Keresés a blogban

Kínai – csípős-savanyú leves


Szilveszteri buli után másnap, - ha egy kissé italoztunk - az ember gyomra valami ütőset kíván, ami lehetőleg legyen savanyú és/vagy csípős és ha lehet édes is. Ezt a legjobban talán a kínai csípős-savanyú leves képviseli, és szerintem még a hagyományos korhelylevesnél is hatékonyabban mulasztja el a macskajajt.
Finom, és nem mellesleg gyorsan és könnyen elkészíthető leves ez, aminek sokféle receptje létezik. Én most így készítettem el.




Hozzávalók:

. 2 liter hús vagy zöldség alaplé
. 20 dkg japán tönköly-tészta vagy teljes kiőrlésű spagetti tészta
. 4-5 db szárított shitakegomba
. 5-6 db. szárított fafülgomba
. 2 db. sárgarépa
. 5 dkg. bambuszrügy (konzerv)
. 2 ek. apróra vágott thai csili vagy konzerv jalapeno csili
. 1-2 gerezd fokhagyma
. egy ujjnyi friss gyömbér
. 2 db. tojás
. világos szójaszósz (japán)
. thai halszósz
. thai csiliszósz (édes-csípős)
. rizsborecet vagy sherryecet
. szezámolaj
. mogyoróolaj
. fél csokor koriander
. só, barnacukor,
. keményítő

Elkészítés:

1. Először a gombákat beáztatom bőséges mennyiségű meleg vízben 25-30 percig, majd lecsöpögtetem és csíkokra vágom.
2. Wokban, kevés mogyoróolajon megpirítom a vékonyan felszeletelt fokhagymát, a nagyon vékonyra felcsíkozott gyömbért és az apróra vágott csilit.
3. Hozzáadom a gyufára vágott bambuszt, a zöldséghámozóval felcsíkozott sárgarépát, a gombákat és dobva-rázva pirítom pár pillanatig.
4. Megsózom, egy csipet cukrot szórok rá, 2 kanálnyi édes-csípős csiliszószt adok hozzá, meglocsolom 2 ek. világos szójaszósszal, egy kanálnyi thai halszósszal és egy deci vízben elkevert 2 ek. keményítővel, és így párolom tovább egy-két percig.
5. Hozzáöntök másfél liter alaplevet és felforralom.
6. Ízesítem még szójaszósszal, vagy halszósszal ha kell, és másfél kanál rizsborecetet adok hozzá.
7. A lobogva forró levesbe, vékony sugárban csorgatom a felvert tojást, miközben egy evőpálcikával kavargatom, hogy minél hosszabb szálakban csapódjon ki a tojás a levesben.
8. Megkóstolom és ha kell, igazítok az ízeken (só, cukor vagy ecet).
9. Mikor a tojás teljesen megfőtt a levesben, beleteszem a kifőtt tésztát (ezt tálaláskor is hozzáadhatjuk), majd félrehúzom a wokot, megszórom apróra vágott korianderrel, elkeverem, majd a tetejét meglocsolom egy kanálnyi szezámolajjal.


Kínai leveses tálkákba, vagy mélytányérba merve tálaljuk, mellé készítsünk ki szójaszószt ecetet és szezámolajat is a későbbi ízesítéshez, evőpálcikát és leveseskanalat egyaránt készítsünk a tányér mellé.
Tipp! Bambuszrügy helyett tehetünk be szójababcsírát is, de bármilyen más zöldséggel is elkészíthetjük ezt a levest.
Ha vegetáriánus változatot szeretnénk készíteni zöldségalaplével főzzük a levest és hagyjuk ki a halszószt.
Készíthetünk húsos verziót is, akkor az elején, a fokhagyma-gyömbér-csili trió előtt pirítsunk az olajban egy percig, 15 dkg. csíkokra vágott csirkemellet.
Ez egy igazán pompás leves. Egyszerre csípős és savanykás ízeivel és sűrű, kissé nyúlós állagával egy ízletes és különleges fogása lehet egy ázsiai tematikájú vacsorának.
Könnyű sört ajánlok hozzá, mondjuk egy pohár Coronitát...

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 480 Ft./adag

5 megjegyzés:

  1. Névtelen20:15

    BUÉK Toma! Talán érdemes lenne mégiscsak megnézni a Paleo recepteket.Hátha.Mármint a Kifőzdén írtak miatt.Stangó

    VálaszTörlés
  2. st,
    köszi, buék neked is!
    sajnálom, de én nagyon nem hiszek ebben a paleo dologban. olvastam sokat róla de nekem nem valami meggyőző...:)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Toma én csíkokra vágott csirkemellet is szoktam belerakni, és egy kevés vékonyra vágott édes káposztát.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Toma én csíkokra vágott csirkemellet is szoktam belerakni, és egy kevés vékonyra vágott édes káposztát.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!