Keresés a blogban

Gnocchi alla norma



Ez a recept a klasszikus pasta alla norma egy variációja, csak tészta helyett gnocchit használtam (éppen medvehagymás volt a fagyasztóban). A pasta alla norma egy szicíliai étel, paradicsomos tészta sült padlizsánnal és ricotta salatával. A ricotta salata nem összetévesztendő a sima ricottával, - ami egy lágy túrószerű savósajt, jellemzően tehéntejből készítve - a ricotta salata juhtejből készül, erősen sós és érlelik. Sajnos Magyarországon nem nagyon kapni ricotta salatát, végszükség esetén helyettesíthetjük pecorino romanoval, ízben talán ez áll a legközelebb hozzá.



Hozzávalók:

. 50 dkg. padlizsán
. 50 dkg. házi gnocchi
. 10-15 dkg. ricotta salata (vagy pecorino romano)
. egy csokor friss bazsalikom
. 3 gerezd fokhagyma
. só, bors,
. olívaolaj

Elkészítés:

1. A padlizsánokat vékonyan felszeletelem, lesózom és egy szűrőtálba teszem egy órára, hogy kieressze a nedvességet, majd szárazra leitatom papírtörlővel.
2. Egy jénaitálba szórom a gnocchikat és leöntöm a paradicsomszósszal, majd a 180 fokos sütőbe tolom 20-25 percre, vagy amíg a teljesen át nem fől.
3. Közeben egy nagy serpenyőbe olajat forrósítok, abba beledobom a megroppantott fokhagymagerezdeket, hogy az olaj átvegye az ízét.
4. A padlizsánt ropogós aranybarnára sütöm, közben megborsozom, majd papírtörlővel leitatom róluk a felesleges olajat.
5. A sült padlizsán felét felcsíkozom, az addigra elkészült paradicsomos gnocchihoz keverem, és beletépkedem a bazsalikomleveleket is.

Tálaláskor a tányérra szedek a paradicsomos-padlizsános gnocchiból, a tetejére teszek a félretett sült padlizsánokból, majd egy nagy lyukú reszelőn nagyobb csíkokat reszelek a ricottából/pecorinoból a tetejére.
Tipp! Ha fagyasztott gnocchit használunk, felengedés nélkül is tehetjük a jénaiba, csak főzési időre számoljunk plusz öt percet.
Ha frissen készítjük el a gnocchit, hagyjuk egy kicsit szikkadni egy belisztezett deszkán, mielőtt felhasználjuk.
Elkészíthetjük hagyományosan is, hogy bő sós vízben kifőzzük a gnocchit, közben a paradicsomszószt megfőzzük egy serpenyőben, és abba keverjük bele.
Egyszerű étel, egyszerű ízekkel. A padlizsán és a paradicsom kettőse a remek sajttal, igazán pompás fogást alkotnak. Legtöbbször nem kell ahhoz túlbonyolítani, hogy jót együnk...
Egy könnyű vörösbort, mondjuk kékfrankost ajánlok hozzá.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 480 Ft./adag
Energiatartalom: 650 Kcal./adag

6 megjegyzés:

  1. Szia Toma!

    Nem ideillő a téma, de szeretném megkérdezni, hogy kell blogspot oldalra olyan facebook boxot beilleszteni ami neked is van?

    VálaszTörlés
  2. a facebook oldaladon balra lent (az ismerősök oszlop alatt) van egy "add a badge to your site" link, arra kattintva kiválaszthatod melyik oldlalt, milyen névjegyet és hova illesszen. a blogodon utána egy html-es oldaldobozba kell bemásolni az ott megadott kódot...

    VálaszTörlés
  3. J Tamás20:36

    Kedves Toma,
    Új állandó látogatója vagyok a blogodnak, a fenti gnocchi alla norma az első recepted, amit kipróbáltam. Frenetikus lett, hálás köszönet érte, a barátnőm oda volt! :)

    VálaszTörlés
  4. @tamás: örülök, hogy jól sikerült:))

    VálaszTörlés
  5. Névtelen22:18

    Kedves Toma,
    most akadtam rá a blogodra, a gorgonzolás gnocchit fogom megcsinálni a recepted alapján. Imádom az olasz konyhát, főleg az egyszerűsége miatt, és mert nincs agyonfaxnizva....
    Köszönöm, járok még erre sokat!!!

    mameluk

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!