Keresés a blogban

Bárány húsgombócok curry mártásban


Ez egy villámgyorsan elkészülő, de annál finomabbra sikerült vacsora volt. Történt, hogy kivettem a fagyasztóból négy darab bárány hamburgerhúst, hogy sütögetek este kicsit. Persze közbejött valami és semmi nem lett a sütésből, viszont visszafagyasztani nem lehet a húst, így ki kellet találnom valami gyors felhasználási módját. A kamrában kotorászva ráakadtam egy üveg korma szósz-alapra ami még egy régebbi főzésből maradt (mindig többet csinálok mint amire éppen szükségem van, mert jól eltartható és jól jön néha ha van tartalékba), és egy doboz kókusztejet, amiknek nagyon megörültem, mert így nem is kellett tovább filóznom, egyértelmű lett, hogy egy jóféle curryt fogok főzni.



Hozzávalók:

. 60 dkg. darált, bekevert bárány-burgerhús
. 6 dl. fűszeres korma alapszósz
. 3 dl. kókusztej
. 2 dl. sűrű görög joghurt
. egy csokor friss koriander
. 2 csésze basmati rizs
. só, bors

1. Először is a húspogácsákat négybe vágom, és a darabokat kis pingponglabda nagyságú golyókká formázom.
2. Egy nagyobb, magas falú serpenyőben ghít forrósítok, és ebben pirítom meg a húsgolyókat körben mindenhol.
3. Mikor már megpirult minden gombóc, hozzáöntöm a korma szószt, óvatosan elkeverem, nehogy szétessenek.
4. Ezután az alaposan felkevert kókusztejet öntöm hozzá, megint elkeverem, majd alacsony hőfokon, lassan bugyogva főzöm tovább kb. 20 percig.
5. Közeben egy lábosban kanálnyi ghít forrósítok, erre öntöm a basmati rizst és kissé megpirítom, míg a rizsszemek fehéredni kezdenek.
6. A rizshez adok 1,5 tk. sót, és felöntöm 3 csésze forró vízzel (vagy csirke alaplével), egy kanál gíht teszek még hozzá és gyorsan lefedem, takarékra kapcsolom alatta a tűzhelyet, és 12 percig párolom így.
7. Azután lehúzom a tűzről, egy villával felkeverem a rizst, majd újra lefedem és tálalásig hagyom melegen.
8. A bárány curry alatt kikapcsolom a tűzhelyet és hozzákeverem az apróra vágott friss koriandert.

Tálaláskor a rizsre szedjünk a gombócokból és a szószból, egy kanál sűrű joghurtot tegyünk még rá és szórjuk meg a tetejét kis friss korianderrel, vagy thai bazsalikommal, meg egy kis ropogós, pirított hagymával.
Tipp! A maradék curry a hűtőben eláll két napot, újramelegítve is finom, sőt talán még finomabb.
Rizs helyett ehetjük naan kenyérrel is.
Ha a húsgombócokból túl sok zsír sülne/főne ki, az edényt megdöntve kanalazzuk le zsiradék nagy részét a tetejéről, így egy könnyebb, „lájtosabb” ételt kapunk.
A bárányhús karakteres íze remekül érvényesül ebben a fűszeres csípős szószban. Egy igazán pompás fogást sikerült összehoznom, biztos gyakrabban fogom ezután elkészíteni.
Jóféle hideg pilseni sör illik ehhez az ételhez, vagy esetleg egy pohár száraz körte cider.

Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: -
Energiatartalom:

2 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!