Keresés a blogban

Ázsiai ízek - Sertéshús zöldségekkel, thai mogyorószószban


Folytatom az ázsiai vonalat. Nemrég vettem hirtelen felindulásból egy üveg thai mogyorószószt és gondoltam itt az ideje, hogy felhasználjam valamire. Volt otthon pár szép szelet sertéskaraj meg egy rakás zöldség, ezekből nekiálltam valamit improvizálni. A szokásos, ázsiai dobva-rázva woktechnika vonalán haladva elkezdtem a hozzávalókat összeválogatni, darabolni, majd elkészíteni... ez lett belőle.



Hozzávalók (2 személyre):

. 25 dkg sertéskaraj v. szűzpecsenye
. 1 db. sárgarépa
. 1 gerezd fokhagyma
. 1 fej hagyma
. 1 csomag újhagyma
. 10 dkg. jégcsapretek
. 2-3 kínai kel levél
. 1 dl. thai mogyorószósz
. szójaszósz
. thai halszósz
. shao xin rizsbor (v. száraz sherry)
. só, friss koriander
. étkezési keményítő
. 5 dkg. pörkölt sós mogyoró
. mogyoróolaj

Elkészítés:

1. A sertéshúst ujjnyi csíkokra vágom (rostjaira merőlegesen), egy keverőtálba teszem, meglocsolom egy kanálnyi szójaszósszal és félt deci rizsborral, majd egy kanál keményítőt szórok rá és alaposan elverem. Félreteszem felhasználásig.
2. A zöldségeket felaprítom, a hagymát csíkokra, a sárgarépát és retket vékony lapokra az újhagymát tollhegyforma darabokra vágom, a kínai kelt felcsíkozom.
3. A wokban két kanálnyi mogyoróolajat hevítek, mikor a felszíne vibrálni kezd és kissé füstöl, akkor elég forró, hogy beledobjam a húst és dobva-rázva két perc alatt átpirítsam.
4. Közben míg sütöm, ráreszelek egy fokhagymát, meglocsolom egy kanálnyi halszósszal és szójaszósszal, majd kiszedem a wokból a húst és félreteszem.
5. A wokot kitörlöm, újra olajat forrósítok benne, majd rádobom a hagymát és a répát, fél percig pirítom folyamatosan keverve, és közben mozgatva a wokot.
6. Ezután adom hozzá a retket és újhagymát, pár pillanatig pirítom, átkeverem, aláöntök fél deci vizet és addig párolom míg a zöldségek kissé átpuhulnak, de azért még roppanósak maradnak.
7. Ekkor keverem hozzá a kínai kel leveleket és a mogyorószószt, átkeverem, hozzáadom a húst és egy percig összeforralom az egészet.
8. Mikor elkészült, félrehúzom a tűzhelyről és megszórom az apróra vágott korianderrel és egy maréknyi durvára vágott, serpenyőben szárazom megpirított földimogyoróval.
9. Elkészítem a párolt rizst az itt leírtak szerint.

Tálaláskor adhatjuk külön tálkákban a rizst és a húst, vagy egyben ahogy én is tettem most. A tányérra szedett rizshalomra halmozzuk a szószos húst, a tetejét szórjuk meg apróra vágott újhagyma zöldjével.
Tipp! Ha nem kapunk kész mogyorószószt, magunk is készíthetünk otthon, úgy hogy fél csésze mogyoróvajat, fél-egy deci kókusztejet, csapatnyi kurkumát, csiliport, kínai „ötfűszerkeveréket”, sót és cukrot turmixban összedolgozzuk.
Készíthetjük csípősre is az ételt, ha inkább Thai jelleg felé mennénk, akkor egy felaprított csilit keverjünk az elején a sülő húshoz.
Finom puha omlós húscsíkok és zöldségek a selymes és fűszeres mogyorószószban, hozzá hófehér illatos jásmin rizs... mi kellhet még?

Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Energiatartalom: 690 Kcal/adag + 320 Kcal. Egy csésze főtt rizs

1 megjegyzés:

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!