Keresés a blogban

Pavlova torta



Sokszor leírtam már, hogy mennyire nem szeretek desszertet készíteni, pedig nagyon is édesszájú vagyok. Nekem valahogy a sütemények és torták készítése a kémiához hasonlít, a főzéshez képest viszonylag kevés mozgásteret ad, mert túl fontos a hozzávalók precíz adagolása és a sütési idők betartása. Mostanra kezdem ezeket az előítéleteimet levetkőzni és kezdem meglátni a kreativitás lehetőségét a desszertekben is, sőt!
Eddig többnyire sütést nem igénylő desszertekről írtam a blogra, de talán ez most kicsit változni fog és egyre több süteményes recepttel fogok jelentkezni... Most egy nagyon egyszerű tortát készítettem, a pavlovát.


Hozzávalók:

. 5 db. tojásfehérje
. 20 dkg porcukor
. 1 ek. keményítő
. 1 ek. almaecet (6%-os)
. 4 dl. habtejszín
. 2-3 db. kiwi, vagy más gyümölcsök ízlés szerint

Elkészítése:

1. Először előmelegítem a sütőt 150 fokra (hőlégkeveréssel), majd egy habüstbe öntöm a tojásfehérjéket és egy csipet sóval ízesítve kemény habbá verem.
2. A vége felé, mikor a hab kezd szilárdulni, fokozatosan hozzáadagolom a porcukrot, és addig verem tovább, míg egy sűrű krémmé nem áll össze, ami már nem folyós.
3. Egy keverőlapáttal belekeverem a keményítőt és az ecetet is.
4. Egy sütőlapra vagy tepsire sütőpapírt terítek, amire egy 20-22 cm átmérőjű kört rajzolok, ebbe borítom a masszát és a lapáttal elegyengetem tortaformára, a körhöz igazodva.
5. Beteszem az előmelegített sütőbe, majd rögtön lejjebb is kapcsolom 130 fokra és így sütöm tovább 60 percig.
6. Mikor megsült, azaz kívül világos drapp színű lett, de belül még krémes puha, kikapcsolom a sütőt, résnyire kinyitom a sütőajtót és kitámasztom egy fakanállal, így hagyom egy órán át lassan kihűlni a tortaalapot. Ne ijedjünk meg ha széttöredezik a felszíne hűlés közben, ennek így kell lennie!:)
7. Az előzőleg jól lehűtött tejszínt, a vaníliával és egy kis porcukorral kemény habbá felverem és a közben teljesen kihűlt alapra kanalazom, majd egyenletesen eloszlatom rajta úgy 2-3 ujjnyi vastagon.
8. A vékony szeletekre vágott gyümölcsöket, vagy idénygyümölcs híján kompótot, elrendezem a tejszín tetején.

Tálaláskor vágjunk nyolcfelé a tortát és a szeleteket szórjuk meg frissen reszelt jó minőségű csokoládéval, majd szervírozzuk.
Tipp! Hagyományosan a pavlovát kiwi szeletekkel a tetején tálalják, de a málna, passiógyümölcs, meggy vagy más savanyú ízvilágú gyümölcs is nagyon passzol az alapból eléggé édes pavlovára, de idénytől függően bármilyen más gyümölcs is kerülhet rá a kedvencünkből. Télen használhatjuk a nyáron eltett kompótokat vagy lefagyasztott gyümölcsöket is.
Készíthetjük csokisan is a pavlovát, úgy hogy a tojásfehérjébe jó minőségű kakaóport keverünk és a tejszínbe is beleforgatunk egy kis reszelt étcsokoládét, majd az egészet málnával rakjuk ki.
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb desszert. Mind ízben, mind állagban nagyon sokrétű. A habcsókszerű, ropogós kérgű, de belül kellemesen krémes finom tojáshab alap, rajta sűrű vaníliás tejszínhab, majd a következő szinten a finom gyümölcsök adják az újabb felfedezendő íz és állag réteget...

Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Költségek: kb. 1000 Ft./egész torta
Energiatartalom: 160 Kcal./szelet


2 megjegyzés:

  1. Nagy kedvencünk!
    Nem lehet ünnep, vagy baráti összejövetel, ha nincs Pavlova...
    :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!