket - és a húsra
öntöm.
10. Annyi száraz fehérbort öntök még a
sütőedénybe, hogy a húsokat bő kétharmadáig/háromnegyedéig ellepje.
11. Lefedve,
a kemencébe teszem, ami közepesen forró, úgy kb. 200-250 fokos, résnyire nyitva
hagyom az ajtaját, majd másnap reggelig így hagyom főni a lassan hűlő
kemencében. Persze nem mindenkinek van kemencéje, ebben az esetben tegye az
edényt a 220 fokos sütőbe, majd 30 perc után kapcsolja lejjebb a hőfokot
110-120 fokra és úgy hagyja 6-7 órán át lassan főni.
12. Másnap, átszedem egy lábosba a ragut,
miközben a csontokat és a fűszercsokrot is kiszedem belőle.
13. Tálalás előtt elkészítem hozzá a
polentát/puliszkát: Egy lábosban alaplevet forralok, közepes hőfokon, ebbe
szórom bele a polenta-kukoricadarát, folyamatos kevergetés mellett.
14. Sózom, borsozom, majd gyakori
kevergetés mellett főzöm kb. 35-40 percig, míg a dara teljesen megfő.
15. Ezután félrehúzom a tűzhelyről,
belekeverem a kockákra vágott hideg vajat, beleszórom a frissen lereszelt
parmezánt is, és lefedve, melegen tartva félreteszem 5-10 percre, hogy az ízek
összeérjenek.
Tálaláskor a tányérra szedek egy adag
puliszkát, erre szedek a húsból, amit bőségesen meglocsolok a zöldséges
szafttal. A tetejét megszórhatjuk friss petrezselyemmel.
Tipp!
Puliszka helyett készíthetünk hozzá köretként zelleres, vagy sima krumplipürét
is, esetleg köret nélkül kenyérrel is tálalhatjuk.
A ragut
többször is újramelegíthetjük, attól csak jobb lesz, jobban elmélyül az íze, a
hűtőben 3-4 napig eláll.
A maradékot
kisebb adagokban le is fagyaszthatjuk, fél évig eláll a fagyasztóban. Később felhasználhatjuk
más ételekbe is, akár ledarálva tésztaszószokba vagy lasagne-be is. Én például pár
hónappal később, ennek a maradékából csináltam életem legjobb chili con
carne-jét.
Nehezen találom a jelzőket rá, mennyire
finom és különleges ez a ragu. Elképesztően fűszeres, zamatos hús, többféle
álaggal, textúrával, a vajpuhaságú zúzától, a szájban magától szétomló elolvadó
csülökhúson át, a csupaizom rugalmasabb tartású, de szintén teljesen puha
sertésszívig és cupákosan ragadós sertésfarokig, remek egyveleget alkotnak. A szaftja
egyszerre csípős, fűszeres és zsírosan ragacsos, abból a fajtából, amit nem
tudsz a kezedről letörölni, mert beleragad a papírszalvéta. Senkit ne riasszon
el a sok hozzávaló, meg az elkészítés módja és a főzés hossza, a látszattal
ellentétben ez nem egy túl bonyolult étel, mindenképpen ajánlom az
elkészítését!
Ehhez a fogáshoz egy palack testesebb száraz
vörösbort, egy villányi cuvée-t (Keller
György ’08) bontottunk.
Elkészítési
idő: 1,5 óra + 6-7 óra főzési idő
Költségek:
kb. 700 Ft/adag
Minden adott volt, hogy ebből csakis jó kerekedhessen ki.
VálaszTörlésEz bombázó lehet.
VálaszTörlésNem írsz mostanában. Vagy máshová költöztél?
VálaszTörlésNyuci (zugolvasód)
Nem költöztem máshová, csak mostanában más dolgok lekötik az időmet (a festés, kert és házfelújítás stb...) és energiáimat. Azért főzök rendszeresen és gyűlnek az anyagok, már csak egyszer neki kéne ülnöm és megírni őket. Ígérem, lesznek majd új posztok!:)
TörlésHát én már nagyon várom az új posztokat. :)
TörlésKedves Toma!
VálaszTörlésAkkor leszel még vagy tekintsünk elveszettnek?
Láthatod, mások is észrevették, hogy "sok finom receptek" találhatók a blogodon.
Bár szerintem, nem a recept a finom, hanem a kaja. Ez olyasmi, mint amikor olcsó receptekről írnak. És rendszerint olcsó kajákról beszélnek.
No, én is unom már magamat. Gyere vissza!!!!!
Vagyok! Don't panic! :) Ígérem hamarosan tényleg lesznek új receptek...
Törlésez (volt?) a kedvenc a gasztroblogom...
VálaszTörlésVolt????
TörlésNa, ne legyé. má ilyen MessziMiska!!
Nem mondj le róla ilyen könnyen! :)))
TörlésMár én is nagyon várom a frissítéseket, csak nem akartam tolakodónak tűnni, meg hát addig is tudok válogatni a meglévőkből. ;)
TörlésMostanra én is feladtam a reményt azért. :(
TörlésKabbe Toma.
TörlésTöröltelek. Mert megérdemled.
azért az faszaság, hogy a keresőkben még mindig előkelő helyen ad ki Téged. A kereső. :)
VálaszTörlésBUÉK! Recepteket akarunk!
VálaszTörlésNekem nem ízlett a coleslaw saláta,valószínűleg azért,mert a káposztát semmilyen formájában nem szeretem,se főve,se nyersen.Az öntet valószínűtlenül édes,ez is szokatlan számomra.A Lidl-ben vettem egy kis adagot,a szósz mellé volt csomagolva.Ennyi elég is volt egy időre,az elkészítésével biztosan nem fogok bajlódni.Ez egy negatív vélemény,mivel nem vagyunk egyformák.
VálaszTörlésÜdv mindenkinek,
VálaszTörlésA nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, a világ és az egyetemi hitelről tesz tanúbizonyságot (United. Credit411@gmail. com A ) hitel a legjobb megbízható, megbízható hitelező cégtől 1% kamattal. Ma hitelre van szüksége, mindenféle kölcsönt kínálnak, úgy gondolja, hogy a united.credit411@gmail.com (UC credit) nem ad fedezetet.
Élő bizonyság vagyok