Keresés a blogban

Vargabéles vaníliaszósszal


A vargabéles már régóta izgatja a fantáziámat – nálam minden nyerő ami túrós – és időről időre előkerül az ötlet, hogy elkészítem. Eddig azonban mindig hamvába halt az ötlet, mert a lustaságom diadalmaskodott felette. Mikor azonban Trinity blogján olvastam, éppen egy lelkes periódusban lehettem mert azonnal nekiálltam megcsinálni. Igaz kissé változtatnom kellett a recepten, mert csak riocottám volt otthon és ez további kisebb változtatásokat is vont maga után...
Ez egy baromi egyszerű desszert, nem igényel semmi sütési/cukrászati jártasságot az elkészítése. Ajánlom minden túrókedvelő, sütisütő antitalentumnak mind amilyen én is vagyok.


Hozzávalók:

. 50 dkg. ricotta (vagy túró)
. 2 dl.tejföl
. 1 csomag réteslap (8 lapos)
. 25-30 dkg. cérnametélt
. 20-25 dkg. cukor (ízlés szerint)
. 5 bio- vagy tanyasi tojás + 1 a kenéshez
. egy citrom (lehetőleg bio-kezeletlen)
. porcukor a szóráshoz
a vaníliaszószhoz:
. 3 dl. tej
. 4 tojássárgája
. fél csésze cukor (cup=2,4 dl.)
. 2 ek. vaníliakivonat vagy egy friss vaníliarúd

Elkészítés:

1. A cérnametéltet bő, enyhén sós vízben puhára főzöm, majd szűrőbe téve hagyom langyosra hűlni.
2. A ricottát/túrót egy keverőtálba teszem a tejföllel együtt, majd öt tojást szétválasztok, a fehérjét egy másik keverőtálba, a sárgáját pedig a ricottába teszem, beleszórom a cukrot, egy kupaknyi vaníliakivonatot öntök hozzá, belereszelem a citrom héját, egy keveset a levéből is facsarok rá, az egészet elkeverem, majd egy botmixerrel simára dolgozom a krémet.
3. A tésztát kézzel szétszedegetve, adagonként keverem bele, hogy ne legyenek benne összeállt tésztacsomók.
4. A tojásfehérjét kemény habbá verem és beleforgatom a töltelékbe, vigyázva ne törjön össze nagyon a hab.
5. Egy közepes tepsit veszek elő (méret:25x32x06 cm.), a vajat felolvasztom, és ecsettel megkenem az alját, majd egy réteslapot fektetek bele. Összesen négy réteget teszek le, mindegyiket megkenve a vajjal.
6. Ezután belekanalazom a tölteléket, egyenletesen eloszlatom, elsimítom a tetejét és lefedem újabb négy réteslappal, amit szintén megkenek rétegekként.
7. A tetejét is megkenem egy kis felvert tojással, majd a 180 fokra(hőlégkeverés) előmelegített sütőben 40 percig sütöm, a sütő alsó harmadában.
8. Amíg sül a vargabéles, elkészítem a vaníliaszószt. Három tojássárgáját a cukorral „kifehéredésig” keverem, hozzákeverem a langyos tejet a vaníliakivonattal (vagy a vaníliarúd kikapart belsejével) együtt. Ezután egy forraló edénybe öntöm és közepesnél kisebb fokozaton (kerámialap#4/9), folyamatosan kevergetve, addig „főzöm”, míg „madártejszerűre” nem sűrűsödik. Ezután félreteszem, hogy kihűljön (hűlés közben kicsit továbbsűrűsödik).
9. A megsült, sütőből kivett vargabélest negyed órára félreteszem, hogy langyosra hűljön.


A tálaláshoz a vargabélest nagyobb négyszögletes szeletekre vágom, a tányér közepére helyezem, a tetejére porcukrot szitálok, és a vaníliaszósszal körbeöntöm. Díszíthetjük kis mentalevéllel.
(tipp!) A vargabéles széleit körbe levágva, nyolc nagyobb kockára/adagra vághatjuk. Vaníliaszósz helyett kínálhatjuk valamilyen édes gyümölcsszósszal is vagy akár magában. Készíthetünk sós verziót is, pl. kaporral vagy bazsalikommal ízesítve.
Ez a vargabéles igencsak elnyerte a tetszésemet. Mint már írtam, nekem minden bejön ami túróval készül, de ez még ráadásul amellett hogy nagyon finom, gyorsan és könnyel elkészíthető. Biztos, hogy gyakran szerepelni fog még a repertoáromban...

Elkészítési idő: 55 perc
Költségek: kb. 200Ft./adag

10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Még én se csináltam lehet, hogy itt az ideje?
    Pedig én elég sok túros sütit készítek! Imádjuk!

    VálaszTörlés
  2. Remek!
    Még egy tökéletes darab!:)

    Tényleg nagyon egyszerű, és szinte elronthatatlan!:)
    A sósba meg egy kis spenót, fokhagyma, rá tejföl... hmmm.. mondom, hogy remek!:)

    VálaszTörlés
  3. A tej az gondolom 3 "dl" akar lenni.

    VálaszTörlés
  4. Most találtam rá a blogodra, ami egyből felkeltette az érdeklődésem, főleg hogy az elkészítési módozatot is bemutatod. Igazi nyugalomra és türelemre vall, hogy erre is időt szakítasz. Nagyon tetszik először is a művészeted, valamint a rajongásod az ételek iránt. Mindkettő igazi kincs, melyekkel az embereket boldoggá lehet tenni és teszed.
    Remélem, nem adod fel és egyszer valóban megjelenik az a vágyott könyv.
    Maradok további olvasod :)

    VálaszTörlés
  5. Hú de gusztusos! Én is imádom a túrót, tegnap vettem is potom 2 kg-ot... legalább tudom, hogy egy részéből mi készüljön! Köszi :)

    VálaszTörlés
  6. maryenne
    érdemes kipróbálni!:)

    szepyke
    az agyam azóta is a különféle variációkon jár, lesz még a blogon sokféle szerintem...:)

    piroska, köszi! javítottam:)

    B
    köszönöm, és igyekszem:)

    Bouillabaisse
    ez az egy baj van a francia konyhával, hogy hiányzik belőle a túró:))

    VálaszTörlés
  7. Nálam már el is készült az egyik, mindjárt fel is töltöm!:)))))

    VálaszTörlés
  8. Feltöltve!:)))
    http://szepsegtar.blogspot.com/2010/02/spenotfelfujt-azaz-vargabeles-30-sos.html

    Iszonyat jó lett!:)

    VálaszTörlés
  9. Névtelen20:29

    http://lovecats.freeblog.hu/

    Február 10-i bejegyzésnél nem a te képeid vannak? Nem csodálkoznék, ez a csaj ritka nagy képlopó, és még csak írni sem lehet neki.

    VálaszTörlés
  10. de, azok az én festményeim. nem találtam semmi elérhetőségét, pedig szivesen írnák neki... :(

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!