Pünkösd hétvégi sütés-főzés, a lassan már nyári konyhává avanzsált teraszon telt el. Anyám volt vasárnap megint nálam a vendégszakács, hogy elkészítse az Ő legendás tavaszi szárnyasragu-levesét ami nem más, mint egy sűrű és bőséges zöldségleves csirkeszárnnyal és daragaluskával. (Utána meg rántott csirkeszárny volt zsíron párolt petrezselymes újkrumplival és tejfölös uborkasalátával.)
Recept megint nem lesz, akárcsak a babgulyásnál, mert az a leves sem szigorúan lefektetett szabályok és receptúra alapján készül, hanem az éppen kapható idényzöldségekből és a kertben már megtermett hozzávalókból, nagyjából (érzésre) kimért mennyiségű egyvelege. Jelen esetben, sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, karfiol, karalábé, újhagyma, új-fokhagyma, zeller- és zöldségzöldje, tv és csípős zöldpaprika...
Két alapszabály van. Mindig a csirkeszárny középső darabjai kerülnek bele (a szárnyvég a kutyáké, a felső „combrésze” ki lesz rántva), és a másik, a zöldségeket és csirkeszárnyat először tyúkhájból kiolvasztott zsíron megdinszteli mielőtt felönti vízzel.
A többi képekben...
az a leves gyönyörű, én a hasonló tavaszi ragut "pirosan" főzöm :) ha van rá lehetőség, szekfűgombával :)
VálaszTörlés:) Igazi ünnepi menü!
VálaszTörlésFantasztikus a leves is, no és a rántott csirkeszárny... Nálunk abszolút első számű kedvenc a rántott húsok közül! A legfinomabb! :)
Anyu csirkeragu levese majdnem pontról-pontra ugyanígy készül. Imádom. Van egy cukorborsólevese is, aminek szinte ugyanez az alapja, de abba nem rak daragaluskát. Na azt még jobban szeretem. Isteniek ezek a tavaszi levesek. A főfogás pedig egyszerű, és nagyszerű. Pazar menü!
VálaszTörlés