Keresés a blogban

Családi receptek - a sült oldalas


Annyiféle-fajta oldalas recept van már blogomon, mindenféle BBQ-s, borban párolt stb... csak éppen a legegyszerűbb (és talán a legfinomabb) változata nem került fel eddig, valami érthetetlen okból. Most pótolom ezt a hiányosságot, mert ebédre ez készült a minap. Egy egyszerű fokhagymás sült oldalas párolt rizzsel és kovászos uborkával. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak megvan a saját elkészítés módja ennek az ételnek, de most közzéteszem én is a sajátomét.

Én a hentesnél igyekszem egyenletes vastagságú és szélességű oldalast választani, vagy úgy vágatom a hentessel. Baromira utálom, mikor az egyik vége 7-8 centi vastag és zsíros, míg a másik vége 4-5 centi és sovány. Inkább az egész legyen zsíros és vastag, többrétegű, én azt szeretem így megsütni, a soványabbat és vékonyabbakat inkább grillezni szeretem. Mindig egész oldalast veszek, olyat ami nagyjából egyforma széles, és otthon vágom fel kétcsontnyi szeletekre.

Elkészítés:

1. Az oldalast előkészítem, kétcsontnyi széles szeletekre vágom és ha kell egyforma vastagságúra alakítom, lenyesegetek belőle egy-két zsírréteget.
2. Alaposan megsózom minden oldalát, borsozom, majd egy mangalica sertés zsírral kikent tepsibe teszem a húsokat. Ha esetleg sülthús-zsír kellene a későbbiekben pl. zsíros kenyérhez, teszek a húsok mellé/közé még úgy fél kilónyi sertészsírt. A tepsibe teszem a lenyesegetett zsírdarabokat is.
3. Egy deci vizet öntök a húsok alá, majd ízlés szerint fél-egy fej fokhagymát megpucolok, apróra vágok és mindenhol megszórom a húsokat vele.
4. Szorosan lefedem alufóliával a tepsit és a 160 fokra (hőlégkeveréssel) előmelegített sütőbe teszem 2- 2 és fél órára.
5. Ezután kiveszem a sütőből, leszedem a fóliát, és a 200-210 fokra (hőlégkeverés) felmelegített sütőbe teszem vissza 18-20 percre, a sütő középső polcára. Közben többször is megforgatom az oldalasokat, hogy mindenhol egyformán megpiruljon.
6. A sütőből kivéve 10 percig hagyom pihenni tálalásig.

Most legutóbb, párolt rizzsel és kovászos uborkával tálaltam, de a sült oldalas sok mindenhez remekül párosítható. Feltétként paradicsomos káposztához vagy krumplifőzelékhez, vagy köretnek hozzá finom babpüré, krumplipüré. De talán a legjobb, friss ropogós fehér kenyérrel magában, miközben a kenyeret a sült hús zsírjába tunkoljuk.
Tipp! A sült oldalas melegen és hidegen egyaránt finom. Pár napig eláll a hűtőben, de ha a saját zsírjával lefedve tesszük el, akár több hétig is fogyasztható marad.
Nem cifrázom különösen az étel leírását, jó kis zsíros sült hús, sok fokhagyma. Kérdés?
Csatos üveges Flensburger pilsner sört ittam mellé...

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 300 Ft./adag
Sör: 230 Ft./ü. - Metró

6 megjegyzés:

  1. Hmmm!...
    Megfigyeltem, hogy a vendégeim is leginkáb az oldalasra indulnak rá grillezéskor. Nem véletlenül!

    VálaszTörlés
  2. Nagy kedvenc mindenhogy! És a zsírja azzal a barna kocsonyával az alján...hmmmm

    VálaszTörlés
  3. Isteni finom étel, de nem mellékesen a fokhagymás zsírjából a zsíros kenyér sem utolsó, amikor a hús már csak egy szép emlék, avval még lehet vígasztalódni.

    VálaszTörlés
  4. krizsi9:59

    Ajjajaj, eddig az édes-csípős csirkeszárny receptedért rajongtunk, de úgy látom, itt a trónkövetelő ...

    VálaszTörlés
  5. Ezt mindig a te recepted alapjan készítem, épp most toltam be a sütőbe a tepsit, extra zsírral, zsíroskenyérnek. Rég nem blogolsz, remélem, csak mas dolgod van.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!