Pitát a boltban is vehetünk készen, de szerintem érdemes magunk csinálni, mert egyrészt nem egy bonyolult mutatvány, másrészt a saját készítésű sokkal finomabb és frissebb mint a bolti.
Pitába bármit tölthetünk a gyrostól a sis köftén át, sok-sok grillezett húsféléig. Remek barátunk lehet a kerti sütések alkalmával.
A pitát darabokra vágva és megpirítva salátába is keverhetjük...
Hozzávalók:
. ¾ csésze langyos víz (csésze=cup=2,4dl.)
. 1 ek. olívaolaj
. 1 tk. só
. 3 csésze liszt
. 1 tk. szárított élesztő
Elkészítés:
1. A hozzávalókat egy keverőtálba teszem és összekeverem, majd egy belisztezett deszkán alaposan átgyúrom.
Letakarva, langyos helyen kelesztem egy órát. (a hozzávalókat a leírt sorrendben kenyérsütőgépbe is tehetjük és dagasztó/kelesztő programmal elkészíthetjük).
2. A megkelt tésztát újra átgyúrom egy-két percig, majd nyolc egyforma darabra szétválasztom.
A darabokat egyenként egy-másfél centi vastag korongokká nyújtom és egy folpackal letakarom és még 20 percig kelesztem.
3. Ezután újra nyújtófát veszek elő és kb. fél centi vékonyra és ovális formára nyújtom, egy beolajozott és lisztezett sütőlapra teszem, letakarom, majd még 15 percig kelesztem.
4. Közben előmelegítem a sütőt a legmagasabb hőfokra, majd beteszem a pitatésztát az alsó polcra.
5. Sütés közben figyeljük a sütőt és amikor a tészta a kétszeresére emelkedik, onnantól számítva süssük még 5 percet a pitákat. Ezalatt szépen felpuffadnak és aranybarnára sülnek.
6. Fémrácsra téve, és egy konyharuhával letakarva hűtsük le. A kihűlt pitákat folpackba vagy műanyag zacskóba csomagolva tartsuk a felhasználásig.
A becsomagolt pitákat lefagyaszthatjuk, így sokáig frissen marad. Sütőben, alacsony hőfokon újramelegíthetjük a felengedés után.
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 10 Ft./darab
Ha kettévágod, mondjuk gyroshoz, belül hogy néz ki?
VálaszTörlésCsodaszépek lettek!
VálaszTörlésbelül üreges, mint ahogy egy rendes pitának lenni kell. azért van így felfuvódva, mert sütés közben belül elválik az alja és a teje és megtellik forró gőzzel...
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki és tényleg ha dupla adagot készítek és lefagyasztom a felét akkor bármikor ehetünk pikk-pakk:)Köszi
VálaszTörlésEhh Toma !!
VálaszTörlésÉn már bedagasztottam a pizzatésztát és mindenki ráizgult, amikor megláttam a post-od...
...MOST gyrost akarok enni pizza helyett :)
Lincshangulat lenne, ha lemondanám, úgyhogy csak legközelebb ... :(
Köszi a receptet !
Szia Toma!
VálaszTörlésSEGÍTSÉG!! Most sütöm a második adagot, és nem jön fel! Pedig úgy csinálom, ahogy a recept írja. És az élesztő is beindult mindannyiszor. Igaz nem légkeveréses a sütőm :(
Lehet ez a gond???
ÓÓÓ. Pedig annyira rákészültünk már :((
Van ötleted?
Köszi!
sajnálom, hogy nem sikerült, azért ne ad fel!
VálaszTörlésnem tudom mi lehetett a probléma, talán nem volt elég forró a sütőd. legalább 15-20 percig melegítsd elő a legmagasabb fokozaton, és ne egy tepsiben, hanem vékony sütőlapon, vagy a sütő rácsán süsd a tésztát.