Nosztalgiázni támadt kedvem. Egyszer volt, hol nem volt, volt Pécsett egy Hellas Taverna nevű görög étterem, ahol a barátaimmal gyakran üldögéltünk az ajtó elé kipakolt asztaloknál, a nyári melegben a napernyő alatti kellemes árnyékban, beszélgettünk és közben néztük a Ferencesek utca forgatagát. És szinte mindig ezt az ételt rendeltük, mert olcsó volt, nagyon finom, és egy kosár pirítóssal együtt kellően laktató is volt. A finom füstös és csípős sült paprika a krémes fetával, az oregánoval gazdagon megszórt és olívával meglocsolt étel íze még most is a számban van. Meg az is ahogy az utolsó cseppig, morzsáig kitunkolt falatok mellé a hideg retsinából kortyolgattunk... Ezt az érzést akartam most kicsit megidézni.
Hozzávalók (2 személyre):
. 4 db. nagyobb, csípős hegyes zöldpaprika
. 200 g. eredeti görög feta sajt (kecske és juh tejes)
. 20 dkg. vegyes rügysaláta v. más salátakeverék
. 1 citrom
. olívaolaj
. só, bors szárított oregano
. egy gyökérkenyér
. 25-30 dkg. friss tavaszi salátakeverék
. 25-30 dkg. friss tavaszi salátakeverék
Elkészítése:
1. A paprikákat megmosom, megtörölgetem, majd csumájánál levágom a végét és a magházat és magokat kikaparom belőle.
2. Mindegyikbe belemorzsolok egy csipetnyi oregánót, majd a kis kockákra vágott feta sajttal megtöltöm.
3. A végén hagyok egy centinyi helyet, nem tömöm meg teljesen és a lezárom, ledugózom a levágott száras végével.
4. A paprikákat megkenem olívaolajjal megsózom és borsozom, egy kés hegyével három-négy helyen megböködöm, majd a 190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem 13-15 percre, míg megpuhul és kissé megpirul.
5. Közben a gyökérkenyérből vágok 6 szeletet és egy serpenyőben szárazon megpirítom a kenyérszeleteket, azután mindegyiket megdörzsölöm kicsit egy fokhagymagerezddel és meglocsoltam kis olívaolajjal.
6. Bekeverem a salátát, közben egy kis citromlével és olívaolajjal meglocsolom, sózom és borsozom.
Tálaláskor a tányérra teszek két paprikát, morzsolok rá egy csipetnyi oreganót, a tetejére és köré olívaolajat locsolok és egy kis citromlevet facsarok rá. Mellé szedek egy adag tavaszi rügysalátát és a pirítósokkal tálalom.
Ez az étel mindenben hozta az elvártakat. Újra éreztem azokat a régi ízeket, az édes és füstös zamatú sült paprikától, aminek csípőssége miatt könnyezve szipogva faltam, a feta sajt sós-krémes ízein át, a finom ropogós pirítósig, aminek utolsó darabkáival lelkesen tunkoltam ki a sült paprika olajos és citromos szaftját és a maradék sajtmorzsákat... jó volt na!
Természetesen egy jó pohár hűvös száraz és kissé gyantás ízű retsinát ittam mellé.
Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 510 Ft./adag
Energiatartalom: 680 Kcal./adag
Összefutott a (juh)nyáj a számban!
VálaszTörlésNagyon szimpi a kaja, de van egy kis problémám...Prágában erőspaprikát én még nem láttam boltban árulni...mit gondolsz, ha nem csípőset használok, de a töltelékbe rakok chilit helyette, az jó ötlet? vagy mit tudnál javasolni a probléma megoldására (azonkívül, hogy ugorjak el Mo-ra erőspaprikáért ;-) )?
VálaszTörlésRemek recept
VálaszTörlésOlyan érzésem van, hogy ez az az étel, amit magamnak nem biztos, hogy megcsinálnék, de másnál szívesen kipróbálnám. Pl. nálad :)
VálaszTörlésTH, ez is lehet egy megoldás, szerintem működne:)
VálaszTörléslorien, jöhetsz!:)
egyébként én is csak étteremben szerettem enni, de annyira megkívántam, hogy nekiálltam és nem bántam meg, ezentúl gyakran fog szerepeni nálam:))
eddig én is máshol ettem, és imádtam....de most kedvet kaptam az itthoni kipróbáláshoz is!!!! Inspiráló volt a post! Taverna helyett meg marad a saját teraszom!
VálaszTörlésköszi, Toma!
üdv. ChéfTündér
Ezt fenséges, tegnap este ez volt a vacsi. De minden összetevője fontos saláta és a pirítós is!! A fokhagymától még mindig szenvedek! :)
VálaszTörlésÁrpádtető
"ez is lehet egy megoldás, szerintem működne"
VálaszTörlésok, köszi, holnap tesztelem a tervek szerint...majd beszámolok. ;)
Jó lett. Egy tanulságot levontam: ha legközelebb ilyet csinálok, akkor alaposabban össze kell keverni a szárított erőspaprikát a fetával..különben csípős meglepetések érhetik az embert...
VálaszTörlésHú ember, eddig háromszor csináltam meg. De még ma is megfogom. Csípős receptet még!! :)
VálaszTörlésKicsit csavartam rajta, görög feta helyett Pennys tehénfetát gyúrok össze oregano-kakukkfű-rozmaring keverékkel, meg egy kevéske pirított szezámolajjal. (A feta-szezám kombináció nálam egy Korfui kanyar óta személyes perverzió)
@TH A paprikán én tuningolok némi brutál szósszal (Blair's Beyond Death). Az eljárás édespaprikával is működhet valami szelídebb szósszal, pl Tabasco.
óh a Tavena, bármikor Pécsett járok, úgy hiányzik!
VálaszTörlésIn memorian megpróbálkozom ezzel a paprikával...
no, ez a recept tegnap annyira felcsigázott, hogy ma minden rohanás és egyéb elfoglaltság ellenére muszáj volt megcsinálnom.
VálaszTörlésmondjuk erős volt a kísértés, hogy a fetába egy kis szétzúzott madárcsilit dobjak, de valahogy kibírtam - a nyáron megpróbálom majd bogyiszlóival...:)
Toma, nagyon tetszenek a receptjeid, csak így tovább!
-A