Egy kis nyáridéző barbecue parti. Legszívesebben beizzítottam volna a kerti grillt is hozzá, de a mínusz tíz fokban odafagytam volna. Így maradt a kemencében sütés, a házban.
Imádom az oldalast, szerintem az egyik legfinomabb sertés alkatrész. Így, ezzel a BBQ mázzal (J.O. receptje alapján), ha lehet, még finomabb…
Hozzávalók:
· Egy közepes sertés oldalas (kb. 1.3 kg)
· 1.5 kg burgonya
· 4 fej hagyma
· 2 ág kakukkfű
· 1 babérlevél
· 5 dkg ghí (vagy vaj)
· 5 dkg vaj
· tej, cukor, só, bors
A barbecue páchoz:· 2-3 szegfűszeg
· 1 púpos tk. római kömény
· 2 tk. édeskömény-mag
· 2 tk. feketebors (egész)
· 3 tk. durva tengeri só
· egy maréknyi friss rozmaring
· 4-5 ág friss kaukkfű
· 5-7 gerezd fokhagyma
· egy kisebb narancs reszelt héja (csak a sárga része)
· 4-5 babérlevél
· 2 púpos tk. pirospaprika
· egy narancs leve
· 1.5 dl balzsamecet (lehet olcsóbb fajta is)
· fél flakon ketchup (a 400ml.-es Heinz-et ajánlom)
· 4-5 ek olívaolaj
Előkészületek:
Elkészítem a pácot:
1. A szegfűszeget, római köményt, édesköményt, borsot és sót, a mozsárban összetöröm, majd egy keverőtálba szórom.
2. A rozmaring és kakukkfű leveleit lehúzom, és egy vágódeszkára szórom. A fokhagymagerezdeket is hozzáadom. Ráreszelem a narancs héját, a fehér része nélkül.
2. A rozmaring és kakukkfű leveleit lehúzom, és egy vágódeszkára szórom. A fokhagymagerezdeket is hozzáadom. Ráreszelem a narancs héját, a fehér része nélkül.
3. Az egészet apróra összevágom, és a fűszerekhez adom a keverőtálban.
4. Rászórom a fűszerpaprikát. Rádobom a babérleveleket, ráfacsarom a narancs levét, ráöntöm a balzsamecetet, és a ketchupot.
5. Meglocsolom az olívaolajjal, és az egészet jól összekeverem.
6. A pácot ráöntöm a húsra, és alaposan bekenem vele az oldalast, vastagon mindenhol. Minimum egy órára félreteszem, de ha lehet egész éjszakán át hagyom pácolódni.
6. A pácot ráöntöm a húsra, és alaposan bekenem vele az oldalast, vastagon mindenhol. Minimum egy órára félreteszem, de ha lehet egész éjszakán át hagyom pácolódni.
Elkészítése:
1. A bepácolt húst, az összes páccal együtt, egy tepsibe teszem, szorosan lezárom alufóliával, és a közepesen fűtött kemencébe (vagy a 180 fokra előmelegített sütőbe) teszem másfél órára.
2. Ezután, a sütőből kiveszem a tepsit, kiszedem a húst, a tepsiben lévő pácot kiöntöm egy tálba. 3. A tepsi tetejére egy rácsot teszek, ráteszem a húst.
4. Megkenem még a szósszal, és a közben felfűtött kemencébe (vagy a 220 fokra melegített sütőbe, vagy ha nyár van, a faszén grillre) visszateszem fél órára. Félidőben megfordítom a húst, és közben többször is kenegetem a páccal. Kész.
Miközben a hús sül, elkészítem a krumplipürét.
1. Egy serpenyőben ghít (vagy vajat) melegítek, amire rászórom a vékonyan félfőre vágott hagymát, és addig dinsztelem, míg el kezd összeesni.
2. Akkor sózom, borsozom, egy tk. cukrot szórok rá, rátépkedem a kakukkfüvet, és hozzáadom a babérlevelet, majd fedő alatt, közepesnél alacsonyabb fokozaton húsz percet párolom, míg aranybarnára nem karamellizálódik.
3. A megpucolt, kockára vágott burgonyákat, bő sós vízben megfőzöm, leszűröm, és simára töröm.
4. Beledobálom a felkockázott vajat, egy kevés tejet, és simára keverem.
5. Hozzákeverem a karamellizált hagymát, és ha kell, még sózom. Kész.
Tippek, tálalás:
Az oldalast, a csontok mentén felszeletelem, és a krumplipürével együtt tálalom.
A maradék sült oldalas, két napig eláll a hűtőben, és a sütőben újramelegíthető, a burgonyapüré viszont csak frissen elkészítve jó.
A barbecue oldalas, egy finom, puha és szaftos hús, rajta az édes-fűszeres mázzal, ami a sütéskor szépen rásült/pörkölődött, és különleges ízt ad ennek az önmagában is finom húsnak. Hozzá a pazar, selymes krumplipüré, az édes, aromás hagymával, ami remekül passzol a pompás húshoz.
Mindezt, csak egy pohár könnyű kékfrankossal (Villányból, Gere), lehetett még nagyobb magasságokba emelni…
Elkészítési idő: 3 óra (+ a pácolás ideje)
Költségek: kb. 620 Ft./adag
Bor: 1150 Ft.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése