Keresés a blogban

Kínai - Édes-savanyú sertésköröm


A sertés köröm az én egyik nagy kedvencem! A hentes tukmálta rám, - bár nem nagyon kellett erőlködnie - ezt a pár körmöt, amit fűrésszel (utálom ha bárddal vágják, mert tele lesz csontszilánkkal) vágtak négyfelé, egyszer hosszában majd keresztben is. Teljesen szőrtelenítve volt, így semmi további dolgom nem volt vele a főzés előtt.
Igen ám, de mit kezdjek vele, jött a dilemma, mikor otthon kitettem az asztalra. Pörköltöt nem kívántam most, a rántott körömhöz meg nem volt türelmem (hamarosan azért elkészítem azt is), így jött az ötlet, hogy kínai módra készítem el, egy ragacsos édes-savanyú-csípős mázzal. Ez egy nagyon egyszerű, nem sok munkát igénylő étel.

 
Hozzávalók:

. 4-5 db. sertésköröm
. 15-18 dkg. friss gyömbér
. 1 fej fokhagyma
. fél csésze sherry- v. alma ecet (1,25 dl.)
. fél csésze barnacukor
. fél csésze sötét szójaszósz
. 3-6 friss chili paprika (ízlés szerint)
. 1,5 liter 100%-os almalé
. 2 ek. thai halszósz
. 1 tk. „kínai ötfűszer” keverék
. 3-4 ek. mogyoró- vagy szőlőmag olaj
. 2 csésze jasmin rizs
. 3 csésze csirke alaplé

A hozzávalókról: A hentessel vágassák el a körmöt fűrésszel, hosszában és keresztben is kettőbe.
A kínai „ötfűszer” keverék sok üzletben kapható, de házilag is elkészíthetjük, úgy, hogy egyenlő arányban összekeverünk szárított gyömbért, római köményt, szegfűszeget, fahéjt és csillagánizst, majd fűszerőrlővel vagy kávédarálóval porrá őröljük.

Elkészítés:

1. Az előkészített, négybe vágott körmöket, kevés olajon forró serpenyőben körbepirítom, hogy egy kérget kapjon mindenhol, majd egy nagyobb edénybe/wokba teszem amiben kényelmesen elférnek.
2. A serpenyőt kitörlöm, újra olajat öntök bele, felforrósítom, majd a vékony szeletekre vágott gyömbért, az apróra vágott fokhagymát is megpirítom.
3. A pirított hagymát, fokhagymát, a cukrot és az ötfűszer keveréket is hozzáadom a húshoz, majd hozzáöntöm az ecetet, szójaszószt és a halszószt.
4. Megszórom az apróra vágott chilivel, majd annyi almalével öntöm fel, hogy éppen csak ne lepje el.
5. Felforralom, azután visszakapcsolom a tűzhelyet közepesnél kisebb fokozatra (kerámialap#5/9) és lassan gyöngyözve forrva főzöm 3-3,5 órán át, míg a hús teljesen át nem puhul, omlik a csontról, és a szósz sűrű ragacsos mázzá nem sűrűsödik. A vége felé, az utolsó órában, mikor már a szósz besűrűsödik, néha-néha forgassuk és/vagy locsoljuk a mázzal a körmöket, hogy mindenhol egyenletesen vonja be.
6. Közben elkészítem a párolt jázmin rizst is, az itt leírtak szerint.


Egyszerűen tálaljuk ezt az ételt, a hófehér párolt jázmin rizsre szedjük a körmöket, majd apróra vágott friss korianderrel vagy újhagymával és szárazon pirított szezámaggal megszórva díszítjük.
Tipp: nem csak körömből készíthetjük el ezt az ételt, hanem például darabolt oldalasból vagy császárhúsból is.
A kész édes-savanyú sertés köröm maradékát egy-két napig eltarthatjuk a hűtőben, sütőben/serpenyőben újramelegíthető.
Ízlés szerint tehetünk hozzá több csípős chilit is, vagy akár el is hagyhatjuk, ha nem szeretjük a csípőst.
Ez a sertésköröm édes-savanyú-csípős mázban, egy nagyszerű étel! Vajpuhára párolódott remegős, cubákos hús ami szinte magától omlik le a csontról, és amit mindenhol bevon az elképesztő ízű sűrű, ragacsos, szinte karamelles állagú édes-savanyú máz, és a chili enyhe csípőssége a háttérben... erről szól ez a fogás!
Angol édes körte cidert, kínai Tsingtao vagy mexikói Coronita sört ajánlok mellé.

Elkészítési idő: 3,5 óra
Költségek: kb. 450 Ft./adag

11 megjegyzés:

  1. A köröm meg a csülök volt a gyomrom orvosságok melletti megrontója egy szűk hete. Tehát most nem kérek. Ennek ellenére ezt könyvjelzőzöm, nagyon guszta, tuti nagyon finom lehet. Köszi a leírást meg a klassz fotókat.

    VálaszTörlés
  2. Hello Toma!

    Szívesen elolvasnám, hogy te hogy készíted a töltött paprikát.

    VálaszTörlés
  3. gábor,
    a töltött paprikát ráhagyom anyámra, nála jobban úgysem tudnám elkészíteni:) de lehet, hogy egyszer megfőzöm vele és kiposztolom...

    VálaszTörlés
  4. Névtelen16:12

    Na Toma, most ugrik a majom, akarom mondani a susztertangó a vízbe. Ebben a percben tettem fel főni a körmöket, vajh mi lesz a kifogás? Ja, hogy nem pörkölt- de, reménykedek, Őnagyságával régebben sok kínai kaját ettünk.St.

    VálaszTörlés
  5. st
    kíváncsi vagyok, hogy sikerül, majd írd meg!:)

    VálaszTörlés
  6. Névtelen22:43

    "Legközelebb ne rontsd el ezt a jó kis pörköltnekvalót." Ez volt a verdikt.
    Nálad Toma, szép piros a fényképen, nekem majdnem fekete, nagyon sötét barna lett.A szűrt Happy Day Almalé du. 4-től este 10-ig párolódott, főtt el két lángelosztó lemezen, takaréknál nagyobb lángon.A Hentesutánzattól vettem, csak ő nem 4, hanem legalább 6 felé vágta és ezért eléggé szét főtt. Nem elég savanyú, hát lehet , hogy az almaecet, a szója és halszósz is más volt nálam. Na első nekifutásra azért nem volt ehetetlen, megettük bár nem kért belőle még és a B tervre- 1-1 szelet argentin marhára sem volt szükség, úgyhogy azt, saját magam egyedül fogom felfalni.Azért még fogok gyártani a receptjeidből.St

    VálaszTörlés
  7. valószínű túl sokáig főzted így a szósz is túlkészült, elvesztette savasságát és túlkaramellizálódott. 3-4 óránál nem szabad tovább főzni, a 6 óra nagyon sok... a receptet pontosan kell követni, csak akkor vállalok felelősséget!:))

    VálaszTörlés
  8. Kedves Toma!

    Köszönöm a receptet! Ma kipróbáltam és nagyon jó lett! Tökéletes íz, a köröm tökéletes állagú lett!
    Annyit tanácsolnék, hogy aki kipróbálja és szeretné, hogy savanyú legyen, az a végén rakjon még hozzá ecetet, mert a hosszú főzési idő alatt kifő belőle az íze.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Toma. A férjem ragaszkodott a receptedhez, de átvállaltam. Egy kérdés: a csirke alaplé esetleges pótláshez kell? Egyébként már csendben fő. Vendégeknek készül. (lesz más is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, az a rizs főzéshez kell.
      -Toma-

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!