Keresés a blogban

Lazacsaslik joghurtos krumplisalátával


Bár az utóbbi időben, a sok eső és hideg miatt nem úgy nézett ki, de azért még nyár van, és a nyár a kerti grillpartik szezonja.
A sok steak, oldalas és BBQ mellet nem szabad megfelejtkezni arról, hogy a halakat is remekül lehet grillezni. Szeletben vagy nyársra tűzve egyaránt pompás ételt készíthetünk, - a sok grillhúsba, így a nyár vége felé már belefáradt - vendégeinknek, vagy csak egyszerűen egy előételnek, a hátszín szeletek sütése előtt.
A lazac különösen alkalmas a faszénen sütésre, mert magas olajtartalma miatt nagyon finom tud lenni a rásült, karamellizált kéreg, ráadásul a füst íze is nagyot tud dobni rajta. Itt van újra a jó idő, használjuk ki, és gyújtsuk be azokat a grillsütőket!



Hozzávalók:

. 50 dkg bőrös lazacfilé
. 1 kg. kis szemű újkrumpli (vagy salátának való kifliburgonya)
. 1 csokor újhagyma
. 1 db. friss csilipaprika
. fél csokor friss kapor
. fél csokor friss koriander
. 2 citrom
. 1 fej fokhagyma
. 2 ek. kapribogyó
. 2-3 ek. majonéz
. 2 tk. mustár
. só, bors
. olívaolaj

Elkészítése:

1. Egy aprítógépbe facsarom a citromok levét, beledobálom a megpucolt fokhagymagerezdeket és a cajun fűszerkeveréket, majd simára dolgozom a géppel.
2. Egy keverőtálba öntöm, majd hozzákeverem a joghurt felét, csipetnyi sóval és borssal ízesítem.
3. A lazacot kiszálkázom, azután 3-4 centis csíkokra, majd kockákra vágom bőröstől, elkeverem a joghurtos páccal, és egy éjszakára, vagy minimum 2 órára a hűtőbe teszem pihenni.
4. Közben az újkrumplikat folyóvíz alatt megmosom, a héjukat ledörzsölöm, és hideg, sós vízzel teli lábosba teszem, majd közepesnél erősebb fokozaton puhára főzöm.
5. A kaprot, a koriandert, újhagymát, a fokhagymát és friss csilit felaprítom a lehető legkisebbre, ráreszelem egy citrom héját és alaposan összekeverem.
6. A burgonyákat egy hegyes késsel ellenőrzöm, hogy megfőtt-e, ha könnyen beleszalad, azt jelenti megfőtt, így leöntöm róla a vizet, a forró szemeket négybe vágom és visszateszem a lábosba.
7. Gyorsan amíg forró, rászórom a felaprított fűszereket, megsózom és borsozom, bőségesen meglocsolom a legjobb olívaolajommal, ráfacsarom egy fél citrom levét is, majd lefedem és óvatosan, de alaposan összerázom, hogy a fűszeres-citromos olaj mindenhol érje a szemeket, de azért ne törjön össze a krumpli, majd félreteszem hogy kihűljön.
8. A joghurt másik felét elkeverem a mustárral és a majonézzel, hozzáadom az apróra vágott kapribogyót, sóval borssal ízesítem és a közben kihűlt burgonyára borítom, óvatosan elkeverem, hogy ne törjem össze a krumplikat, azután egy órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
9. A pácolt lazacot kiveszem a hűtőből, és szorosan a nyársakra tűzöm őket, majd a nyársakat a keretébe helyezem.
10. A saslikokat a kerettel együtt (a keret azért jó, mert nem érintkezik közvetlen a ráccsal így nem ragadhat oda) a grillrácsra teszem közepesen forró parázs fölé (vagy ha nem kerti grillsütőn készítem, a 220 fokra előmelegített sütőbe teszem egy sütőlapra), és 10-12 perc alatt többször is megforgatva készre sütöm.

Tálaláskor kibélelem a tányért egy római saláta leveleivel, erre szedem a krumplisalátát és mellé a lazacsaslikokat. A krumplisalátát apróra vágott snidlinggel, ropogósra sült hagymával és friss borsóhajtással díszítem, ízesítem, és a végén meglocsolom egy kevés olívaolajjal.
Tipp! Ha nincs ilyen speciális sasliknyársunk, bambusznyársakat is használhatunk, csak akkor két-két párhuzamos, egymástól ujjnyira lévő nyársra tűzzük, hogy majd forgatni tudjuk, ne forogjanak el a lazacok a nyárson.
Csak frissen elkészítve fogyasszuk ezt a fogást, melegítve nem már nem jó.
Egyszerű majonézes krumplisalátával is működik ez a recept.
Érdemes kipróbálni, remek előétel lehet egy kerti partin. A finom fűszeres sült lazac nyársacskák a krumplisalátával pompásan kiegészítik egymást.
Bármilyen jó minőségű, friss gyümölcsös száraz rozébor remek kísérője lehet ennek az ételnek.

Elkészítési idő: 50 perc + pácolási idő
Költségek: kb. 560 Ft./adag
Energiatartalom: 740 Kcal./adag

2 megjegyzés:

  1. Kapribogyó a krumplisalátába - ez még sosem jutott eszembe. Mindkettőnek nagy rajongója vagyok, így együtt meg... Hú, de éhes vagyok!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon guszta! A görög joghurt ezen fajtája nekem nagy kedvencem -ha édességre vágyom, teszek bele házilag készített lekvárt. Ezerszer jobb, mint a bolti készek. A grillezéshez visszatérve: jó ötlet a hal, még sosem próbáltuk!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!