Keresés a blogban

Bakonyi nyúlcomb



Nagyon szeretem a szaftos gombás tejfölös szószos cuccokat, amit a magyar gasztronómia és vendéglátás úgy nevez, hogy „bakonyi módra”. Gyerekkoromban még a mirelit „bakonyi sertésszeletért” is odavoltam és simán megettem a súlyos, lisztes, szinte csirizes menzás bakonyit is.
Azóta annál már jóval igényesebb (vagy talán sznob?) lettem, hogy kifőzdében vagy étteremben ilyesmit rendeljek, és valahogy én sem készítettem magamnak már jó ideje. Az utóbbi hetekben azonban folyton ott motoszkált a fejemben, hogy kellene főznöm egy jóféle kis bakonyi sertésszeletet, de mindig valami más került előtérbe. Pár napja aztán a hűtőben kutatva észrevettem, hogy minden a rendelkezésemre áll ahhoz, hogy elkészítsem, van egy doboz gomba, tejföl és zöldpaprika is akadt, csak a sertéshús hiányzott, de helyette volt pár zöldfűszerekbe pácolt nyúlcomb. Még jobb! Nyúlcomb bakonyi módra, akkor ez lesz a menü! És a gondolatot tett követte.



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 2 db. egész nyúlcomb
. 25 dkg. csiperke gomba
. 1 fej vöröshagyma
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 1 db. hegyes zöldpaprika
. 1 ek. sűrített paradicsom
. 1,5 dl. tejföl
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 1 ek. pirospaprika
. 1 ek. liba- v. kacsazsír
. liszt
. nyúlhús alaplé (csirke alaplé vagy víz is lehet)
. só, bors

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben kanálnyi zsírt forrósítok és ebben, az előzőleg befűszerezett, lisztbe forgatott nyúlcomboknak minden oldalára kérget sütök, majd kiszedem és félreteszem.
2. A visszamaradt zsiradékba szórom az apróra vágott hagymát, megsózom és üvegesre pirítom.
3. Hozzáadom a kis cikkere vágott gombát és az apróra vágott hegyes zöldpaprikát, megszórom a gombaporral is, és 4-5 percig pirítom, addig míg a gomba ki nem engedi a levét, majd elforrja és szépen lepirul.
4. A serpenyő közepén csinálok egy kis üres helyett, itt pirítom le a sűrített paradicsomot (szezonjában egy közepes nagyságú, friss felkockázott paradicsomot), majd elkeverem, közben az apróra vágott fokhagymát is hozzáadom.
5. A hagymás gomba tetejét meghintem a pirospaprikával, várok egy percet, hogy a zsiradékon kioldódjanak a szín és ízanyagok, azután elkeverem és felöntöm a fehérborral.
6. Mikor a bor nagy része elforr alóla, belehelyezem az előpirított nyúlcombokat és felöntöm annyi alaplével, hogy éppen ne lepje el a húst, megsózom borsozom, azután lefedem, és közepesnél kisebb fokozaton (kerámialap #4/9), párolom 30 percig vagy míg a hús megpuhul.
7. Azután kiveszem a húst, a tejfölt elkeverem egy merőkanálnyi forró szafttal, és ezzel behabarom a szószt, és forralok rajta egyet. Ha nem eléggé sűrűsödik be, egy deci víz és egy kanálnyi keményítő keverékét lassan csurgatva az ételhez, még jobban besűríthetjük, ízlésünk szerinti sűrűségre. Én úgy szeretem ha a szósz bevonja a fakanál hátát, de azért nem olyan sűrű, mint anno a menzán...
8. A tejfölös szaftba visszateszem a nyúlcombokat és takarékon még 5-10 percet rotyogtatom újra lefedve a serpenyőt.

Tálaláskor a tányérra szedek a gombás szószból, erre helyezek egy darab húst. Köretnek adhatunk mellé szalvétagombócot, főtt makaróni tésztát vagy párolt rizst, de adhatjuk magában, kenyérrel is.
Tipp! Nyúlcomb helyett készíthetjük csirkecombbal, mellel, vagy sertéscomb szelettel, karajból stb.
Nem hibáztam ezzel a fogással sem, a jól ismert és várt ízekkel találkoztam mikor megkóstoltam. A finom krémesen szaftos gombás szósz a magyaros ízekre jellemzően enyhén csípős, kissé paprikás ízzel és a tejföl selymességével, egyből kellemesen betakarta az ízlelőbimbóimat, ami a remek, puha omlós nyúlhúst csak még jobban kiemelte. Hozzá frissen sütött ropogós héjú kenyér... ennyi!
Remekül illet mellé egy jó pohárral a Csomorika nevű száraz fehérborból, amit még Kövesdi Miklós barátom, - aki nem mellesleg sommelier - hagyott itt nekem a „szalontüdő vacsora” után.

Elkészítési idő: 55 perc
Költségek: kb. 680 Ft./adag
Energiatartalom: 570 Kcal./adag + köret



7 megjegyzés:

  1. Finom lehetett, nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett, én is imádok mindenféle bakonyit.

    VálaszTörlés
  3. nyúlcomb is jó, a bakonyi szósz is jó, a kettő együtt remek lehetett, és jó tipp, csak észben kell tartanom. :)

    VálaszTörlés
  4. "...mint anno a menzán?" :D Hol ez a menza? A mi menzánkon csak az volt biztos, hogy hús. De hogy milyen, azt inkább nem is akartuk tudni. Amúgy épp most kezdem megfőzni, csak tejben áztatott vadnyúlból.

    VálaszTörlés
  5. maxivitéz: mi egy közeli munkásszálló étkezdéjébe jártunk jeggyel kajálni, anno a melósokat jól etették a szocializmusban. az ott lakó uránbányászok kissé zokon vették volna, ha valami bizonytalan eredetű ételt tettek volna eléjük... :DDD

    VálaszTörlés
  6. :D:D:D Nab@azze... Elképzelem a konyhásnéniket fel-alá futkosni légkalapáccsal a hátukban. Már fő az alap a nyuszihoz.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!