Keresés a blogban

Addo cafe&restaurant - Pécs


fotó: addocafe.hu

Régóta terveztem egy cikket az Addoról. Még tavaly ősszel fedeztem fel a helyet magamnak és rögtön láttam, hogy érdemes lenne mélyebben is megismerni, esetleg letesztelni egy komolyabb vacsorával. Az idő szép lassan telt, én egyre gyakrabban jártam oda, főleg ebédelni, vittem oda barátokat és beszéltem meg találkozókat üzleti ügyekben. Így lett az Addo észrevétlenül a törzshelyem. A tesztvacsora végül is nem valósult meg azóta sem, de azt gondoltam azért egy afféle étteremajánlót írok helyette.


Igazság szerint nem is nagyon szeretek étteremkritikákat írni, talán ezért is írtam eddig olyan keveset, mert ha egy rossz helyen járok, pocsék ételt adnak valahol, annak még az emlékét is szeretném kitörölni, nemhogy írni róla, a középszerről mit és minek írnék, ha meg egy igazán remek étteremben járok, és csupa jókat írok, mindig megkapom a vádat, hogy csak reklámozom a helyet. Bár ez utóbbi nem igazán izgat. Sőt most felvállalom, hogy bizony elfogult vagyok az Addoval szemben. Mindig nagy öröm egy jó pécsi étteremről írni, mert sajnos egy kezemen meg tudom számolni az igazán jó helyi éttermeket. Az Addo ezek közé tartozik, és ezt nem mellesleg, a Dining Guide tesztelői is megerősítették azzal, hogy idén beválasztották Magyarország 100 legjobb étterme közé az Addot (Pécsett ez csak két étteremnek sikerült).

fotó: addocafe.hu
Az Addo egy viszonylag új hely Pécsett, tavaly májusban nyitott, a felújított Kossuth téren a Konzum aljában. Hiánypótló hely a városban, kávézó és étterem egyben, ahová ha akarom, csak egy jó kávéra ülök be, ha pedig megéhezek ehetek egy jót. Ráadásul, mindezt a belvároshoz képest is jó ár/érték arányban tehetem.

Mint kávézó... Az Addoban remek a kávé, szerintem az egyik legjobb a városban. Olaszországból importálják egy barista közreműködésével a friss, remek pörkölésű Carraro kávét. Esperessót, ristrettót és a lattét is kóstoltam már, és mind kellemes volt, jól és szakszerűen volt elkészítve. De leginkább a cappucinójukat szerettem meg, amiből mára egy „szertartás” lett, az első dolgom egy csészével kérni, mindig mikor helyet foglalok, és azt kortyolgatom, miközben böngészek a netbookomon vagy az étlapot olvasgatom, és közben a mellé felszolgált finom aprósüteményt eszegetem.

Mint étterem... Az Addo séfje, Forál Balázs, egy fiatal és tehetséges, kreatív szakács (a vele készült interjút itt olvashatod), friss, lendületes konyhát visz kis csapatával. Az étlap kellően rövid, friss szezonális alapanyagokból összeállított fogásokkal, amit az adott évszaknak megfelelően háromhavonta szinte teljesen átírnak.
Az a'la carte mellett, napi ebédmenü is van az Addóban, de a minőségből itt sem engednek, ezért én is gyakran választom a menüt, ha éppen déltájban térek be. Jó ötlet, hogy az étterem facebook oldalán naprakészen, időben értesülhetünk az aznapi menüről, engem is sikerült így többször „eltéríteniük” attól, hogy máshol egyek.
Az Addoban a borválaszték sem utolsó, hozzáértően összeválogatott készletből választhatjuk ki az ételünkhöz legjobban illő bort.
Tetszik, hogy az ételek nevei egyszerűek, informatívak, mindent úgy hívnak ami, sehol sincsenek idióta fantázianevek. Az étlapon magyar, olasz és nemzetközi fogások egyaránt megtalálhatóak, jó egyensúlyban összeállítva, és még a vegák sem halnak éhen. Én ugyan kicsivel több halas fogást szívesen látnék, de tisztában vagyok a mai magyar valósággal, hogy sajnos a magyar ember nemigen eszik halat, az étterem meg elsősorban mégiscsak üzlet.
Az üdvözlő falat, amit a rendelés felvétele után szervíroznak, finom, friss ropogós házikenyér, egy kis tálka remek, enyhén fokhagymás vajjal. Nagyon ott van!
Az ételek finomak, kellemes, harmonikus ízekkel, jó minőségű alapanyagokból, szakszerűen és kreatívan elkészítve, nincs nagyobb ingadozás a minőségben akkor sem ha nagy a nyomás a konyhán, nagy déli hajtásban, forgalomban is ettem már ott, és akkor is kellő odafigyeléssel készítették el az ételemet.
fotó: addocafe.hu
A felszolgálás remek, a pincérek barátságosak és felkészültek, bátran lehet kérdezni őket az ételről vagy italról, nem jönnek zavarba. A hely hangulatos és barátságos, világos, óriási elhúzható ablakokkal a tér felé, így szinte teljes hosszában egybenyitható a terasszal és magával a térrel. Kellemes halk jazz zene szól a hangszórókból, a berendezés modern, kényelmes.
Mindent összevetve, sok kellemes órát töltöttem már eddig az Addoban, amit minden tekintetben, - ételek, kávé, kiszolgálás és a hangulat - Pécs egyik legjobb kávézó/éttermeként említhetem, ezért szívesen és örömmel ajánlom az olvasóimnak. Ha arra járnak és betérnek oda, szerintem nem fognak csalódni.

Pár ételt lefotóztam, amiket az Addoban ettem:
fotó: Tomakonyha

fotó: addocafe.hu
Még pár adat, érvként az Addo mellett:
. Parkolás egyszerű, a földalatti garázs a Kossuth tér alatt, vagy az Árkád parkolója (380 Ft. és 300 Ft./óra).
. Akadálymentes, kerekesszékkel is könnyen megközelíthető, lépcső nincs a bejáratnál.
. Terasz van, wifi van, és kutyabarát...
. további adatokat itt olvashatsz!




A cikk 2011. augusztus 7-én íródott, és az akkori állapotokat tükrözi.



6 megjegyzés:

  1. Eddig csak terveztem...most viszont eldöntöttem, hogy a következő ebéd-vacsora élményem az Addo lesz! Köszönöm a gyenge ráhatást, csak kicsit kellett erőltetni....
    Tapasztalataimról beszámolok, de gondolom nem fogok csalódni, hiszek neked Toma!
    üdv. ChéfTündér

    VálaszTörlés
  2. várom a beszámolót, kíváncsi leszek a tapasztalataidra...:))

    VálaszTörlés
  3. Névtelen16:10

    Remélem ez a reklám, csak egy hiba a blogon amit eddig senki nem vett észre. Ha nem, úgy szomorú lesz a jövő. Az első száz beírás szponzorált...százegyet meg senki sem szkrollozik.
    (Egyébként Tomát a legtöbbre tartom a kategóriában. Vidéki -nincs csarnok, nincs Józsi, nincs Kulinárisz, van kert, van Metro - a földön jár, főzhető ételeket főz, és a fázisképei alapján - tényleg főz.)

    VálaszTörlés
  4. kedves névtelen!
    ez nem egy hiba és nem is reklám, ez egy étterem ajánló. szakácskönyvet is ajánlottam már a blogon, pedig nem kaptam százalékot a kiadótól:)
    a blog jövőjéért pedig igazán nem kell aggódnod, az jó kezekben van nálam...:)
    az elismerő szavakat pedig köszönöm, remélem a jövőben is maradsz a blog olvasója, még ha szkrolloznod is kell néha...

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük a tippet, mivel a hétvégén Pécsre utaztunk, ki is próbáltuk a helyet. Bár csak a blogodon keresztül ismerlek, bíztam a véleményedben, és nem is csalódtunk. A sült krumplin kívül minden étel és ital nagyon jó volt, de a kiszolgálás laza kedvessége ezt az apró problémát is feledtette. A kutyásokkal (mi) és a gyerekesekkel (szomszéd asztal) is természetes, de nem tolakodó közvetlenséggel viselkedtek. Egyébként névtelen megjegyzéséhez csak annyit fűznék hozzá: szerintem még az se lenne gáz, ha a "reklámért" kapnál ellenszolgáltatást, ha tényleg elégedett vagy egy étteremmel, azért ajánlod, és jó szívvel tudod adni ehhez a neved. Az ilyen helyek meg is érdemlik a támogatást és az ismertséget, hogy fenn tudjanak maradni.

    VálaszTörlés
  6. @algernon:

    örülök, hogy jól sikerült a látogatásotok az addoban. pontosan ezért írtam ez a posztot, mert az ilyen helyek sajnos még kevesen vannak, és megérdemlik, hogy az írásommal is kicsit megtámogassam őket. és hogy a hozzám hasonló gasztronomiát szerető embereknek legyen hová menniük egy jó ebédre/vacsorára...:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!