Keresés a blogban

Medvehagyma pesztó és az első felhasználása a medvehagymás gnocchi...


Adós vagyok ezzel az írással egy ideje csak kicsit elvagyok havazva mostanság. Még húsvét előtt látogattak meg Lorienék, és akkor szedtek nekem egy hatalmas szatyornyi medvehagymát a Mecsek oldalban.
Még aznap este feldolgoztam, hogy minél jobban megtartsa a friss aromáját. A medvehagyma legcélszerűbb, és talán egyetlen, tartósítási módja a pesztó készítés, mert így hónapokig, vagy akár a következő szezonig is megmarad.
A medvehagyma pesztó elkészítése nagyon egyszerű.


1. A medvehagymát megmosom, leszárítom saláta centifúgában, majd késsel felaprítom.
2. Adagonként az aprítógépbe teszem, egy nagyobb csipet tengeri sót adok hozzá és annyi olívaolajat, amitől sűrű krémes szószt kapok.
3. A kész pesztót egy légmentesen záródó csatos üvegbe teszem. Egy kevés olajat öntök rá, hogy befedje és a hűtőben tartom felhasználásig...

.A medvehagyma pesztót sok mindenre használhatjuk, krémlevesek, rizottók, pékáruk ízesítésre, különféle szószokhoz, hús pácokhoz stb... Én elsőre egy nagy adag gnocchi elkészítéséhez használtam

Medvehagymás gnocchi

1. A medvehagymás gnocchihoz egy kiló burgonyát megfőzök a héjában, majd mikor langyosra hűlt a héját leszedve simára pürésítetem.
2. Egy keverőtálba teszem, hozzáadok sót, egy maréknyi frissen reszelt parmezánt, 3-4 púpos kanál medvehagyma pesztót, két tojás sárgáját (ez el is hagyható) és 30-40 dkg lisztet (ez függhet a krumpli felvevőképességétől) és összekeverem kézzel.
3. Ha kell adok hozzá még lisztet közben. A gnocchi tésztája akkor jó, ha még lágy, de elválik az edény falától.
4. Egy alaposan belisztezett deszkára teszem és átgyúrom.
5. Kisebb, maréknyi adagokat csípek le belőle amit ujjnyi vastag hengerré gyúrok, majd késsel vagy spakhlival kétujjnyi darabokra vágom.
6. Egy lisztbe mártott villa hátán végiggörgetem a gnocchi darabokat, hogy a felszínén barázdák keletkezzenek. Ez azért kell, hogy növelje a gnocchi szósz-felvevőképességét.
7. A konyhapultot vagy asztalt belisztezem és az elkészült gnoccikat elterítem rajta, hogy ne érjenek egymáshoz. A tetejét is meghintem egy kevés liszttel.
8. Fél órát hagyom szikkadni, majd egy lisztes tálcára téve a mélyhűtőbe teszem egy órára, hogy megkeményedjen, könnyebb legyen kezelni.
9. A félig fagyott gnocchikat elosztom 25 dekás adagokra (ez kb. egy kétszemélyes adag) és vákuumfóliába téve, megcímkézve a fagyasztóba teszem. Így fél évig eláll vagy még tovább...

Tipp! Nem kevés munkával és idővel jár az elkészítése, ezért érdemes egyszerre egy nagyobb adagot megcsinálni.
Később, felhasználás előtt fél órával vegyük ki a fagyasztóból, majd bőséges mennyiségű (10 dkg./liter), lobogó forró vízben főzzük meg. Akkor kész, mikor feljön a víz tetejére, és így hagyjuk még egy-két percig főni. Szűrőkanállal kiszedve egy serpenyőben forrósított vajra dobjuk, pár pillanatig pirítsuk, majd a kiválasztott szósszal elkeverve, vagy mellé adva tálaljuk.
A medvehagymás gnocchihoz adhatunk paradicsomos, tejszínes vagy pl. gorgonzolasajtos mártást, de köretként is kínálhatjuk, szaftos/szószos párolt húsokhoz...

3 megjegyzés:

  1. Kalapom nincs, de ha lenne megemelném! Fantasztikus! Egyszerű, de nagyszerű. A hét végén szerintem mi is szedünk, talán Árpád-tetőnél találunk - remélem -.

    VálaszTörlés
  2. javaslom az orfűi utat, a remete rét utáni szakaszon kaszálni lehet annyi van a fák alatt:)

    VálaszTörlés
  3. szia piros!:)) örülök, hogy ilyen dilemmát tudtam okozni a főztömmel:))) remélem még megismételjük valamikor...

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!