Keresés a blogban

Pár perc alatt vacsorát...



Mindig híve voltam a friss és jó minőségű alapanyagoknak és azt hangoztatom, hogy ne használjunk félkész bolti termékeket, levesporokat, szószokat, konzerveket stb... De azért azt el kell ismernem, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egyszer kétszer becsúszik egy-egy konzerv is a menübe.
Vannak nagyon jó minőségű konzervek is, amiket én is gyakran használok. Ilyen például a natúr főtt bab is, mivel remek minőségű spanyol vagy olasz üveges babkonzerveket lehet kapni amiben semmi adalékanyag sincs, csak a bab és a főzőleve. Na meg persze ott vannak a nyáron befőzött különféle paradicsomszószaim is. Ezen kívül amit még amit használni szoktam, - az olasz vagy görög - saját levében, kis üvegekben eltett, natúr főtt polip és kagylóhúsok.
Ezekből szinte mindig van a kamrámban pár üveggel azokra az esetekre, mikor hirtelen, pár perc alatt kell összedobni valami vacsorát, mert éppen egy hosszúra nyúló buliból érkezek haza kissé spiccesen és farkaséhesen, vagy éppen pár haver esik be váratlanul este, hogy együtt nézzünk egy bunyó vagy nfl meccset. Két ilyen étel receptjét gondoltam most megosztom...



Paradicsomos babos polipragu


Hozzávalók (2-3 személyre):

. 1 kis üveg (16 dkg.) főtt darabolt bébipolip
. 2 üveg (48 dkg.) spanyol főtt óriás fehér bab
. 10 dkg szeletelt hagyma v. lilahagyma
. 1 tk. sűrített paradicsom
. 1 ek. apróra vágott jalapeno
. 1 gerezd fokhagyma
. só, cukor, bors, oregáno
. 1 ek. balzsamecet
. 2 ek. olívaolaj

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben olívaolajat melegítek, közben vékonyan felszeletelek egy hagymát, amit a felforrósodott olajra dobok és üvegesre pirítom, közben ráreszelek egy gerezd fokhagymát.
2. A hagymát sózom, borsozom, hozzáadok egy kanál paradicsomsűrítményt és a poliphúst, rámorzsolok egy nagy csipet oreganot, és egy percig kevergetve pirítom.
3. Hozzáöntöm a paradicsom passatát, az apróra vágott jalapenot is hozzáadom, és egy csipet cukrot szórok rá, meglocsolom balzsamecettel és 2-3 percig forralom, hogy a szósz kicsit sűrűsödjön.
4. Hozzáadom a lecsepegtetett babot, elkeverem, lefedem és közepes fokozatnál lejjebb kapcsolva 10 percig főzöm.

Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk egy kis apróra vágott friss bazsalikommal és meglocsolhatjuk jóféle olívaolajjal. Köretet nem igényel, de adhatunk mellé pl. pirítóst vagy pitát.
Remek és tápláló finom, a tenger ízeit idéző étel, érdemes kipróbálni, ha úgy adódik.
Könnyű száraz vörösbort, mondjuk kadarkát ajánlok mellé.

Elkészítési idő: 20 perc
Költségek: kb. 640 Ft./adag
Energiatartalom: 717 Kcal./adag

Sült sonka paradicsomos babbal


Hozzávalók (2 adaghoz):

. 2 db. tenyérnyi, ujjnyi vastag szelet füstölt mangalicasonka (30-35 dkg.)
. 1 doboz olasz vagy spanyol fehér bab konzerv
. 1 nagy fej hagyma
. 1-2 ág friss rozmaring
. egy gerezd fokhagyma
. só, bors

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben kevés ghít forrósítok, beledobok egy megroppantott fokhagymagerezdet és a friss rozmaringot.
2. Beleteszem a sonkaszeleteket és mindkét oldalát 2-3 percig sütöm, közben mellé teszek 4 vastag szelet hagymát és a sonkából kisülős zsíron azt is megsütöm.
3. A sonkát és a hagymát kiszedem és melegen tartva félreteszem, a fokhagymát kidobom a serpenyőből.
4. Beleborítom a leszűrt, leöblített és lecsepegtetett főtt babot, átforgatom a serpenyőben lévő fűszeres zsiradékon, majd hozzáadom a paradicsomszószt is, ha kell sózom, borsozom, és 5-6 percig főzöm, hogy az ízek összeérjenek és kissé besűrűsödjön.

Tálaláskor a tányérra teszek egy szelet sült sonkát, ráborítom a paradicsomos babot és melléteszem a sült hagymakarikákat. Magában, vagy pirítóssal tálalom.
Habár egy félkész alapanyagokból készült „gyorsételről” van szó, mégis egy remek étel kapunk, mert minőségi alapanyagokat használtunk fel hozzá. A remek mangalica sonka amit a piacon vettem egy öregtől, a saját termésből készült paradicsomszósz, és az olasz babkonzerv mind-mind egyenként is remekek, de együtt egy igazán pompás és finom fogást alkotnak, mindössze tizenöt perc munkával.
Egy pohár szekszárdi kadarka jólesik mellé.

Elkészítési idő: 15 perc
Költségek: kb. 650 Ft./adag
Energiatartalom: 760 Kcal./adag

3 megjegyzés:

  1. Mi van veled?? Remélem minden oké...

    VálaszTörlés
  2. Speedy13:26

    Szia Toma,
    Hol szoktad venni a babkonzerveket/ befotteket? vagy másként feltéve a kérdést, tudnál néhány támogatott és nem támogatott ötletet adni?

    Az óriás bab nagyon guszta amugy, én is csipném ezketet a kajákat :)

    VálaszTörlés
  3. @speedy: kisebb delikatesz boltokban, esetleg olasz, vagy arab fűszerboltokban érdemes körülnézni, olasz, vagy spanyol üveges babkonzervet keress, azok a legjobbak. de érdemes a szupermarketekben is venni pár félét (nem olyan drágák) és kipróbálni melyik jön be. a címkét kell nézni, a lényeg, hogy a főzővízen kívül mást ne tartalmazzon. márkákat most hirtelen nem tudok írni, de tervben van egy külön poszt erről a témáról.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!