Ez az étel inkább a köretről szól. Megjelentek a piacon a friss új zöldségek, mint a karfiol, karalábé, répa stb. Ilyenkor érdemes mindenből venni egy keveset, amit csak találunk, hogy egy jóféle zöldséglevest vagy mint jelen eseteben, egy remek köretet főzzünk belőle.
Hozzávalók:
. egy egész tanyasi csirkemell (35-40 dkg.)
. 4 szelet prosciutto
. egy bivaly mozzarella (150g.)
. 1 fej hagyma
. 3-4 gerezd fokhagyma
. 2-3 sárgarépa
. 25 dkg. karfiol
. 25 dkg. brokkoli
. egy karalábé
. egy zellerszár
. egy csokor petrezselyem
. 2 ek. tejföl
. 1-2 tk. angol mustár
. olívaolaj
. só, bors, csirke fűszerkeverék
Elkészítése:
1. A csirkemellet kicsontozom lebőrözöm, és a csontból egy kevés zöldséggel együtt 5-6 dl. alaplevet főzök az itt leírtak szerint.
2. A csirkemellfilékből négy szeletet alakítok ki, egy folpackkal letakarom és kissé megütögetem, egyenletes vastagságúra klopfolom, majd minden oldalát megszórom a csirke fűszerkeverékkel és félreteszem a felhasználásig.
3. Egy nagy és magas serpenyőben olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát.
4. Hozzáadom a karikákra szeletelt sárgarépát egy kicsit átforgatom és pár percig párolom az olajon, majd hozzáadom a kisebb rózsákra szedett karfiolt, a vékony hasábokra feldarabolt brokkoliszárat, karalábét és karfiolt, felkockázott zellerszárat.
5. Felöntöm az alaplével, hogy éppen ellepje, hozzáadom a brokkolit is, sózom, borsozom, és lassan főzőm kb. 20 percig, vagy míg meg nem puhulnak a zöldségek.
6. A húsokat egy serpenyőben kevés olívaolajon minkét oldalán aranybarnára sütöm, majd egy-egy sonkaszeletet fektetek rá, befedem mozzarellaszeletekkel és a 200 fokos sütőbe teszem 5-10 percre, vagy amíg a sajt megpirul a tetején.
7. Közben a megfőtt zöldségekből egy merőkanálnyit kimerek a botmixer poharába, teljesen simára turmixolom, ha kell egy szitán is átpasszírozom.
8. Hozzákeverem a tejfölt és a mustárt is, majd ezzel sűrítem be a zöldségköretet, a végén pedig hozzáadom az apróra vágott petrezselymet is.
Tálaláskor a tányérra szedek a szaftos zöldségköretből és erre szedem a mozzarellás-sonkás hússzeletet. Friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszíthetjük.
Tipp! A fentieken kívül bármilyen más zöldségekből is elkészíthetjük ezt a köretet, ízlésünk és a szezonalitás szerint.
Csirkemell helyett filézett csirkecombot vagy borjúszeletet is használhatunk.
Finom, puha és egészséges zöldségek és pompás mozzarellás és sonkás sült hús. Ennyiből áll ez a fogás és ez elég is.
Már csak egy palack száraz furmintot kell bontani hozzá.
Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 600 Ft./adag
Energiatartalom: 490 Kcal./adag
Csak most, miután a recept alapján főztem valami nagyon hasonlót, tűnt fel, hogy a karalábé csak az összetevők között szerepelt, a receptben már nem került bele a kajába. :)
VálaszTörlésmindenesetre jó lett ez a ződség! :-)