Keresés a blogban

Családi receptek - A pünkösdi menü...



Pünkösd hétvégi sütés-főzés, a lassan már nyári konyhává avanzsált teraszon telt el. Anyám volt vasárnap megint nálam a vendégszakács, hogy elkészítse az Ő legendás tavaszi szárnyasragu-levesét ami nem más, mint egy sűrű és bőséges zöldségleves csirkeszárnnyal és daragaluskával. (Utána meg rántott csirkeszárny volt zsíron párolt petrezselymes újkrumplival és tejfölös uborkasalátával.)
Recept megint nem lesz, akárcsak a babgulyásnál, mert az a leves sem szigorúan lefektetett szabályok és receptúra alapján készül, hanem az éppen kapható idényzöldségekből és a kertben már megtermett hozzávalókból, nagyjából (érzésre) kimért mennyiségű egyvelege. Jelen esetben, sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, karfiol, karalábé, újhagyma, új-fokhagyma, zeller- és zöldségzöldje, tv és csípős zöldpaprika...
Két alapszabály van. Mindig a csirkeszárny középső darabjai kerülnek bele (a szárnyvég a kutyáké, a felső „combrésze” ki lesz rántva), és a másik, a zöldségeket és csirkeszárnyat először tyúkhájból kiolvasztott zsíron megdinszteli mielőtt felönti vízzel.
A többi képekben...

3 megjegyzés:

  1. az a leves gyönyörű, én a hasonló tavaszi ragut "pirosan" főzöm :) ha van rá lehetőség, szekfűgombával :)

    VálaszTörlés
  2. :) Igazi ünnepi menü!

    Fantasztikus a leves is, no és a rántott csirkeszárny... Nálunk abszolút első számű kedvenc a rántott húsok közül! A legfinomabb! :)

    VálaszTörlés
  3. Anyu csirkeragu levese majdnem pontról-pontra ugyanígy készül. Imádom. Van egy cukorborsólevese is, aminek szinte ugyanez az alapja, de abba nem rak daragaluskát. Na azt még jobban szeretem. Isteniek ezek a tavaszi levesek. A főfogás pedig egyszerű, és nagyszerű. Pazar menü!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!