Keresés a blogban

Párolt rizs - rizibizi - petrezselymes rizs

A finom pergős, nem tapadós főtt/párolt rizs remek körete lehet minden szaftos ételnek.
Használjunk jó minőségű rizst a körethez, thai jázmin, vagy indiai bashmati rizst, mert ezeknek különleges illatuk, aromájuk van és klasszisokkal jobb íze mint mondjuk egy „B” rizsnek...


Hozzávalók (2 személyre):

. egy csésze bashmati vagy jázmin rizs
. másfél csésze forró alaplé (vagy forró víz)
. 1 tk. só
. 1 ek. vaj
. olívaolaj


1. Egy lábosban olajat forrósítok és ebbe szórom a rizst, amit kissé megpirítok míg a szemek szélei fehéredni nem kezdenek.
2. Megsózom, hozzáöntöm a forró alaplevet, rádobom a vajat, egyszer gyorsan átkeverem, majd lefedem, hogy a gőz ne tudjon kijönni alóla.
3. Azonnal lejjebb kapcsolom a tűzhelyet takarékra (kerámialap #2/9), és 13 percig főzöm így.
4. Ezután félrehúzom, egy villával felkeverem, fellazítom a szemeket, majd újra lefedem, de a fedő alatt letakarom egy duplára hajtott papírtörlővel (ez elszívja a felesleges gőzt, nem pépesíti el a rizst, pergős marad), és félreteszem 10-15 percre, majd tálalom.

Ha rizibizit szeretnék készíteni, a 13 perc főzés után belekeverek fél csésze felengedett mirelit borsót, elkeverem majd lefedve félreteszem 10-15 percre.
De keverhetünk borsó helyett apróra vágott petrezselymet is a rizshez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!