Keresés a blogban

Családi receptek – a rakott krumpli



Ezt a blogot leginkább azért írom, hogy a receptjeimet egy helyen tudjam, és afféle gyűjteményként a konyhapolc szélén tartott zsíros ételfoltos kockás füzetet helyettesítse, amiket szinte minden konyhában megtalálhatunk a rongyosra olvasott szamárfüles szakácskönyvek közé suvasztva.
Emellett persze a családi recepteket is igyekszem megtartani, anyám és áttételesen nagyanyám receptjeit is itt tárolom, és egyben meg is osztom a blog olvasóival. Mert bár sok régi receptet modernizáltam, vagy újragondoltam már, vannak ételek amiket nem akarok megváltoztatni, úgy szeretem ahogy gyerekkorom óta eszem mint „anyám főztjét”. Ezek közé tartozik a rakott krumpli is. Nem éppen a ma divatos egészséges táplálkozás jegyében született, nem egy finomkodó reform étel, hanem egy igazi brutális laktató fogás, egyenesen a családi recepttárból...



Hozzávalók (6 adaghoz):

. 2,5 kg. salátának való kiflikrumpli
. 1 pár - 30-35 dkg. lágyabb állagú füstölt kolbász (v. lángolt kolbász)
. 12-15 db. tanyasi tojás, mérettől függően
. 0,5 l. tejföl
. 1 db. nagy fej vöröshagyma
. só, pirospaprika
. 20 dkg. sertészsír

Elkészítése:

1. A megmosott lesikált krumplit héjában, sós vízben megfőzöm, de csak majdnem teljesen puhára, úgy nagyjából 90%-osra. Közben mellette egy másik lábosban megfőzöm a tojásokat is, 10 perces keménytojásra, majd mindkettőt hagyom langyosra hűlni..
2. Egy serpenyőben felforrósítom a sertészsírt, és a vékonyra felszeletelt hagymát üvegesre párolom benne.
3. A hagymát megszórom egy csipet sóval, majd megszórom a tetejét 2-3 csapott ek. pirospaprikával. Hagyom fél percig, hogy kioldódjanak a paprika íz- és színanyagai, azután elkeverem és lehúzom a tűzhelyről.
4. A paprikás hagymához öntöm a tejfölt és alaposan elkeverem, majd elfelezem az egészet két felé.
5. Az egyik felének egy részével megkenem egy tepsi alját.
6. A krumplik héját leszedem és fél centis karikákra vágom, és a keménytojásokat is felszeletelem egy tojásszeletelővel.
7. A krumpli felét egy rétegben lerakom a tepsibe szorosan, egymással átfedésben, megsózom, majd a tetejét alaposan „megpöttyözöm” a tejfölös-paprikás hagymával.
8. Erre rétegezem a lehúzott héjú, ferdén karikákra vágott kolbászokat, majd azt a tojásszeletekkel borítom be.
9. A tojásokat is megsózom, megpöttyözöm a maradék (az egyik felének) tejfölös hagymával.
10. A krumplik másik felét is elrendezem szépen sorban a tojások tetején, újabb sózás, és a tejfölös-paprikás hagyma félretett másik felével beborítom az egészet és egyenletesen eloszlatom, hogy mindenhová jusson belőle, befedje a krumplikat.
11. Előmelegítem a sütőt 190-200 fokra, és kb. 30 percig sütöm a sütő középső polcán. Sütés után, 20-30 percet pihentetem, majd tálalom.

A tepsiben, egy késsel hat egyenlő részre vágom és szedőlapáttal alányúlva tányérra helyezem a „kockát”. Kenyeret és ecetes almapaprikát adok hozzá.
Tipp! A rakott krumpli 3-4 napig is eláll a hűtőben, jól lefedve. Újramelegíthető a sütőben, közepes hőfokon.
Kiflikrumpli helyett más főzni való, nem szétfövő burgonyát is használhatunk.
A kolbász lehetőleg valamilyen puha fajta legyen, a lehető legjobb minőségű, mert ennek íze a legmeghatározóbb az ételben. Egy rossz, olcsó kolbász az egész fogást elronthatja.
Ne spóroljunk a zsírral, ez nem az étel! A zsír adja a szaftot, viszi az ízeket, „lájtos” ételt nem érdemes csinálni belőle, akkor inkább ne is álljunk neki.
A tepsi méretét úgy válasszuk meg, hogy rakott krumplink nagyjából 5-6 centi magas legyen.
Szerintem a rakott krumplit nem kell magyarázni. A puha finom krumpli, az ízletes tojás és a fűszeres kolbász hármasának ízeit remekül fogja össze a paprikás-hagymás-tejfölös szósz. Elsőrangú téli comfort food „vigaszkaja”...
Egy testes száraz fehérbort ajánlok hozzá, mondjuk egy somlai vagy tokaji száraz furmintot.

Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 450 Ft./adag
Energiatartalom: 1200 Kcal./adag

11 megjegyzés:

  1. ööö....a pirospaprika mennyiségét nem írtad el? Biztos, hogy az 3-5 "evőkanál" akart lenni....nem kávéskanál?
    Amúgy nagyon guszta, még sosem próbáltam pirospaprikával, úgyhogy majd kipróbálom. Egyébként egyszer csináltam "krinolinnal" mert nem volt más itthon és tényleg semmi köze nem volt a rakottkrumplihoz. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az öt kanál, lehet, hogy túlzás (ízlés kérdése), de a három tuti:) csapott evőkanalat érts rajta (bele is írom) és a zsír mennyiségét meg a fél liter tejfölt figyelembe véve nem olyan sok:)

      Törlés
  2. Névtelen9:27

    Szia Toma, minek írsz ilyeneket, betesz a fogyódnak?!:-))) Mi nem tettünk bele hagymát, viszont jó sok kockázott szalonnát olvasztottunk ki és annak a zsírján "rántást" készítettünk, felöntöttük tejjel és tejföllel és ezzel lett minden lerakott réteg jól meglocsolva, úgy hogy a közökbe folyjon. Ez elég sűrű, de még folyós mártás volt. a tetejére is ez került, rá a kisűlt pörc.Susztertangó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem hangzik rosszul ez sem, de a sok kolbász mellé még a szalonna is, már maga lenne a hedonizmus!:))) a fogyómnak nem tesz be, mert ez már egy régebbi történet, csak most került a blogba:)

      Törlés
    2. Az olvasók diétájára sincs jó hatással, bár eddig ellenálltam a kísértésnek, hogy nekiálljak, de sajnos a recept (így, hogy az utóbbi napokban minden nap látom) lassan, de biztosan felőrli az ellenállásomat, és kénytelen leszek megsütni. ;-)

      Törlés
    3. mindennel ellent lehet állni csak a kísértésnek nem...:))

      Törlés
  3. Névtelen20:55

    Mellesleg elképzelni se tudom, hogy képes egy "lelkes foodie és amatőr szakács" diétázni-tiszta mazohizmus:-((.Stangó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hehe!:) a minőségből nem is adok alább, inkább próbálok kisebb adagokat enni és jobban elosztani egy nap a mennyiséget... eddig megyeget, 3hét/-6kg.

      Törlés
  4. baldino53@citromail.hu15:38

    Könyörgöm,írja már meg aki tudja,hová tűnt a Tomakonyha szerzője,imádtam a stílusát!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló! Nem tűntem el! :) Időnként még teszek fel új recepteket. Talán nemsokára kicsit sűrűbben is tudok írni. Igyekszem! :)

      Törlés
  5. Imádom a rakott krumplit, de az enyémben nincs vöröshagyma, a rétegzéskor besamelt használok, a keménytojást villával teljesen összetöröm, mert egyébként a fehérjét nem enné meg a család. Itt- ott beleteszek kis vajdarabokat (sótlan Lurpak-t használok, a jénait is vajjal kenem ki)) A kolbász tényleg fontos, én Hartai csemege kolbászt használok. Lehet, hogy legközelebb a besamelbe teszek őrölt pirospaprikát, ahogy itt javaslod.:-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!