Keresés a blogban

Alapszósz, indiai kormákhoz, curry-hez


Indiai ételekhez, curry-be, kormához való csípős, fűszeres alapszósz.

Elkészítés:

. A fűszerkeverékhez a mozsárba szórok 1-1 evőkanál koriandermagot, egész római köményt, durva tengeri sót, egész borsot majd porrá zúzom.
. Hozzáadok egy kanál őrölt csilit, kurkumát és fél kanálnyi pirospaprikát és elkeverem az egészet,
. Egy wokban 4 kanálnyi ghít forrósítok ezen üvegesre pirítom a 4 nagy fej felszeletelt hagymát, utána hozzáadom az 1 nagy fej apróra vágott fokhagymát, és a 12-15 dkg. friss gyömbért felszeletelve.
. Rászórom a fűszerkeveréket, 2 db. felaprított grillezett paprikát és 2 db. friss chilit, így pirítom tovább kevergetve, egy percig míg a fűszerek is kiadják az ízüket, majd hozzáöntök 3 doboz egész, olasz hámozott konzervparadicsomot.
. Lassú tűzön (kerámialap #5/9) főzöm így 20-25 percig, majd egy botmixerrel simára dolgozom, felforralom, azután a szószt még forrón a tisztára mosott, majd a sütőben 80 fokon sterilizált dunsztosüvegekbe töltöm és lezárom. Az üveget rögtön fejre állítom, úgy hagyom kihűlni, így ha nem használjuk fel másnap, akár hónapokig is eláll, bármikor elővehetjük, hogy kormát/curryt főzzünk.

Az így eltett szósz/mártás, legalább fél évig eláll a kamrában, bármikor elővehetjük, hogy egy remek indiai ételt készítsünk.
Az üvegbe töltés előtt keverhetünk a szószba egy csokor apróra vágott friss koriandert is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!