Keresés a blogban

Bárány saslik (sis kebab, rablóhús)


Pár napja, az egyik barkácsáruházban járva, a kerti-grilles szekcióban észrevettem egy kis szerkezetet amihez hasonlót már régóta kerestem. Ez egy kis összecsukható keret, rajta lyukakkal és vájatokkal, amibe a hozzáadott fémnyársakat illesztve süthetünk úgy, hogy a maga a hús nem ér a grillrácsra, azaz nem ragadhat oda, és még tepsibe téve a sütőben is használható. Azonnal meg is vettem, és útközben még a Metroba is beugrottam egy kis bárányhúsért, hogy hazaérve letesztelhessem a szerkentyűt egy jóféle saslikkal.
Naná, hogy eleredt az eső, így maradt a sütőben tesztelés.



Hozzávalók (4 nyárshoz):

. 40 dkg. bárányhús
. 2 szem újkrumpli
. 1 nagy fej hagyma
. 10 dkg. füstölt szalonna
. 2 db. hegyes zöldpaprika (v. kápia paprika)
. 2,4 dl. görög joghurt
. fél csokor friss koriander
. fél csokor friss petrezselyem
. 1 ág friss rozmaring
. 1-2 friss babérlevél
. 1 db. citrom
. 1 gerezd fokhagyma
. só, bors, cukor
a salátához:
. 1 kis fej jégsaláta v. fejes saláta
. 4-5 szál újhagyma
. 8-10 db. zöld magozatlan olívabogyó
. maréknyi friss borsóhajtás

Elkészítése:

1. A bárányhúst falatnyi darabokra vágom, egy keverőtálba teszem, őrölök rá borsot, megszórom a koriander és a petrezselyem apróra vágott szárával (a levelét félreteszem), beletépkedem a rozmaringot és a babérlevelet, ráreszelem egy fél citrom héját és ráfacsarok 2-3 kanálnyit a levéből, meglocsolom olívaolajjal, majd alaposan összeforgatom és félreteszem fél órára pácolódni (egy éjszakára is betehetjük hűtőbe pácolni).
2. A hagymát megpucolom, majd félbe, azután cikkekre vágom, a paprikát és a szalonnát a hús méretéhez hasonló kockákra vágom, az újkrumplit pedig félcenti vastagon felkarikázom.
3. A petrezselyem és a koriander levelét felaprítom, belekeverem a joghurtba, belereszelek egy gerezd fokhagymát, sózom, borsozom, egy csipet cukrot szórok bele, meglocsolom olívaolajjal, majd hozzáadok két kanálnyi citromlét, és alaposan elkeverem, majd félreteszem felhasználásig.
4. Összeállítóm a salátát: Egy salátás tálba tépkedem a jégsalátát, meghintem a felkarikázott újhagymával, hozzáadom a borsóhajtásokat és az olívabogyókat.
5. Előveszem a nyársakat és a bepácolt húsokat felszurkálom rá, felváltva a hagymákkal, paprikákkal és szalonnákkal.
6. A keretet egy alufóliával betakart sütőlapra teszem, ráhelyezem a nyársakat, majd a 200-220 fokra melegített sütőbe teszem 12-15 percre, vagy amíg a hús és a többi átsül, a krumpli is megpuhul.
7. Közben egy száraz serpenyőben megsütöm a piadinákat (készen is kapható, azt csak át kell pirítani/melegíteni a serpenyőben).
8. Mikor a saslik elkészül, egy gázfáklyával rápirítok, a széleit megkaramellizálom, hogy meglegyen a grillezős-füstös illúzió (de grillfokozaton is süthetjük 1-2 percig, hogy megpiruljon).
9. A salátához hozzákeverem a dresszinget, ami most egy sima vinegrette... Kész!

Tálaláskor a tányérra halmozok egy maréknyit a salátából, melléteszem a négybe vágott piadinát, amire ráhelyezem a nyársat. Azután leöntöm a joghurtos öntettel. Díszítésként megszórom ropogós pirított hagymával, meglocsolom kis olívaolajjal és citromlével...
Tipp! Ezt a nyársat bármilyen más húsfélével is elkészíthetjük tetszés szerinti fűszerezéssel, pácolással.
Ha faszénen, kerti grillen sütjük, ne túl forró, közepes izzású parázs felett süssük.
Piadena helyett pitával, vagy egy hosszában félbevágott bagettel, gyökérkenyérrel is tálalhatjuk ezt a fogást.
Az ilyen fémnyársnak az a nagy előnye a bambusszal szemben, hogy a fém átmelegedve egyszerre belülről is süti a húst és az így porhagyósabb, szaftosabb lesz és hamarabb el is készül. Ráadásul a keresztmetszete lapított és nem kör alakú így forgatásnál nem forog el rajta a hús.
Finom szaftos húsfalatok, átitatva a szalonna és a hagyma remek ízeivel és a sült csípős paprika zamataival. Egy bárányhúsos nyársat nem kell tovább magyarázni szerintem...
A borválasztás bárányhús esetében egyszerű, egy pohár Pinot Noir remekül illik hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 890 Ft./adag
Energiatartalom: 565 Kcal./adag + piadina 402 Kcal. (130g. 30 cm.)

2 megjegyzés:

  1. Névtelen7:45

    Látom sikerült "görög" joghurtot szerezni. (ami lengyel, de lagalább kellőképpen zsíros (7.5%)

    VálaszTörlés
  2. sok országban készítenek görög joghurtot, a lengyel Bakoma a jobbak közé tartozik, nekem bejött, de ha tehetem még mindig inkább én csinálok magamnak, az a legjobb:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!