Nem is olyan rég nem igazán rajongtam a korianderért. Sőt ki nem állhattam! De idővel megtanultam értékelni a komplex ízeit, és eljött az idő is, mikorra megszerettem. A koriander íze nem könnyen körülírható, ha rosszmájú akarnék lenni azt mondanám, hogy poloskaízű, de persze ez nem igaz, ennél azért bonyolultabb a dolog, mert a koriandernek tényleg nagyon összetett, sokrétű az íze, nem véletlenül kedveli annyi konyha a világon.
Ma már el sem tudom képzelni az indiai, thai vagy mexikói konyha ételeit nélküle. De nem csak ezeket az egzotikus ételeket, hanem egy egyszerű rántott húst is képes egy másik dimenzióba emelni.
Hozzávalók (2személyre):
. egy egész csirkemell (tanyasi vagy bio csirke, kb. 35 dkg.)
. 30 dkg. karfiol
. 15 dkg. sárgarépa
. 20 dkg. brokkoli rózsák
. 5 dkg. brokkoliszár
. fél karalábé
. 0,5 l. csirke alaplé
. fél fej hagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 3 dkg. parmezán
. 1 ek. tejföl
. fél csésze apróra vágott friss koriander
. 1 csésze házi zsemlemorzsa
. 2 tojás
. 2 ek. ghí
. 2 ek. olívaolaj
. liszt
Elkészítése:
1. Először a karfiolkrémmel kezdem, egy lábosba kevés olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és a fokhagymát.
2. A karfiolt rózsáira szedem a szárát feldarabolom és egy lábosba teszem a hagymára, majd kissé átpirítom.
3. Felöntöm annyi alaplével amennyi ellepi, sózom, borsozom és lassú tűzön, puhára főzöm.
4. Közben a csirkemellet kicsontozom, lebőrözöm, és két nagy filét alakítok ki belőle, majd mindkét oldalán megszórom a mexikói fűszerkeverékkel.
5. A koriandert apróra vágom és elkeverem a zsemlemorzsával, azután a húst lisztbe, tojásba és a korianderes morzsába forgatva bepanírozom.
6. Egy serpenyőben ghít forrósítok és a panírozott húsokat minden oldalukon aranybarnára pirítom, majd a serpenyőt a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 20-22 percre, vagy míg teljesen átsül. Maghőmérővel ellenőrizhetjük, hogy mennyire sült meg. Ne süssük túl, mert akkor kiszárad és elveszti az ízét. Az ideális a 70-75 fokos maghőmérséklet.
7. Közben a hasábokra vágott répát, karfiolt, és brokkoliszárat egy pároló edényben puhára párolom.
8. A puhára főtt karfiolt leszűröm, a botmixer poharába teszem és simára dolgozom.
9. Hozzáadom a frissen reszelt parmezánt, és az olívaolaj egy részét, ha kell még fűszerezem és a félretett főzőlevével hígítva beállítom a kellő sűrűségét, majd egy kanálnyi tejfölt keverek hozzá.
Tálaláskor a tányérra merek egy adagot a karfiolpüréből, ráhelyezem a húst, és mellé teszem a párolt zöldségeket. A zöldségeket megszórom Maldon sóval és végül meglocsolom az egészet egy kis extra minőségű olívaolajjal.
Tipp! A karfiolpürét egy szitán átpasszírozhatjuk, akkor egész sima és krémes pürét kapunk.
Csirkemell helyett készíthetjük borjúszelettel is ezt a fogást.
Ez egy remek étel. A a rántott hús ismerős ízeit a koriander pont annyira bolondítja meg, hogy az kellemesen megszokott, mégis kissé egzotikus legyen. Ehhez jön még a pompás könnyű és krémes karfiol püré és a puha, roppanós párolt zöldségek.
Remekül illik hozzá egy pohár Sauvignon blanc...
Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 880 Ft./adag
Energiatartalom: 600 Kcal./adag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése