Keresés a blogban

Rántott hús ahogy én szeretem...


Pontosabban, rántott hús zöldsalátával és rukkola pesztóval. És hogy ez miben különbözik a megszokott vasárnapi „kabátos hústól”...?
Az egyik, hogy én nem vagyok oda a papírvékonyra vert/klopfolt vékony rántott húsért, jobban szeretem ha vastagabb és szaftosabb a hús a prézli alatt, a másik meg, hogy nem bő olajban sütöm ki. Na nem azért, hogy lájtosabb legyen, hanem mert nem az étolaj ízét szeretném érezni, hanem a húsét.

Itt is nagyon fontos az alapanyagok minősége! Próbáljunk jobb minőségű karajt venni, aminek a húsa kissé márványos, zsíros, nem teljesen száraz. A legjobb a háztáji hús, de jobb henteseknél is lehet normálisabb húst venni...

Hozzávalók:

. 1,5 kg. bőrős csontos rövidkaraj
. 3 bio vagy tanyasi tojás
. liszt
. ghí
. só,bors
a zöldsalátához:
. sherry ecet
. olívaolaj
. fél fej jégsaláta (vagy fejes saláta)
. egy csokor újhagyma
. egy hegyes zöldpaprika (csípős)
.egy doboz rukkola (100g.)
a pesztóhoz kell még...
. 1 gerezd fokhagyma
. 3 dkg. frissen reszelt parmezán
. 5 dkg. fenyőmag

Előkészületek:

Először a rukkola pesztót készítem el, hogy az ízei összeérjenek tálalásig (előző nap is elkészíthetjük). A rukkola felét apróra vágom és beledobom az aprítógépbe. Belereszelek egy gerezd fokhagymát, mellédobom a fenyőmagot és belereszelem a parmezánt. Fél deci olívaolajat melléöntök és az egészet pépesre dolgozom a géppel. Sózom, borsozom és még annyi olajat öntök hozzá, hogy kellőképpen lágy krémes állagot kapjak.
A húst kicsontozom (a csont mehet egy alaplébe), majd levágom a bőrt is róla úgy, hogy a húson hagyok egy félcentis zsírréteget (lásd a lenti képen!). Ez fontos, mert ez adja az igazi ízét a húsnak...
A húst másfél centi vastag szeletekre vágom, majd egy fóliával letakarva, egy sodrófával (nem klopfolóval!) gyengéden megütögetem, éppen csak hogy kissé laposabb legyen, de semmiképpen ne legyen egy centinél vékonyabb. Sózom borsozom.

Elkészítés:

1. Az előkészített hússzeleteket bepanírozom.
2. Egy nagy serpenyőben annyi ghít melegítek, hogy bevonja a serpenyő alját. Ebbe teszem a panírozott húsokat, és aranysárgára sütöm, majd megfordítom.
3. Mikor a másik fele is megsült, megfordítom újra, és a serpenyőt a 180-190 fokra előmelegített sütőbe tolom 15-17 percre. Félidőben megfordítom a húsokat.
4. Míg a hús sül, elkészítem a zöldsalátát. A jégsalátát csíkokra vágom és egy nagy salátás tálba szórom. Mellé tépkedem a rukkolát, megszórom apróra vágott újhagymával és még apróbbra vágott csípős zöldpaprikával.
5. Megszórom durva tengeri sóval, őrlök rá borsot, majd meglocsolom 3:1 arányban elkevert olívaolaj és sherry ecet keverékével.
6. A húst a sütőből kivéve, pár percre félreteszem pihenni, mielőtt tálalom.


Tálaláskor a hússzeletek mellé egy kanálnyi pesztót teszek, legyen mibe mártogatni a falatokat, és egy nagy maréknyi salátát is halmozok a tányérra.
(tipp!) A maradékból remek szendvicset készíthetünk, egy bucit megkenünk pesztóval, bele a hús és saláta és kész.
Én így szeretem a rántott húst. Vastagon, puhán szaftosan, rajta a ropogós házi kenyérmorzsából készült panírral és friss ropogós zöldsalátával.
Testesebb száraz fehérbor illik hozzá, furmint vagy olaszrizling...

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 850 Ft. /adag

9 megjegyzés:

  1. Na igen. A rántott husi csak olajos tocsogás nélkül megy le a torkomon, ezért én sütőben szoktam sütni (nagy ritkán), valamint fűszereket teszek hozzá. De azt hiszem legközelebb ezt próbálom ki, nekem valónak tűnik :)

    VálaszTörlés
  2. Ki kell próbálnom, férjem imádja a rántott húsit.

    VálaszTörlés
  3. De jó ötlet ez a nyúzott bőrös karaj!
    Kipróbálandó, bár én a tarját részesítem előnyben, még a rántott húshoz is. :-)

    VálaszTörlés
  4. Hiába főzöl jól, vendéglátósként megbuknál! :)

    VálaszTörlés
  5. Nahát, akkor kérek is ebből a rántotthús extrából. Nyitom az ablakot, de siees, mert esik a hó :) (Szilárd napján! #@$@!#%)
    Valóban tisztított vajban a legfinomabb, kár, hogy baromi drága, és már-már sajnálom, de ez tény :) Mondjuk azt is kipróbáltam, hogy csak a végén, amikor majdnbem elkészült, megfürösztöttem egy kisebb mennyiségű tisztított vajban, az ízélmény hasonló, de mégis "takarékosabb".

    VálaszTörlés
  6. lorien,
    szerintem a ghí nem drága, ha saját készítésű. persze nem a prémium minőségű belga vagy francia vajból kell készíteni:)

    VálaszTörlés
  7. Nem is a legolcsóbb. Ami vajat veszek, annak 2200 körül van kilója, és utána még 75-80% a kihozatali arány, így kb. 2900 körül jön ki kilója. És én szeretem annyi zsiradékban sütni, hogy amikor rázogatom, a zsiradék át tudjon csapni a szelet tetején.
    Persze azért nem sajnálom, csak zárójelben jegyeztem meg. :)

    VálaszTörlés
  8. én egy ideje a lidlben veszem a milbona vajat, annak kijön egy ezresből kilója. remekül bevált, az íze is jó:) próbáld ki egyszer!

    VálaszTörlés
  9. Röviden: jáááj.
    Kicsit hosszabban, ez nagyon tetszik jáááj...

    Hosszan: ghi, hmmm, ki kell próbálnom, és ezt a módot is! A rántott hús az egyik gyengém.. hidegen, melegen.. bárhogy!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!