Ez a recept a klasszikus pasta alla norma egy variációja, csak tészta helyett gnocchit használtam (éppen medvehagymás volt a fagyasztóban). A pasta alla norma egy szicíliai étel, paradicsomos tészta sült padlizsánnal és ricotta salatával. A ricotta salata nem összetévesztendő a sima ricottával, - ami egy lágy túrószerű savósajt, jellemzően tehéntejből készítve - a ricotta salata juhtejből készül, erősen sós és érlelik. Sajnos Magyarországon nem nagyon kapni ricotta salatát, végszükség esetén helyettesíthetjük pecorino romanoval, ízben talán ez áll a legközelebb hozzá.
Hozzávalók:
. 50 dkg. padlizsán
. 50 dkg. házi gnocchi
. 5 dl. házi paradicsomszósz
. 10-15 dkg. ricotta salata (vagy pecorino romano)
. egy csokor friss bazsalikom
. 3 gerezd fokhagyma
. só, bors,
. olívaolaj
Elkészítés:
1. A padlizsánokat vékonyan felszeletelem, lesózom és egy szűrőtálba teszem egy órára, hogy kieressze a nedvességet, majd szárazra leitatom papírtörlővel.
2. Egy jénaitálba szórom a gnocchikat és leöntöm a paradicsomszósszal, majd a 180 fokos sütőbe tolom 20-25 percre, vagy amíg a teljesen át nem fől.
3. Közeben egy nagy serpenyőbe olajat forrósítok, abba beledobom a megroppantott fokhagymagerezdeket, hogy az olaj átvegye az ízét.
4. A padlizsánt ropogós aranybarnára sütöm, közben megborsozom, majd papírtörlővel leitatom róluk a felesleges olajat.
5. A sült padlizsán felét felcsíkozom, az addigra elkészült paradicsomos gnocchihoz keverem, és beletépkedem a bazsalikomleveleket is.
Tálaláskor a tányérra szedek a paradicsomos-padlizsános gnocchiból, a tetejére teszek a félretett sült padlizsánokból, majd egy nagy lyukú reszelőn nagyobb csíkokat reszelek a ricottából/pecorinoból a tetejére.
Tipp! Ha fagyasztott gnocchit használunk, felengedés nélkül is tehetjük a jénaiba, csak főzési időre számoljunk plusz öt percet.
Ha frissen készítjük el a gnocchit, hagyjuk egy kicsit szikkadni egy belisztezett deszkán, mielőtt felhasználjuk.
Elkészíthetjük hagyományosan is, hogy bő sós vízben kifőzzük a gnocchit, közben a paradicsomszószt megfőzzük egy serpenyőben, és abba keverjük bele.
Egyszerű étel, egyszerű ízekkel. A padlizsán és a paradicsom kettőse a remek sajttal, igazán pompás fogást alkotnak. Legtöbbször nem kell ahhoz túlbonyolítani, hogy jót együnk...
Egy könnyű vörösbort, mondjuk kékfrankost ajánlok hozzá.
Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 480 Ft./adag
Energiatartalom: 650 Kcal./adag
Szia Toma!
VálaszTörlésNem ideillő a téma, de szeretném megkérdezni, hogy kell blogspot oldalra olyan facebook boxot beilleszteni ami neked is van?
a facebook oldaladon balra lent (az ismerősök oszlop alatt) van egy "add a badge to your site" link, arra kattintva kiválaszthatod melyik oldlalt, milyen névjegyet és hova illesszen. a blogodon utána egy html-es oldaldobozba kell bemásolni az ott megadott kódot...
VálaszTörlésKöszi.
VálaszTörlésKedves Toma,
VálaszTörlésÚj állandó látogatója vagyok a blogodnak, a fenti gnocchi alla norma az első recepted, amit kipróbáltam. Frenetikus lett, hálás köszönet érte, a barátnőm oda volt! :)
@tamás: örülök, hogy jól sikerült:))
VálaszTörlésKedves Toma,
VálaszTörlésmost akadtam rá a blogodra, a gorgonzolás gnocchit fogom megcsinálni a recepted alapján. Imádom az olasz konyhát, főleg az egyszerűsége miatt, és mert nincs agyonfaxnizva....
Köszönöm, járok még erre sokat!!!
mameluk