Keresés a blogban

Chili con carne



Nemrég megkértem egy barátom fiait, akik közül ez egyik a keresztfiam, hogy tegyenek már rendet nálam a hátsó kertben. Sok kidobni való cucc, eltüzelhető fa és szemét, szétdőlt téglarakás stb. várt rájuk, igazi kemény munka. Persze attól nem féltem, hogy a két, közel kétméteres jeti termetű „gyereken” kifog a feladat, inkább azon aggódtam mivel tudom majd őket megetetni. Tésztaféle szóba sem jöhetett most, annyi energiával a kertkapuig sem jutottak volna el. Valami tartalmas egytálételen járt az eszem. Reménykedve hívtam fel őket, - „chilis babot szeretitek?” Jött a válasz, - „naná!”
Így hát kikerestem a saját chili con carne (ejtsd: csilikonkárni) receptemet a cetlihalmazból amit nagylelkűen receptgyűjteménynek hívok. A chili con carne azt jelenti chili hússal és bár sokan azt hiszik ez a mexikói konyha egyik remeke, valójában ez egy amerikai, pontosabban „texmex” étel.
Régóta csiszolgatom ennek az ételnek a receptjét, és bátran állíthatom mostanra nagyon jó lett. Ezt a tényt az is alátámasztotta, hogy a két srác egy ültő helyében úgy becsókolta a három kilónyi ételt, hogy öröm volt nézni.

A chili con carne-nak számos recept variációja létezik még a szülőhelyén is. Többnyire azonban mindegyik megegyezik abban, hogy marhahúst, többféle chilit, és paradicsomot tartalmaz. Eltejedt  formája még a babos változat is, amit én is csináltam. Az arányok vagy egyéb kiegészítő elemek tekintetében vagy az elkészítés technikájában azonban nincsenek szabályok. A nagy texasi chilifőző versenyeken sincs semmi kikötés ezen a téren, mindent elfogadnak...

Hozzávalók (5-6 személyre):

. 80 dkg. marha rostélyos (lehetőleg érlelt)
. 35 dkg. darált marha nyak
. 35 dkg. darált sertés tarja
. 4-5 fej hagyma (kb. 40 dkg.)
. 1 fej fokhagyma
. 2 doboz olasz paradicsom konzerv
. 3 doboz vörös vesebab konzerv (750g.)
. 5 db. grillezett kápia paprika
. 1-2 db. friss chili (ízlés szerint)
. 1 doboz chipotle konzerv (121g.)
. 2-3 ek. paradicsompüré
. 3-4 dl. marha alaplé
. 2 ek. apróra vágott friss oregano (v. 1 ek. szárított)
. 3 babérlevél
. 4-5 dkg. 80%-os étcsokoládé
. só, bors, őrölt római kömény, cukor
. mogyoró olaj

Az alapanyagokhoz: Konzerv chipotlét (füstölt jalapeno chili) delikát üzletekben kapni, vagy a tesco „nemzetközi” ételek polcán is láttam már. Érdemes beszerezni, mert füstös csípősségével egész más dimenzióba helyezi az ételünket.
Konzervbabból lehetőleg a legjobb minőségűt vegyük, spanyol vagy olasz készítményt.

Előkészületek:

A sertéshúst és a marha nyakat ledarálom.
A marha rostélyost egy éles késsel nagyon apró kockákra vágom.
A hagymát apróra a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A babkonzerv levét leöntöm, a babot vízzel leöblítem és lecsöpögtetem.

Elkészítés:

1. A darált marhahúst egy kevés olajon barnára pirítom (Egész szárazra/pergősre, szinte kopogósra kell pirítani, ha kell adagonként, hogy ne párolódjon, hanem piruljon), majd kiszedem egy tálba.
2. Újra olajat melegítek és a darált sertéshúst is ugyanígy megpirítom, majd kiszedem.
3. Most egy kicsit több olajat teszek az edénybe és üvegesre pirítom benne a hagymát, közben sózom, borsozom, majd hozzáadom a fokhagymát.
4. Mikor a hagyma karamellizálódni kezd, aranybarnára pirul, megszórom egy csapott teáskanálnyi frissen őrölt római köménnyel, hozzáadom a kisütött darált húsokat és elkeverem.
5. Az edény közepén egy kis szabad helyet kotrok szét, ide teszem a paradicsompürét, amit megszórok egy kanál cukorral.
6. Kicsit lepirítom, hogy karamellizálódjon a paradicsom is, majd felöntöm a marha alaplével.
7. Hozzáadom az apróra vágott grillezett paprikát és chilit, babérleveleket, az oregánot és a feldarabolt chipotlét a szószával együtt.
8. Most jön hozzá az apró kockákra vágott nyers marha rostélyos amit belekeverek.
9. Beleöntöm a paradicsom konzerveket, a fakanállal kissé szétnyomkodom az egész paradicsomokat, alaposan elkeverem, sózom borsozom, és alacsony hőfokon (kerámilap #9/4), lassan főzöm másfél órát, vagy amíg a hús meg nem puhul. Egy kivágott sütőpapírral le is takarhatjuk (lásd a fázisképen).
10. Beleteszem a babot, elkeverem és még fél órát főzöm lassú tűzön, hogy a bab is átforrósodjon és átvegye a ragu ízét.
11. Hozzáadom az összetört csokoládét, megvárom míg elolvad a tetején, majd óvatosan elkeverem, hogy a bab ne törjön össze.
12. Megkóstolom és ha kell még igazítok az ízeken, vagy ízlés szerint még egy kis csípősséget (apróra vágott friss chilit, vagy chiliport) is bele lehet vinni.

Frissen sült foccaciaval tálaltam.
Tipp! A chili con carne-t tölthetjük tortilla lapokba is, mellé sajtot, salátát, tejfölt is tehetünk, feltekerjük, és kész a burrito.
Ha nem kapnánk chipotlét, végszükségben helyettesíthetjük friss chilivel a csípősségét és egy darab füstölt oldalas belefőzésével a füstös ízét.
Érdemes előző nap megfőzni az egész ételt, mert egy éjszakát pihenve, az ízek még jobban összeérnek és így lassan újramelegítve még finomabb lesz.
Magában, friss kenyérrel a legjobb, köretet nem érdemes készíteni mellé.
Chili con carne! Brutális ízek, egyszerre csípős, sós, édes, füstös... Az ízek kavalkádja! A chili nem egy kispályás étel, mindent lezúzó, beborító zamatok, ami kesztyű nélkül csap oda agyunk öröm receptorainak, kiadva az utasítást, hogy MéééG...!
Ehhez az ételhez sört kell inni, a bor nem érvényesül a fűszerek mellett. Valami könnyű mexikói vagy amerikai sört bontsunk, hogy stílszerűek legyünk, de nagyon jól passzol hozzá a kínai Tsingtao sör is, érdemes kipróbálni.

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 890 Ft./adag
Sör: -

24 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis receptnek tűnik, de csodálkozom, hogy római köményt nem teszel bele!
    A csoki és a füstölt chipotle biztos nagyon jó lehet, elképzelhető, hogy kipróbálom.
    Az én verzióm:
    http://www.sajnos.hu/?p=813

    VálaszTörlés
  2. Azt a mindenit, ez nagyon komoly. De jó, hogy te sem teszel bele kukoricát :)

    Volt ám huzatotok:)

    Ez a Chipot hol kapható?

    VálaszTörlés
  3. mici

    azért nem használok római köményt (régebben tettem bele), mert túl erős fűszer, elfedné az alapanyagok valódi ízét. folyamatosan arra törekedtem a recept finomítása során, hogy egyre naturálisabbak legyenk az ízek:)

    lorien

    a kukorica nem való bele szerintem. ez inkább csak valami magyar találmány lehet, "ha már mexikó akkor kukorica is kell" címszóval. pedig nem is mexikói:)

    látnod kellett volna, ahogy ezek ketten betólták az egész lábossal. nem hittem a szememnek:)

    ott van a posztban, hol kapható a chipotle, tessék figyelmesebben olvasni!!:)))

    VálaszTörlés
  4. Nálunk már sajnos nincsenek delikát üzletek, a tuskót meg kerülöm. De majd elmerészkedek, ha más nem. Ezért gondoltam, hátha másutt is.

    Te tényleg nem is ettél belőle? Ez még mindig az a nyavalya?

    VálaszTörlés
  5. én is csak akkor megyek a tescoba, ha carnaloni rizottó rizst, vagy valamit a nemzetközi részlegről kell vennem:)

    egy egész keveset ettem. sajnos még mindig tart:((

    VálaszTörlés
  6. Névtelen20:04

    Kata64
    Ha ilyeneket főzöl, mikor érsz rá olyan csodákat festeni? Ez legalább 3 óra konyha.

    VálaszTörlés
  7. Régi nagy kedvenc az étel, szeretek is kísérletezni vele, legközelebb, ha előkerül, biztos kipróbálom a Te változatodat.

    VálaszTörlés
  8. Toma, ez hű de jól néz ki, el is készítem hétvégén! - chipotle-t nem ismertem eddig, de keresek, a csokit még meggondolom, mert hizlal:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon komoly verzió...
    Viszont, ha már ennyit vesződsz vele, szerintem érdemes lenne "friss" szárazbabot használni, nemcsak vesebabot hanem feketebabot is (beáztatni és lassú tűzön megfőzni). Ahogy írod, Mexikóban nincs ilyen étel, de ha lenne, római köményt egész biztosan tennének bele, legalább egy keveset :)

    VálaszTörlés
  10. muskotály küvé
    tervben van, hogy egy külön posztban megírom a konzervbab használatát. szerintem vannak olyan ételek, amikbe sokkal jobb a konzervbab. én a legjobb minőségű konzervbabokat szoktam venni amiben semmi adalékanyag nincs csak főtt bab és sós lé. sok vesződségtől kímél meg és semmivel sem lesz rosszabb, mintha magam főztem volna a babor, sőt!:) bármilyen vaktesztre ki merném állítani:))
    persze egy csülkös babot vagy cassuolette-t már nem kozervből készítenék...:)))

    igen, sokan azért teszik bele a római köményt, mert azt gondolják, hogy ez egy mexikói étel. de mivel ez egy texasi kaja, semmi keresnivalója nincs benne:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "4. Mikor a hagyma karamellizálódni kezd, aranybarnára pirul, megszórom egy csapott teáskanálnyi frissen őrölt római köménnyel, hozzáadom a kisütött darált húsokat és elkeverem."
      Ő izé nem értem. mi ez az igy készítem és nem teszek bele? :D Nem készíthetsz sűrűn.
      Hozzá kell tennem, hogy ha valamit főzni akarok tőled merítem az alapokat. Köszönet ezért. Csokit nem teszek bele, és megszórom kukoricával, rontani nem fog rajta. :D De még egyszer Respekt és nagy köszönet a munkádért.

      Törlés
    2. VT, olvasd el a lejjeb lévő kommenteket is! :)
      A kukorica meg szerintem romt rajta, de ha szereted akkor csak használd! :)

      Törlés
  11. demagofób19:49

    Meglepő, de a római kömény a világ 3. leggyakrabban használt fűszere. A magyarok nem nagyon szeretik, de mindenütt másutt a kömény (cumin) az a római kömény és legalább annyira fontos része chili concarne-nak , mint a paradicsom vagy a darált hús. Tudom páran már írták...

    VálaszTörlés
  12. Névtelen13:09

    Szia Toma,

    Nagyon rágerjedtem erre a receptre, két kérdésem lenne, hol tudok megfelelő húst venni hozzá (érlelt rostélyost, vagy egyáltalán jó minőségű húst) és hogy kert és grillező nélkül hogy tudnám a kápiát jól megcsinálni hogy visszaadjam a füstös zamatát? bármi tipp?

    köszi
    G

    VálaszTörlés
  13. ha nincs hentesed, akkor talán a metrot tudnám ajánlani hús beszerzésre. érlelni jobb híján úgy tudod, hogy a húst egyben lazán zsírpapírba forgatod és a hűtőbe rakod egy üres polcra/rácsra 5-6 napra, naponta egyszer-kétszer megfordítod.
    a paprikát megsütheted sütőben 200 fokon, ha van grillfokozat rajta még jobb. villával megszurkálod, és addig kell sütni, míg megfeketedik a héja. így is megkapja a füstös ízét...

    VálaszTörlés
  14. Névtelen23:53

    Kipróbáltuk a receptet, nagyon király lett. Köszi!

    VálaszTörlés
  15. Szevasz, Toma! Nagyon tuti a recept, megcsináltam és megtartom :) De van egy kérdésem: komolyan gondolod, hogy az egész konzerv chipotle-paprikát belerakod? Mert én csak három-négy darabot főztem bele, de így is lázongás volt otthon, hogy szinte ehetetlenül csípős :) Persze, ízlések és pofonok, de azért ami sok, az sokk :)

    VálaszTörlés
  16. csalamádé
    hát igen, ízlés kérdése:) nekem belefért az egész doboz, és nem panaszkodtak a kölkök, bevágták az egészet:) persze óvatosságból inkább a felét ajánlom először, utólag még lehet korrigálni...

    VálaszTörlés
  17. nemrég újra elkészítettem azt a receptet, de most a nyomásnak engedve tettem bele római köményt is, igaz csak egy keveset, hogy ne fedje el a többi ízt. elég jó lett ahhoz, hogy beismerjem mégiscsak kell bele. be is írtam a receptbe:)

    VálaszTörlés
  18. Én barnasört is rakok bele,meg egy kevés kakaót,és házi tortillát sütök mellé,a tetejére reszelt sajtok,és kevés tejfölt rakok!

    VálaszTörlés
  19. Timberke7:59

    Kedves Toma!
    2-3 hónapja is van tán, hogy elkészítettem ezt az ételt a recepted alapján. Egy dolgot változtattam rajta - azt is kényszerből -, mivel nem kaptam konzerv chipotle-t. Viszont rátaláltam a szárított változatra, így apróra darabolva az került bele. Csodás dolog! És milyen átverős! Jókat derültem a macsó férfiembereken, akik befalatozták, mert amikor nekiálltak enni, nem találták elég csípősnek, aztán egymás után haraptak rá az apró jalapeno darabkákra, na onnantól csönd lett az asztalnál. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D
      szárított chipotlét hol találtál? én már régóta keresek füstölt és szárított chilit, sok jó receptem van rá...

      Törlés
    2. Timberke19:43

      A Balassi Bálint utcai Culinarisban.
      http://www.culinaris.hu/item/hot-headz-szaritott-chipotle-chili-60g

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!