Keresés a blogban

Fetával töltött sült zöldpaprika


Nosztalgiázni támadt kedvem. Egyszer volt, hol nem volt, volt Pécsett egy Hellas Taverna nevű görög étterem, ahol a barátaimmal gyakran üldögéltünk az ajtó elé kipakolt asztaloknál, a nyári melegben a napernyő alatti kellemes árnyékban, beszélgettünk és közben néztük a Ferencesek utca forgatagát. És szinte mindig ezt az ételt rendeltük, mert olcsó volt, nagyon finom, és egy kosár pirítóssal együtt kellően laktató is volt. A finom füstös és csípős sült paprika a krémes fetával, az oregánoval gazdagon megszórt és olívával meglocsolt étel íze még most is a számban van. Meg az is ahogy az utolsó cseppig, morzsáig kitunkolt falatok mellé a hideg retsinából kortyolgattunk... Ezt az érzést akartam most kicsit megidézni.




Hozzávalók (2 személyre):

. 4 db. nagyobb, csípős hegyes zöldpaprika
. 200 g. eredeti görög feta sajt (kecske és juh tejes)
. 20 dkg. vegyes rügysaláta v. más salátakeverék
. 1 citrom
. olívaolaj
. só, bors szárított oregano
. egy gyökérkenyér
. 25-30 dkg. friss tavaszi salátakeverék

Elkészítése:

1. A paprikákat megmosom, megtörölgetem, majd csumájánál levágom a végét és a magházat és magokat kikaparom belőle.
2. Mindegyikbe belemorzsolok egy csipetnyi oregánót, majd a kis kockákra vágott feta sajttal megtöltöm.
3. A végén hagyok egy centinyi helyet, nem tömöm meg teljesen és a lezárom, ledugózom a levágott száras végével.
4. A paprikákat megkenem olívaolajjal megsózom és borsozom, egy kés hegyével három-négy helyen megböködöm, majd a 190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem 13-15 percre, míg megpuhul és kissé megpirul.
5. Közben a gyökérkenyérből vágok 6 szeletet és egy serpenyőben szárazon megpirítom a kenyérszeleteket, azután mindegyiket megdörzsölöm kicsit egy fokhagymagerezddel és meglocsoltam kis olívaolajjal.
6. Bekeverem a salátát, közben egy kis citromlével és olívaolajjal meglocsolom, sózom és borsozom.

Tálaláskor a tányérra teszek két paprikát, morzsolok rá egy csipetnyi oreganót, a tetejére és köré olívaolajat locsolok és egy kis citromlevet facsarok rá. Mellé szedek egy adag tavaszi rügysalátát és a pirítósokkal tálalom.
Ez az étel mindenben hozta az elvártakat. Újra éreztem azokat a régi ízeket, az édes és füstös zamatú sült paprikától, aminek csípőssége miatt könnyezve szipogva faltam, a feta sajt sós-krémes ízein át, a finom ropogós pirítósig, aminek utolsó darabkáival lelkesen tunkoltam ki a sült paprika olajos és citromos szaftját és a maradék sajtmorzsákat... jó volt na!
Természetesen egy jó pohár hűvös száraz és kissé gyantás ízű retsinát ittam mellé.

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 510 Ft./adag
Energiatartalom: 680 Kcal./adag

12 megjegyzés:

  1. Összefutott a (juh)nyáj a számban!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szimpi a kaja, de van egy kis problémám...Prágában erőspaprikát én még nem láttam boltban árulni...mit gondolsz, ha nem csípőset használok, de a töltelékbe rakok chilit helyette, az jó ötlet? vagy mit tudnál javasolni a probléma megoldására (azonkívül, hogy ugorjak el Mo-ra erőspaprikáért ;-) )?

    VálaszTörlés
  3. Olyan érzésem van, hogy ez az az étel, amit magamnak nem biztos, hogy megcsinálnék, de másnál szívesen kipróbálnám. Pl. nálad :)

    VálaszTörlés
  4. TH, ez is lehet egy megoldás, szerintem működne:)

    lorien, jöhetsz!:)
    egyébként én is csak étteremben szerettem enni, de annyira megkívántam, hogy nekiálltam és nem bántam meg, ezentúl gyakran fog szerepeni nálam:))

    VálaszTörlés
  5. eddig én is máshol ettem, és imádtam....de most kedvet kaptam az itthoni kipróbáláshoz is!!!! Inspiráló volt a post! Taverna helyett meg marad a saját teraszom!
    köszi, Toma!
    üdv. ChéfTündér

    VálaszTörlés
  6. Névtelen16:26

    Ezt fenséges, tegnap este ez volt a vacsi. De minden összetevője fontos saláta és a pirítós is!! A fokhagymától még mindig szenvedek! :)
    Árpádtető

    VálaszTörlés
  7. "ez is lehet egy megoldás, szerintem működne"
    ok, köszi, holnap tesztelem a tervek szerint...majd beszámolok. ;)

    VálaszTörlés
  8. Jó lett. Egy tanulságot levontam: ha legközelebb ilyet csinálok, akkor alaposabban össze kell keverni a szárított erőspaprikát a fetával..különben csípős meglepetések érhetik az embert...

    VálaszTörlés
  9. Hú ember, eddig háromszor csináltam meg. De még ma is megfogom. Csípős receptet még!! :)
    Kicsit csavartam rajta, görög feta helyett Pennys tehénfetát gyúrok össze oregano-kakukkfű-rozmaring keverékkel, meg egy kevéske pirított szezámolajjal. (A feta-szezám kombináció nálam egy Korfui kanyar óta személyes perverzió)

    @TH A paprikán én tuningolok némi brutál szósszal (Blair's Beyond Death). Az eljárás édespaprikával is működhet valami szelídebb szósszal, pl Tabasco.

    VálaszTörlés
  10. Névtelen15:27

    óh a Tavena, bármikor Pécsett járok, úgy hiányzik!
    In memorian megpróbálkozom ezzel a paprikával...

    VálaszTörlés
  11. Névtelen16:00

    no, ez a recept tegnap annyira felcsigázott, hogy ma minden rohanás és egyéb elfoglaltság ellenére muszáj volt megcsinálnom.
    mondjuk erős volt a kísértés, hogy a fetába egy kis szétzúzott madárcsilit dobjak, de valahogy kibírtam - a nyáron megpróbálom majd bogyiszlóival...:)

    Toma, nagyon tetszenek a receptjeid, csak így tovább!

    -A

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!