Keresés a blogban

Melegen füstölt lazacfilé párolt vegyes zöldségekkel


A lazac szinte kínálja magát a füstölésre, mert a finom füstös aroma remekül kiemeli a lazac ízét. Kétféle füstölési eljárás is ismert, a hideg és a meleg füstölés. A hidegen füstölést inkább tartósítás céljából alkalmazzák, az így füstölt hús vagy hal hónapokig eláll mindenféle hűtés nélkül, míg a melegen füstölés nem tartósít, csak megpárolódik miközben a hal kap egy füstös aromát. A lazac mindkét módon füstölve nagyon finom.
Én most a melegen füstölést alkalmaztam, mert az konyhai körülmények között is könnyen megvalósítható, - a hidegen füstöléshez komolyabb füstölő berendezés szükséges - elégséges egy wok vagy egy mélyebb fedeles serpenyő és némi alufólia.



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 2 db. 18-20 dkg-os lazacfilé
. 10-12 db. bébirépa
. 1 csokor újhagyma
. 1 cső friss csemegekukorica
. 1 db. paradicsom
. 1 csésze zöldborsó
. 1-2 gerezd fokhagyma
. egy maréknyi zsenge mángold
. borsóhajtás
. 1 ek. vaj
. olívaolaj
. fél lime vagy citrom
. só, bors
a füstöléshez:
. rizs
. fekete teafű
. cukor
. kapor

Elkészítése:

1. Először a köretet készítem el: egy nagyobb serpenyőben felforrósítom a vaj felét és a megpucolt bébirépákat átforgatom benne, 1-2 percig párolom így.
2. Felöntöm annyi alaplével, hogy félig ellepje, majd közepes fokozaton (kerámialap #6/9) párolom 4-5 percig, míg a félig meg nem puhul.
3. Hozzáadom a zöldborsót, a csutkáról levágott kukoricaszemeket, az újhagyma feldarabolt fehér részét és a mángold szárát, majd rádobom a vaj másik felét is és még 3 percig párolom.
4. Beledobom a mángold leveleit és a borsóhajtást, meg a csíkokra vágott paradicsom húsát is, sózom, borsozom, ráfacsarom egy fél citrom levét, belereszelem a fokhagymát, és lefedve újabb 2 percig párolom. Ezután félreteszem melegen tartva tálalásig.
5. Egy alufóliával kibélelt wokba szórok 2-2 ek. hosszú szemű rizst, barnacukrot és teafüvet, elkeverem és bekapcsolom alatta a tűzhelyet a maximumon.
6. Közben egy párolóbetétet (vagy bambusz párolókosarat) bekenem egy kis olívaolajjal, erre fektetem a megsózott, borsozott lazac szeleteket, majd mikor a wokban füstölni kezd a keverék, tépkedek rá pár friss kaporlevelet és belehelyezem a párolóbetétet.
7. Lefedem, lejjebb kapcsolom a tűzhelyet (kerámialap # 7/9) és 6 percig füstölöm a halat (ha ereszti a füstöt a fedő, fedjük be azt is alufóliával), majd utána lehúzom a tűzhelyről és hagyom még 10 percet pihenni, anélkül, hogy levenném a fedőt.
8. A lazacszeletekről egy papírtörlővel leitatom a nedvességet, közben egy serpenyőben olívaolajat forrósítok és minden oldalán megpirítom hirtelen, hogy egy kis kérget kapjon.

Tálaláskor a tányérra szedek egy adagot a párolt zöldségekből, meglocsolom kis olívaolajjal, a tetejére helyezem a lazacszeletet, apróra vágott friss kaporral és pár friss borsóhajtással díszítem.
Tipp! Ezt a melegen füstölt halat fogyasszuk el frissen elkészítve, ne tároljuk.
A frissen füstölt hallal bánjunk óvatosan mert nagyon törékeny, használjunk kiszedő lapátot.
Használjunk darjeeling vagy jobbfajta fekete teafüvet, pl. Sir Mortont.
Egy elképesztően puha omlós lazac ami szinte elolvad az ember szájában, tele illatos, füstös aromával és mindehhez társulnak a remek ízletes roppanós párolt zöldségek. Ezekből áll ez a pompás étel.
Egy barricue- hordós érlelésű siklósi Chardonnay-t ('09 Malatinszky) ajánlok ehhez a fogáshoz...

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 800 Ft./adag
Energiatartalom: 890 Kcal./adag

3 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki, a lazac a kedvencem:) Ez az házi füstölés még nem jutott eszembe, nagyon jó ötlet.

    VálaszTörlés
  2. tetszik az új külsőd!:) Vasárnapra terveztem én is a füstölést:)

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez nagyon guszta!
    Szerintem is jó az új megjelenésed! :-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!