Nemrég
disznóvágáson vettem részt Jákon az egyik unokatestvéremnél,
ahonnan sok sok finomsággal tértem haza, többek között az egyik
zacskóba csomagolva, a levágott sertés fél tüdejével, szívével
és nyelvével, amit unokatesóm Zoli, jószívűen megosztott velem,
pedig ő is nagyon odavan a szalontüdőért. Én is bensőséges
viszonyba vagyok a belsőségekkel, bár tudom sokan nem rajonganak
érte. Ezek közül is a szalontüdő, más néven savanyú tüdő,
az egyik legmegosztóbb belsőség-étel. Szerencsére vannak
barátaim, akik szeretik, vagy kellőképpen nyitottak ahhoz, hogy a
meghívásomra elköltsék velem eme remek belsőségeket, így egy
kellemes vacsora keretében végeztünk a szalontüdővel.
Hozzávalók
(5-6 adaghoz):
.
1 kg. sertés (vagy borjú) tüdő, szív és nyelv vegyesen
.
2 db. sárgarépa
.
1 szál zellerszár
.
2 gerezd fokhagyma
.
1 petrezselyemgyökér
.
4 fej vöröshagyma
.
3-4 szardellafilé
.
1 ek. kapribogyó
.
10 dkg. savanyú csemegeuborka
.
4-5 babérlevél
.
1 db. citrom
.
sertészsír
.
só, bors, cukor, egész bors, pirospaprika
.
4 db. zsemle (szikkadt)
.
3 db. tojás
.
3 dl. tej
.
30 dkg. liszt
Elkészítése:
A
szalontüdő elkészítése eléggé időigényes, ezért célszerű
előző nap elkezdeni, előkészülni és előfőzni.
1.
Egy nagy lábosba dobom a megpucolt és kettévágott
gyökérzöldségeket és zellerszárat, egy fej megpucolt hagymát
egyben, két gerezd fokhagymát, egy csapott evőkanál sót,
teáskanálnyi egész borsot, 5-6 babérlevelet, felöntöm 2,5-3
liter vízzel, 3 dl. száraz fehérborral és felforralom.
2.
A forrásban lévő főzőlébe teszem a megmosott, vértől
megtisztított tüdőt, szívet és nyelvet, a tűzhelyet lejjebb
kapcsolom, hogy lassan, gyöngyözve forrjon és így főzöm a
húsokat 2 órán át, míg szív és a nyelv is megpuhul.
3.
A megfőtt tüdőből kimetszem a keményebb hörgőkkel teli részt,
a többit vékony csíkokra vágom, a nyelvet megtisztítom, lehúzom
a hártyáját és azt is felcsíkozom ahogy a szívet is.
4.
Egy edénybe teszem a felcsíkozott belsőségeket, a főző levet
rászűröm, melléteszem a sárgarépákat is, majd hagyom kihűlni
(a hűtőben másnapig elvan).
5.
Másnap, egy lábosban kanálnyi zsírt forrósítok amin
aranybarnára karamellizálok 2 ek. cukrot.
6.
Erre dobok két fej apróra vágott vöröshagymát és azt is
megpirítom, miközben rádobálom a szardellafiléket és egy jó
nagy csipetnyi frissen őrölt/tört borsot.
7.
A hagymához adok 2 ek. mustárt, a nagyon apróra vágott
csemegeuborkát és kapribogyót is, megszórom egy púpos
teáskanálnyi pirospaprikával, majd tovább pirítom 1-2 percet.
8.
Felöntöm 2-3 merőkanálnyi főzőlével és forralom 25-20 percet,
míg a hagyma szét nem fő benne, közben többször is újra
felöntöm egy-egy merőkanál főzőlével, mikor az elforr alóla.
9.
Hozzáadom a felcsíkozott belsőségeket, hozzáadok még pár
merőkanállal a főzőléből, hogy bőven ellepje, sózom-borsozom
még ha kell, és kb. 1,5 órán át főzöm közepes fokozaton,
lassan rotyogtatva.
10.
Apró kockákra vágom az egyiket, a főzőlében főtt
sárgarépákból, és azt is hozzáadom (ez el is hagyható),
facsarok bele friss citromlevet, hogy igazítsak a savanyúságán
(ízlés szint), majd egy tálkában 1,5 dl. tejfölt
elkeverek egy kis forró szósszal/szafttal és egy kiskanálnyi
étkezési keményítővel, és ezzel behabarom az ételt, forralok
rajta még 1-2 percet. Tálalásig melegen tartva félreteszem.
Közben,
míg a szalontüdő készül, elkészítem a szalvétagombócot.
1.
A két-három napos szikkadt zsemléket kis, egy-másfél centis
kockákra vágom, egy tepsibe öntöm és elterítem, majd a sütőben
grillfokozaton, 4-5 percig pirítom, míg aranysárga színt nem
kapnak.
2.
A tojásokat felverem a tejjel együtt, megsózom, hozzáadom
nagyjából a liszt háromnegyedét, hogy egy lágy, a
nokedlitésztánál kicsit hígabb de a palacsintatésztánál sűrűbb
tésztát kapjak.
3.
Egy fej vöröshagymát aranybarnára pirítok egy kevés
sertészsíron, majd hagyom kihűlni.
4.
Egy keverőtálban összekeverem a sült hagymát, a pirított
zsemlekockákat és a tésztamasszát, és a hűtőbe teszem pihenni
kb. 20 percre.
5.
A pihentetett masszát kézzel elkeverem, közben annyi lisztet
szórok hozzá, hogy egy formázható sűrű masszát kapjak a végén.
6.
Egy darab alufóliát fektetek le, amit alaposan beolajozok, és erre
teszek egy hosszúkás kupac masszát, majd a fóliát feltekerve 7-8
cm. átmérőjű hengerré formázom, közben tömörítem is, hogy
ne legyen levegős, majd mindkét végét megcsavarom mint egy
szaloncukrot, hogy minél tömörebb legyen (alufólia helyett,
eredetileg egy tiszta konyharuhába/textilszalvétába tekerték a
masszát, innen kapta a nevét is).
7.
A biztonság kedvéért még egy réteg alufóliát csavarok rá,
majd lobogó forró sós vízbe teszem és 25-30 percet főzöm
közepes fokozaton, fedő alatt.
8.
Főzés után, a vízből kiszedve hagyom pihenni 5 percet, leszedem
róla a fóliát, majd ujjnyi vastag szeletekre, karikákra vágom
közvetlen a tálalás előtt.
Tálaláskor
a tányérra helyezek két-három szelet szalvétagombócot, mellé
szedek a szalontüdőből, majd a szaftjával bőségesen
meglocsolom. Kis kanálnyi tejföllel és kis sárgarépakockákkal
díszíthetjük.
Tipp!
A szalontüdőt, keményítős habarás helyett elkészíthetjük
rántással is, úgy hogy az elején a cukros zsírhoz lisztet
szórunk és úgy folytatjuk tovább... vagy pedig forralással
sűrítjük a kívánt állagúra és utána keverjük bele a
tejfölt, de akár azt el is hagyhatjuk. Sokféleképpen készülhet
ez az étel.
A
szalvétagombóc tésztájába keverhetünk egy kis kockára vágott
pirított füstölt szalonnát és/vagy a hagymával együtt
piríthatunk bele egy csokornyi friss petrezselymet.
Ha
homogénebb, simább szószt szeretnénk, a hús hozzáadása előtt
a hagymás-uborkás szószt egy botmixerrel simára dolgozhatjuk.
Ez
egy igazán finom étel, nagyon ajánlom kipróbálásra! Finom,
szinte szétolvadó vajpuha tüdő, a rugalmas, de szintén nagyon
puha főtt nyelvvel és a zúza-szerű állagú szívvel, egy egészen
különös íz és állag keveredése mellet, a pikánsan savanykás
szósz, szaft és a remek gombóc együttese adja ennek a fogásnak a
nagyszerűségét.
Egy
pohár száraz juhfarkot kortyolhatunk mellé, azzal nem hibázunk...
Elkészítési
idő: 4 óra
Költségek:
kb. 420 Ft./adag
Energiatartalom:
700 Kcal./adag
Hú, de jól néz ki! Ennél jobban csak a vesevelőt szeretem. :-)
VálaszTörlésPájsli ez, nem szalontüdő! :)
VálaszTörlésNP
Itt kezdődik a férfiaknak való, spéci gasztronómia!
VálaszTörlésNagyszerű recept!Sokan kihagyják a szardellát és a kapribogyót,pedig az szerves része ennek a kitűnő ételnek.Gratulálok!
VálaszTörlésBár nálunk a tüdő a Bácskai hurkába megy, ami jól is sikerül, szüleim kedvence ez az étel... A szoc időkben még üvegben lehetett venni konzervként is, és ha hiszitek, ha nem, jó volt:)
VálaszTörlésCsak egyetlen jó tanács. SOHA ne vegyetek bizonytalan helyről tüdőt, azt is megmondom, miért: ha hanyagul, és poros táppal etetik a disznót (szójás, csontlisztes vackokkal), azaz nem vizes kajával, a beszívott por kocsonyás rétegként rakódik le a szerencsétlen disznó tüdejében gyulladást, és fertőzéseket okozva, valamint a bomlással elég sok mérget felszabadítva.
Normál esetben ez nem így van, de láttam már olyan sertéstelepet, ahol az volt az alap, hogy a tüdőt ki kellett dobni ha ott volt az állatorvos...
Bocs, senkinek nem akartam kedvét szegni, de érdemes időnként figyelni arra, hogy sok helyen ügyeskednek, becsaphatnak.
Felénk a piacon szinte minden mangalica már. Még a húsz centi hús mellé fél centis zsírral rendelkező angolszalonna is az:) - hasznot húznak a becsületes termelő értékteremtő munkájából, és lopják a "cégért"