Keresés a blogban

Barramundi egyben sütve zöldsalátával és majonézes petrezselyempesztóval




Tavaly óta „halogatom” ezt a találkozást ezzel a halfajtával. A barramundi egy sügérféle, ami a tengervízben születik és az édes/félsós vízben éli le életének nagy részét, az ausztrál folyók torkolataiban nagyon elterjedt halfajta. Íze emlékeztet a süllőére, a húsa fehér, nem túl tömör és nincs benne szálka. A Metro vevőakadémiáján tartott halas kurzuson beszélt róla Szabó Péter seafood chef, hogy Magyarországon sikeresen tenyésztik ezt az ausztrál brakkvízi halat, és hogy az értékesítése is megkezdődött. Már akkor elhatároztam, hogy ha majd lehet felénk kapni, akkor ki fogom próbálni. Mostanra sikerült beváltanom ezt a magamnak tett ígéretet. A halasnál járva, nem volt éppen semmi ötletem mit vegyek, mikor megláttam, hogy van barramundi. Eldőlt a kérdés. Elsőre úgy gondoltam nem bonyolítom túl a dolgot, lássuk mit tud ez a hal magában, egyszerűen, egyben megsütve minimális ízesítéssel.


Hozzávalók (2 adaghoz):

. egy barramundi kb. 60 dkg-os
. 1 citrom
. 5 dkg. vaj
. 1 nagy csokor friss petrezselyem
. só, bors
. 4-6 szál zöld spárga
. ½ fej jégsaláta v. római saláta
. 4-5 db. koktélparadicsom
. egy csomag retek
. 2 ek. fenyőmag v. kesudió
. 1 gerezd fokhagyma
. 3 ek. majonéz
. olívaolaj

Elkészítése:

1. A halat kizsigereltem és a lepikkelyeztem (erre megkérhetjük a halast is), folyó víz alatt kívül-belül leöblítettem, majd szárazra töröltem.
2. A halat kétujjnyi távolságban egymástól beirdalom, azután alaposan megsózom belül és kívül is.
3. A citrom felét felszeletelem és a hasüregébe teszem, mellé tömöm a a petrezselyem levágott szárait is.
4. Egy sütőlapra teszem, mindenhol bekenem puha vajjal, megszórom kevés borssal, és a 200 fokra forrósított sütőbe teszem 20-22 percre (ez függ a hal vastagságától). Akkor kész a hal, mikor a belsejében a húsa opálos lesz és kifehéredik, a bőre pedig kissé ropogós lesz...
5. Közben egy serpenyőben kiskanálnyi vajat forrósítok ebben pirítom meg a zöld spárgákat 2-3 percig.
6. Mozsárba öntöm a fenyőmagot, egy csipet durva tengeri sót és a felaprított fokhagymát is hozzáadom, majd az apróra vágott petrezselyemlevelekkel együtt a mozsárban péppé zúzom.
7. Annyi olívaolajat csurgatok hozzá közben, hogy egy krémes pesztót kapjak a végén, ehhez keverem hozzá a majonézt.
8. A salátalevelekből, retekből, paradicsomból salátát készítek.

Tálaláskor a tálat beborítom a salátával, ráfacsarok egy kevés citromot, és némi olívaolajat is locsolok rá, majd erre a salátaágyra fektetem a sült halat, amit szintén meglocsolok egy kis citromlével. A petrezselymes-majonézes szószt egy mártásos tálkában a halas tál mellé tálalom, a sült spárgákat a hal köré rendezgetem.
Tipp! Csak is friss halból készítsük el ezt az ételt. Ha a hal szeme tiszta és csillog, nem opálos és homályos, és a kopoltyúja belül élénkpiros nem pedig sötét barnás színű, akkor a hal friss.
Ez a fogás, csak frissen elkészítve jó, nem lehet melegíteni, egyszerre csak annyit készítsünk el amit meg is eszünk.
A friss hal, a vásárlás után, 2 napig tartható el a hűtőben, zúzott jégágyon, egy fém vagy üveg tálban. Arra figyeljünk, hogy ne legyen a hűtőben mellette erős illatú étel.
A hal finom szaftos húsa és ropogós bőre mellé remekül illik a friss harsogó saláta és a roppanósra grillezett spárga. Hozzá az ízletes petrezselymes mártás pompásan összefogja az ételünket.
Üde száraz, kellemesen citrusos mőcsényi zöldveltelinit bontottam a vacsora mellé...

Elkészítési idő: 35perc
Költségek: kb. 1300 Ft./adag
Energiatartalom: 775 Kcal./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!