Keresés a blogban

Sertéskaraj medvehagyma pestoval töltve, párolt vegyes zöldségekkel


Olyan szép karajt láttam a hentespultban, hogy nem bírtam otthagyni. Aztán másnap el is utaztam Erdőbényére és az egész hétvégén ott voltam. Mikor hazaérkeztem a karajon kívül nem sok minden volt a hűtőben, mivel nem vásároltam be a hétvégére. Akkor megláttam a tavasszal eltett medvehagymát az egyik hűtőpolc mélyén, már mindjárt beindult az agyam. Volt még otthon karalábé és sárgarépa is mivel leveszöldség mindig van a kamrában. A kertben is körülnéztem, leszedtem az utolsó terményeket, így akadt még cukkini és zöldbab is, meg volt még egy brokkolim is, - aminek a rózsáiból krémlevest terveztem készíteni - annak a szára is nagyon finom. Lassan a köret képe is kezdett körvonalazódni...

A karajt én mindig csontosan veszem. Jobban szeretem a bordacsontjával együtt sütni, mert így mutatósabb, és az íze is jobb. Kérjük meg a hentest, hogy a fűrésszel vágja át/le nekünk a borda aljáról a gerinc részét (első képkocka), így később a bordák közt késsel el tudjuk szeletelni a húst.
Az alábbi recepthez csak kiváló minőségű húst használjunk, mert az effajta (alacsony hőfokon) elkészítési mód nagyon kiemeli a hús saját ízét, így könnyen előfordulhat, hogy a nagyipari, tápon nevelt sertés húsa kellemetlen szagú vagy „halízű” lesz!

Hozzávalók (2 személyre):

. 1 kg. csontos karaj
. egy karalábé
. egy kisebb cukkini
. 2-3 sárgarépa
. 2 gerezd fokhagyma
. egy nagyobb brokkoli szára
. maréknyi zsenge zöldbab
. egy ág rozmaring
. 2 zsályalevél
. egy fej hagyma
. só, bors, cukor
. vaj

Elkészítése:

1. A húsról levágom az átfűrészelt gerincet, a bordacsontokat takaró pár centi vastag húscsíkot is lenyesem (kettes képkocka), hogy a bordák láthatóak legyenek, majd a bordák közül is kifaragom a húst, ezután mindezeket egy lábosba dobom, egy kettévágott fej hagymát, egy megroppantott fokhagymát dobok mellé, beledarabolok fél sárgarépát, felöntöm egy liter vízzel, bekapcsolom alatta a tűzhelyet és egy óra alatt, közepes lángon alaplevet főzök belőle.
2. A karajt pár vágással megnyitom, hogy kiterítve nagyjából egyforma vastag legyen mindenhol, sózom borsozom, majd megkenem a medvehagymával.
3. Szorosan feltekerem a húst és megkötözöm, hogy egyben maradjon, kívülről is sózom borsozom mindenhol.
4. Serpenyőben, forró olajon hirtelen körbepirítom a húst, ezután egy tepsiben, a 80-90 fokra előmelegített sütőbe teszem 70-90 percre, függően a hús vastagságától.
5. Közben a zöldségeket előkészítem, a brokkoli száráról levágom a fás részét majd a többit meghámozom és vékonyan felszeletelem. A többi zöldséget különféle alakúra de azért nagyjából egyforma darabokra vágom.
6. Egy óra sütés után a húst leellenőrzöm, egy maghőmérőt szúrok bele és ha eléri a 70-73 fokot akkor kész. Ha nem, addig „sütöm” tovább míg el nem éri. Ekkor kikapcsolom a sütőt, félig kinyitom a sütőajtót és hagyom a húst pihenni 10-12 percig (melléteszek tányérokat is, hogy a tálaláshoz felmelegedjenek).
7. A zöldségeket egy nagyobb serpenyőbe teszem, rádobok egy kanálnyi vajat, sózom borsozom és egy kiskanál cukrot szórok rá, majd átforgatva felmelegítem.
8. Addig keverhetem míg a vaj megolvad és mindenhol bevonja a zöldségeket és kezd párolódni.
9. A zöldségekre dobom a zöldfűszereket és egy fokhagymagerezdet, a közben elkészült alapléből két merőkanálnyival felöntöm, lefedem és 12-15 percig párolom közepes hőfokon. -Ne főzzük teljesen puhára, hagyjuk hogy a zöldségek kissé „ressek”, haraphatóak maradjanak!
10. A húsról levágom a kötést és a bordák között vágva felszeletelem.


Tálaláskor a párolt zöldségeket az előmelegített tányér közepére halmozom, ráhelyezek egy szelet húst és az egészet meglocsolom a zöldségek párolólevével.
Tipp! Érdemes több húst sütni mert hűtőben eláll két napot és másnap hidegen szendvicsekbe vagy pl. mézes-szójaszószos mázban újramelegítve, kitűnő fogás lehet.
A fentieken kívül/mellett bármilyen más zöldségeket is párolhatunk hozzá, ami az ízlésünknek leginkább megfelelő.
Medvehagyma pesztó helyett készíthetünk más tölteléket, fűszerkrémet is a húshoz.
Remek fogás ez a karaj zöldségekkel! A hús puha omlós és szaftos, a medvehagymától kellemesen fűszeres ízű, a zöldségek ízletesek és pompásan roppanós állagúak mégis leveses...
A hétvégén volt alkalmam többféle tokaji furmintot is kóstolni, - most nem is emelnék ki egy borászatot sem - ehhez az ételhez bátran ajánlom bármelyik tokaji száraz furmintot.

Elkészítési idő: másfél óra
Költségek: kb. 750 Ft./adag
Bor: -

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörűség ez a karaj. A medvehagymát imádom, a zöldségek csodásak, nem is beszélve a színkavalkádról.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!