Januárban kerti sütés??!
Hát igen. Minden évben ilyentájt, január első felében összejövünk nálam pár
barátommal, hogy megünnepeljük a névnapomat és egy fajta pótszilvesztert
tartsunk. Ez most erre szombatra esett, és a szokatlanul enyhe januári időjárás
arra csábított, hogy üzembe helyezzem a jó öreg barbecue sütőmet.
Ha több mint egy tucat
embert kell jóllakatni, nincs is jobb a barbecuenál, a legegyszerűbb ha veszünk
pár nagy darab oldalast, és feldobjuk a barbisütőre és pár óráig nincs is vele
gondunk. Én most egy Tennessee stílusú, száraz pácos barbecue oldalast
készítettem...
Egy
kis észosztás a témában: A grillezés és a barbecue nem egymás
szinonimái, mint azt sokan gondolják, hanem két különféle eljárást jelent. A
grillezés egy magas hőfokon, nyílt parázs vagy láng felett, grillrácson való
sütést jelent, ami jellemzően rövid ideig tart. A barbecue pedig egy alacsonyabb
hőfokon, akár több óráig tartó lassú sütést jelent, zárható fedeles, gömb vagy
fektetett hordó alakú faszenes grillsütőben. Ezeken kívül is van még jó pár
különbség, de ezek a legjellemzőbbek.
Hozzávalók (6 személyre):
. kb. 2-2,5 kg-os sertés
oldalas egyben
. barnacukor
. 2,5 dl 100%-os almalé
. 2,5 dl. almaecet
. 1 ek. mustár
. só
. Hickory-fa vagy
almafa faforgács/fakocka (grillboltokban
kapható, vagy online rendelhető)
. Hardver igény:
Közepes vagy nagyméretű (42-51 cm
átmérőjű) fedeles gömbgrill
Elkészítés:
1. Először is a
húst készítem elő még az előző nap, az oldalasról lenyesegetem a kilógó
cafatokat, ahol vastagabb a húsa ott vékonyítok raja, hogy nagyjából egyforma
vastagságú legyen mindenhol, a csontos oldalánál a csonton lévő vékony áttetsző
hártyát lehúzom.
2. Az oldalast ha
kell, két egyforma darabra vágom, hogy ráférjen a rácsra, bőségesen megszórom a
fűszerkeverékkel mindkét oldalán és az élein, beledörzsölöm alaposan a húsba
mindenhol, majd egy darab zsírpapírba tekerem és a hűtőbe teszem legalább egy
éjszakára, hogy a szárazpác átjárja. Sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből…
3. Sütéskor a
barbecue sütőt előkészítem, a parazsat egy „gyújtókéményben” beizzítom, majd a
parázsfogó rács egyik felére szórom, a másik felére egy nagyobb, hosszúkás fém
tálkát teszek, felteszem a grillrácsot és rácsukom a fedelét.
4. Az oldalast
előveszem, majd mindkét oldalán bőven megszórom barnacukorral, és
belemasszírozom. Azután még egyszer végigszórom a fűszerkeverékemmel.
5. A BBQ sütőben, a
parázs mellett lévő edénybe/tálkába vizet töltök, és fölé teszem a grillrácsra
az oldalasokat, a csontos felével lefelé, indirekt módon, azaz nem közvetlen a
parázs fölé, hanem a rács másik felére. Rácsukom a sütő fedelét és hagyom egy
órán át lassan sülni (használjunk sütő-hőmérőt,
tegyük a hús mellé. Az ideális sütési hőfok a 110-130 Celsius fok, eszerint
állítsuk a levegőáramlást, és ha szükséges pótoljuk a parazsat időnként).
6. Közben egy
tálban összekeverek egy csésze almalevet, egy csésze almaecettel, hozzáadok egy
kanálnyi mustárt és egy kanállal a fűszerkeverékből.
7. Egy óra sütés
elteltével, bőségesen megkenegetem az oldalasok tetejét az ecetes keverékkel,
és ezután egy félmaréknyit szórok a faforgácsból a parázsra, majd visszacsukom
a fedelet, mindezt félóránként megismétlem egészen a sütés végezetéig.
8. Összesen
nagyjából 5 órán át sütöm és füstölöm az oldalast, majd a grillről levéve,
letakarva vagy alufóliába tekerve hagyom pihenni 20-25 percet, azután a csontok
mentén feldarabolom, egy tálba halmozom, meghintem sóval és tálalom.
Tipp:
Tálalhatjuk az oldalasokat krumplipürével is, vagy adhatunk mellé különféle BBQ
szószokat is.
Érdemes kipróbálni,
mert a végeredmény valami fantasztikus lehet, egy csontjáról leomló puha lédús
szaftos oldalas, egyszerre teli fűszeres, édes-sós, füstös ízekkel… Ha
felvágjuk, a külső karamellizált rétegen kívül láthatunk egy úgynevezett füstgyűrűt,
ahogy centi mélyen beleívódik a füst a húsba és egy szép sötét sávot képez a
húson.
Szabó Zoltán pécsi
borász kadarka sillerét ittuk mellé, de egy üveg ciderrel sem nyúlunk mellé.
új poszt, új poszt, el sem hiszem. :D már csak egy kert és egy grill kell hozzá. :)
VálaszTörléshardcore visszatérés :)
VálaszTörlésRemek poszt!
VálaszTörlés(Pont most szedegetem az ötleteket / nézem hol találok anyagot egy bbq füstölőhöz, aminek tavaszra legkésőbb el kell majd készülnie. Egyelőre az offset reverse flow gőzmozdonyok mellett vagyok, de a sima "ugly" hordós megoldások is jónak tűnnek. Nem vagyok egy nagy ámerika fan, de vannak dolgok, amiket nagyon jól csinálnak, az egyik ilyen a bbq. Amikor sok emberre kell nyáron sütni, akkor elég zavaró a 40 fokban a tárcsa mellett állni egész délelőtt... Ebbe meg egyben lehet betárazni a hatalmas koncokat és hát a füstölés íze is erősen feldobja az evés élményét :))
Üdvözletem,
Bence
Azok a mozdonyszerű hibrid smokerek komoly cuccok, én elfogadnék egyet:) Nekem egyelőre jól bevált a nagy 60 centis gömbgrill, de hamarosan csináltatok egy hordós barbit. De a legnagyobb álmom egy Big Green Egg.
Törlés