Keresés a blogban

Pünkösdi menü 2 - Cigánypecsenye


A pünkösd hétvége másik étele volt. Hétfőn vendégeket/rokonokat vártam egy kis kerti sütésre és gondoltam a cigánypecsenye egy nyerő választás, hiszen azzal nem nagyon lehet mellényúlni. Könnyen és gyorsan elkészíthető, - közben lehet beszélgetni - és a cigánypecsenyét mindenki szereti.
Az idő jó volt, kellemes meleg és a terasztető alatt, az árnyékban, kényelmesen sütögethettem a jó öreg tárcsámon.


A cigánypecsenye szerintem sertés tarjából a legfinomabb ezért én mindig abból csinálom.
Szalonnának füstölt zsírszalonnát választottam, az a legízletesebb, de a kolozsvári is megfelel erre a célra.

Előkészületek:

A húst ujjnyi vastag szeletekre vágtam, majd fele vékonyságúra klopfoltam. Sóztam borsoztam és tálalásig félretettem.
Egy fej fokhagymát lereszeltem, és olaj hozzáadásával krémsűrűségűre kevertem, közben egy csipet sót szórtam bele.
A krumplikat megpucoltam, hasábokra vágtam, majd vízzel felöntve félretettem felhasználásig.
Sütöttem egy kenyeret is, hátha valaki inkább azzal szereti. Ez később jó döntésnek bizonyult, mert mindenki lelkesen tunkolta a frissen sült langyos kenyeret a szaftba...
A szalonnát centi vastag szeletekre vágtam, majd bőréig bevagdostam centinként.

Elkészítés:

1. A tárcsát (lehet serpenyőben is), felforrósítottam, egy kevés olajat öntöttem a közepére, majd a húsokat megmártva a forró olajban, szépen elrendezgettem körbe a szélein.
2. Többször megforgatva, 4-5 perc alatt készre sütöttem a húsokat, az utolsó fordítás után bőségesen megkentem egy ecsettel a fokhagymapéppel. Ezután a hússzeleteket egy nagyobb tepsibe rakosgattam.
3. A szalonna szeleteket ropogósra sütöttem és a húsok tetejére rendezgettem. A tepsit egy alufóliával letakartam, majd a 80 fokra melegített sütőbe tettem, hogy melegen tartsam míg a köret is elkészül.
4. A tárcsában maradt kiolvadt szalonnazsírra öntöttem egy liter étolajat, és abban sütöttem ki a hasáb burgonyát. Papírtörlővel bélelt tálba szedtem a kisült burgonyákat és megsóztam.

Tálaláskor az asztalra került a tepsi a húsokkal, szalonnával a hasáb krumpli és friss paprika, paradicsom, uborka, újhagyma, csemegeuborka és a kenyér...
Tipp! A húsokat be is pácolhatjuk az itt leírt módon, úgy még ízletesebb lesz a végeredmény.
Csemegeuborka helyett készíthetünk hozzá kovászos uborkát is.
A krumpli mellé köretként, az olajban süthetünk előzőleg lisztbe forgatott hagymakarikákat is.
Fejenként 2-3 szelet hússal számolhatunk és húsonként egy szelet szalonnát. Krumpliból 35-40 dkg/fő az adag.
A cigánypecsenyén nincs mit megmagyarázni. Jó „hangos” fokhagymás hús, sült szalonna. Ezek az ízek magukért beszélnek.
Pilseni sört, vagy testes olaszrizlinget ajánlok hozzá a Balaton-felvidékról.

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 650 Ft./adag

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. valami fenséges lehetett

    VálaszTörlés
  2. Nyújtottan ilyen gyorsan megsül, vagy a sütőben 'pihentetés' is segít még rá? Én a tarját tárcsán kb 5 percig 'elősütöm' a szélén, azután berakom középre az olajba és még vagy 10 percig sütöm. Így kapok szép aranybarnára sült flekkeneket. Mondjuk én nem nyújtom egyáltalán.

    A cigánypecsenye pedig egy zseniális étel, imádom. A húsos olajban megsütött tárcsás burgonya pedig önmagában is felér egy fogással, hát még köretként.

    VálaszTörlés
  3. klopfolva kevesebb idő alatt átsül.
    készre sütöm a húst, a sütőben csak melegen tartom, míg a krumpli elkészül...

    VálaszTörlés
  4. Jézusom, csodás a végeredmény a fényképeken.Szerintem is a legjobb ételek a legegyszerűbbek, de ezek között is király a cigánypecsenye.
    Mit nem adnék most egy adagért.A hétvégén biztos ez lesz sütögetve a telken, feltéve, ha végre már jó idő lesz.Bár most úgy nekivadultam /éhes vagyok/, hogy ha rossz idő lesz, akkor is megcsinálom serpenyőben.Köszi az ötletet és a látványt.

    VálaszTörlés
  5. 1. grat! gyönyörű. csorog a nyálam.
    2."Fejenként 2-3 szelet hússal számolhatunk és húsonként egy szelet szalonnát. Krumpliból 35-40 dkg/fő az adag." + kenyér. kiknek? egy bőrnyakú/zöldsapkás szakasznak vagy rögbi csapatnak? :-)

    VálaszTörlés
  6. sax,
    egy kerti evészeten az emberek mindig elengedik magukat, és + mindig kell számítani egy-két sáskaemberre:)nem árt kicsit felülméretezni a szokásos adagot. itt mi öten pusztítottunk el 14 szelet húst és két kiló krumpliból készült hasábot. a kenyér meg mind elfogyott a szaft kitunkolásakor...:)

    VálaszTörlés
  7. megvan mit kérek szülinapomra!!!!Egy tárcsát!!!!

    VálaszTörlés
  8. Nos, a fokhagymakrémleves után ez volt a következő recept, amit követtem, bár serpenyőben készült a konyhában, de az eredmény igen kellemes lett. Anikóval egyetértek, hogy sok esetben a legegyszerűbb ételek is - ha nem is a legjobbak, de - remekek lehetnek, ezt ez a példa is bizonyítja. A tarja jó tipp volt hozzá, félek, hogy magamtól nem jutott volna eszembe, hogy azt vegyek hozzá. Na, úgyhogy már el is kezdem keresni, hogy melyik legyen a jövő heti áldozat a receptjeid közül. ;-)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!