Pár
barátommal rendszeresen összejövünk péntekenként, egy egész
estés pókerezésre, amire hogy, hogy nem, - kezdeti pizzarendelések
és KFC-s csirkeszárnyak után - szép lassan úgy alakult a dolog,
hogy én főzöm a vacsorát, amivel alapozni szoktuk a játék
közben legurított borokat és söröket, mielőtt még előkerülnek
a pókerzsetonok. Ezek persze általában valami egyszerűbb
egytálételek, vagy sültek szoktak lenni, nem pedig többfogásos
ételsorok. Leggyakrabban valamilyen ragut készítek körettel,
ahogy ez a sörös marharagu is egy ilyen pókeres vacsora alkalmával
készült. A különféle marharagukkal mindig nagy sikert tudok
elérni, mindenki nagy kedvence, sokszor külön játszmák folynak a
maradékért.
Hozzávalók:
.
1 kg lehártyázott marhahús (nyaka, lapocka, vagy lábszár)
.
30-35 dkg sárgarépa
.
30-35 dkg hagyma
.
4-5 gerezd fokhagyma
.
15 dkg füstölt szalonna
.
1 db hegyes csípős zöldpaprika
.
3 db egész hámozott olasz konzervparadicsom (vagy 3 tk
paradicsomsűrítmény)
.
1 üveg sör
.
alaplé vagy marhahúsleves
.
3 db babérlevél
.
7-8 ág friss kakukkfű
.
1 csokor petrezselyem
.
Worchestershire-szósz
.
szójaszósz
.
só, bors
.
liszt
Elkészítése:
1.
A marhahúst nagyobb falatokra vágom, megsózom, borsozom és két
púpos kanál liszttel megszórom, és alaposan átforgatom,
mindenhol ellepje a fűszeres liszt.
2.
Egy nagyobb, vastagfalú öntöttvas edénybe dobom a felkockázott
füstölt szalonnát, és kiolvasztom a zsírját, majd a megsült
pörcöket kihalászom és félreteszem.
3.
A kisült zsíron barnára pirítom a lisztes marhahúst, több
kisebb adagban, hogy ne eresszen levet és piruljon, ne párolódjon.
4.
Hozzáadom a nagyobbacskákra feldarabolt sárgarépát, átforgatom
fél percig pirítom, majd rádobom a durvára feldarabolt fokhagymát
is, és tovább pirítom.
5.
A hagymát is nagyobb, durvább darabokra vágom és azt is a húshoz
adom, még további egy-két percig kevergetve pirítom.
6.
Hozzákeverem a felaprított paradicsomot is, majd sózom, borsozom,
és a félretett sült szalonna darabokat is beleszórom.
7.
Felöntöm annyi sörrel, hogy kétharmadig ellepje az egészet,
fakanállal felkaparom az edénybe sült pörzsanyagokat, azután
beledobom a babérleveleket, a kakukkfüvet, a hosszában behasított
zöldpaprikát, majd hozzáöntök egy-egy kanálnyi
worchestershire-szószt és sötét szójaszószt.
8.
Mikor kb. a sör fele elforr, felöntöm annyi marhahús alaplével,
hogy ellepje a húst, megkóstolom a levét, ha kell még sózom és
borsozom, majd lefedem, de nem teljesen, egy fél-egycentis rést
hagyok a szélén, hogy a gőz távozni tudjon, ne vizesedjen el a
ragu, és így teszem a 150 fokra előmelegített sütőbe 2,5-3
órára, vagy amíg a hús megpuhul.
9.
Mikor elkészült a ragu, megszórom az apróra vágott
petrezselyemmel és elkeverem, lefedem és tálalásig hagyom pihenni
15-30 percet.
Tálalhatjuk
magában, egy kis kenyérrel vagy bagettel, és egy kis
zöldsalátával, de adhatunk mellé különféle köretet is.
Tipp:
Köretnek a legegyszerűbb választás a klasszikus vajas
burgonyapüré, vagy nokedli. De remek köret hozzá lehet a
szalvétagombóc vagy a krumplis fánk is, ha mondjuk valami
különlegesebbet szeretnénk a vacsoravendégeknek.
A
szójaszósz talán egy kicsit furcsának tűnhet, nem megszokott
alapanyag az európai stílusú raguknál, de ez az én titkos
hozzávalóm, sokszor használom, még akár a klasszikus
pörkölteknél is. Egy-egy kanálnyi belőle remek ízfokozó, nem
érezni magát a szójaszószt a kész ételben, de teltebbé teszi
az ízeket, kiemeli azokat.
Bármilyen
sört használhatunk a főzésnél, lehet világos, pilseni vagy akár
egy erősebb barna sör is, ami a kedvencünk és ami van otthon a
hűtőben.
Igazi
téli kényeztető fogás ez a marharagu. A puha omlósra párolódott
ízletes marhahús, és édes sárgarépa a sűrű, tartalmas, finom
fűszeres szaftban...
Egy
palack vörösbort, villányi portugiesert (Wylyan, "Macska" '12)
bontottunk mellé, de egy üveg sörrel is lekísérhetjük.
Na jó, ezt ki kell próbálni...:)
VálaszTörlésA ragut vagy a pókert? :)
TörlésA ragut mindenképpen, de pókerezni is rég pókereztem. :D
TörlésMár sokszor elkészítettem, így lesz ez a hétvégén is.
TörlésBombadil Toma for President!
VálaszTörlés