Ebben a havas-hideg téli időben az ember már nagyon várja a jó időt és megkívánja a nyár ízeit. Nekem ez egyet jelent a tengerparti nyaralásokat felidéző halételekkel. Erre a legjobb a tintahal, aminek mindig szezonja van, egész évben kapni a halasnál. De ha esetleg nincs a közelünkben olyan hely ahol kaphatnánk friss tintahalat, kompromisszumként ehhez az ételhez kivételesen a fagyasztott is megfelel.
A tintahalat kétféle képen lehet elkészíteni. Forró serpenyőben hirtelen, pár másodperc alatt kisütve, ehhez csak is a friss tintahal a megfelelő, valamint hosszan párolni valamilyen szószban, míg meg nem puhul. Én most ez utóbbit, egy paradicsomszószban párolt tintahalat kívántam meg és készítettem el.
Hozzávalók:
. 5-6 db. kisebb méretű, tenyérnyi tintahal (kb. 40 dkg.)
. 500 g. spagetti tészta
. 7 dl. házi paradicsomszósz (vagy olasz paradicsomkonzerv)
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 4-5 gerezd fokhagyma
. fél csokor friss petrezselyem
. 2 babérlevél (vagy egy szárított)
. olívaolaj
. só, bors, oregáno, szárított chili, cukor
Előkészületek:
A tintahalat megtisztítom. Kihúzom a fejét a csápjaival együtt a testéből, amiből kiszedem az átlátszó szépiacsontot is. A belsőségek közül a tintazacskót óvatosan, nehogy kiszakadjon, félreteszem, az majd jó lesz később egy rizottóba vagy tésztához. A többit levágom a fejről. A csápok közül a két hosszút levágom és kidobom, a fejet kifordítom és kiszedem a papagájcsőr szerű száját amit kidobok, majd kettévágom a fejét a csápokkal. A zsákszerű testét megnyúzom, vagy egy éles késsel lekaparom a külső bőrréteget, majd kívül belül leöblítem és fél centis karikákra vágom.
A fokhagymát vékonyan felszeletelem.
Elkészítés:
1. Egy wokot felforrósítok, kevés olívaolajjal, majd beledobom a fokhagymát és a tintahalat, rámorzsolok egy csipetnyi oregánót. Fél percig pirítom miközben kevergetem.
2. Felöntöm a száraz fehérborral, és elforralom belőle az alkoholt.
3. Hozzáadom a passzírozott paradicsomot, beledobom a babérlevelet, sózom, egy kis kanál cukrot szórok bele, belemorzsolok egy kis szárított chilit és közepes fokozaton (kerámialap #5/9) párlom egy-másfél órán át míg puha nem lesz a tintahal.
4. Mikor a tintahal megpuhul, kiszedem belőle a babérleveleket, kikapcsolom alatta a tűzhelyet és hozzáadom az apróra vágott petrezselymet.
5. Ezután sós forró lobogó vízben nyolc perc alatt al dentére főzöm a spagettit.
Tálaláskor a kifőtt tésztát elkeverhetjük a szósszal, de tálalhatjuk úgy is, hogy előbb tésztát szedünk a tányérra és a tetejére merünk a mártásból. A kitálalt tintahalas spagettire szórjunk kevés friss petrezselymet, vagy tehetünk rá pár parmezánforgácsot is.
Ez az étel csak frissen elkészítve jó.
A zamatos házi paradicsomban párolódott finom tintahal párosából remek kis nyáridéző ételt sikeredett.
Egy pohár Chiantival kísértem le ezt a pompás tintahalas-paradicsomos tésztát.
Elkészítési idő: 2 óra
költségek: kb. 550 Ft./adag
Bor: 1650 Ft. (Metro)
Bocs Toma!
VálaszTörlésOff, de érdekelhet:mai Magyar Nemzet 23. oldal. Hanthy Kinga cikke , Ámor és mámor.St.
st.
VálaszTörlésnem olvasom a magyar nemzetet, így sajnos nem tudom miröl írnak...