A finom pergős, nem tapadós főtt/párolt rizs remek körete lehet minden szaftos ételnek.
Használjunk jó minőségű rizst a körethez, thai jázmin, vagy indiai bashmati rizst, mert ezeknek különleges illatuk, aromájuk van és klasszisokkal jobb íze mint mondjuk egy „B” rizsnek...
Hozzávalók (2 személyre):
. egy csésze bashmati vagy jázmin rizs
. másfél csésze forró alaplé (vagy forró víz)
. 1 tk. só
. 1 ek. vaj
. olívaolaj
1. Egy lábosban olajat forrósítok és ebbe szórom a rizst, amit kissé megpirítok míg a szemek szélei fehéredni nem kezdenek.
2. Megsózom, hozzáöntöm a forró alaplevet, rádobom a vajat, egyszer gyorsan átkeverem, majd lefedem, hogy a gőz ne tudjon kijönni alóla.
3. Azonnal lejjebb kapcsolom a tűzhelyet takarékra (kerámialap #2/9), és 13 percig főzöm így.
4. Ezután félrehúzom, egy villával felkeverem, fellazítom a szemeket, majd újra lefedem, de a fedő alatt letakarom egy duplára hajtott papírtörlővel (ez elszívja a felesleges gőzt, nem pépesíti el a rizst, pergős marad), és félreteszem 10-15 percre, majd tálalom.
Ha rizibizit szeretnék készíteni, a 13 perc főzés után belekeverek fél csésze felengedett mirelit borsót, elkeverem majd lefedve félreteszem 10-15 percre.
De keverhetünk borsó helyett apróra vágott petrezselymet is a rizshez...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése