Keresés a blogban

Zöldséges-csirkehúsos rizottó


Nagy „rizottomán” vagyok. Szerintem az egyik legjobb dolog ami az olasz konyhából kikerült a nagyvilágba.
Minimum havonta egyszer készítek valamilyen rizottót, de van hogy többször is. Érdemes elsajátítani a rizottófőzés technikáját, mert ha egyszer megtanulunk jól alaprizottót készíteni, utána már számtalan ízvariációban elkészíthetjük.
Ezt eredetileg kacsahússal akartam elkészíteni, de sajnos nem kaptam megfelelő minőségű kacsamellet a boltban, így „be kellet érnem” egy tanyasi csirkével. Így is jól sikerült. Legközelebb majd jöhet a kacsa...

Hozzávalók:

. 22-25 dkg. rizottó rizs (arborio vagy carnaloni)
. 20 dkg. csirkemell vagy kicsontozott csirkecomb
. 1 szál sárgarépa (kb. 15 dkg)
. 2 szál zellerszár (kb. 6 dkg.)
. 10 dkg. zöldborsó (Iglo mirelit)
. 10 dkg. póréhagyma
. 1,5-2 liter húsalaplé
. 1,5 dl. száraz fehérbor
. 5 dkg. vaj
. 5 dkg. parmezán sajt
. olívaolaj
. só, bors, oregánó

Elkészítés:

1. Egy nagy széles, magas falú serpenyőben olajat hevítek, és üvegesre párolom benne az apróra vágott póréhagymát.
2. Hozzáadom a rizst, és pár pillanatig pirítom, míg a rizsszemek fehéredni nem kezdenek, ekkor felöntöm a borral.
3. Mikor a borból elforr az alkohol, az illatán nem érezni, akkor adok hozzá annyi alaplevet, hogy éppen ellepje, majd a kis kockákra vágott répát és zellert. Sózom, borsozom.
4. Közepes hőfokon (kerámialap#6/9), főzöm a rizottót, időnként újra és újra adagolva az alaplevet, vigyázva, hogy soha ne „száradjon” ki, mindig legyen egy kis lé alatta.
5. Közben míg fő a rizs, egy másik serpenyőben, kevés olívaolajon körbe aranysárgára pirítom a kockákra vágott csirkemellet só, bors és egy csipet szárított oregánó hozzáadásával.
6. Mikor a rizs már majdnem kész, ez körülbelül 20-25 perc elteltével lesz, hozzákeverem a zöldborsót és a sült csirkemellet, majd készre főzöm. A rizottó akkor jó, ha a rizs megfőtt benne, de azért van tartása (al dente) a szemeknek, van mit benne harapni és nem kásás/szétfőtt (ezért kell a speciális rizottórizs). Az állaga legyen kissé folyós, a tányéron terüljön el ha kissé megmozgatjuk.
7. Lehúzom a tűzhelyről, beledobom a kockákra vágott hideg vajat, és egy nagy maréknyi frissen reszelt parmezánt, elkeverem, majd tálalásig pihentetem 4-5 percet.


















Ezután azonnal tálalom. Díszíthetjük kevés parmezánforgáccsal vagy apróra vágott póréhagyma zöldjével.
Csak frissen elkészítve finom, melegítve nem az igazi. Ha mégis marad, akkor másnap pl. sült rizsgombócként, supplíként újrahasznosítható.
A rizottónál különösen fontos az alapanyagok jó minősége, a jól elkészített alaplé, a minőségi csirkehús és a rizottórizs. A leveskocka, a tálcás „teszkós broiler-csirke” és a fényezetlen „A” rizs felejtős, nem játszik ebben a műfajban.
A rizottó főzése nem könnyű, rá kell érezni, mert itt az időzítés a legfontosabb, tudni kell időben abbahagyni a főzését. Ehhez gyakorlat kell, érdemes többször is próbálkozni, mert ha idővel sikerül egy „tökéletes” rizottót összehozni, akkor igazi ízélményben lehet részünk. A tökéletes állag, a textúra sokat ad hozzá a rizottó ízének teljességéhez.
Száraz fehérbort igyunk hozzá, mondjuk egy pohár chardonnay...

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: 310 Ft./adag


7 megjegyzés:

  1. Nem rossz!
    Szerintem annyira nem vészes a rizottó műfaj. Persze nem állítom, hogy elsőre mindenki perfektet gyártana, némi rutin nem árt hozzá, de egyszer el kell kezdeni :) Nem riaszd el a népet :)

    VálaszTörlés
  2. én is azt mondom, próbálkozzanak. nem akarok én elrisztani senkit, sőt!:)) de ha már nekiállunk rizottót főzni, érdemes azt jól csinálni. sajnos sokan nem is ettek még igazán jól elkészített rizottót...:)

    VálaszTörlés
  3. Es igaz, viszont az is, hogy Magyarorszégon hosszú ideje a rizottó is piláf. Az elterjedt szakácskönyvek többsége hibásan trárgyalja. Még az Ínyesmester is. Ez a bajok gyökere.

    VálaszTörlés
  4. nálam a rizottó alapétel, mert viszonylag gyorsan megvan. az más kérdés, hogy ha több dolgot is beleteszünk, akkor igényesebb kaját kapunk :)

    VálaszTörlés
  5. lorien,
    én is erre gondoltam, az emberek többségének fejében még az éttermekben kapható, csészével formázott rizshalom él, mint "rizotto"...

    reeva,
    így van! az alaprizottóba azért nagyon sokmindent nem szabad beledobálni. két-háromnál több hozzávalót nem érdemes, mert a rizottó alapból egy egyszerű étel, túlbonyolítva a lényegét veszíti el:)

    VálaszTörlés
  6. Névtelen21:38

    Minden próbálkozásra jobb és jobb lesz, azt hiszem. :-)
    Nem tudom, mennyire lesz tökéletes, mert nem ettem túl sokszor igazán jó rizottót, de én szerénytelenül bár, de elégedett vagyok vele...

    VálaszTörlés
  7. Megcsináltam, letérdeltek előttem és én is meghatódtam magamtól milyen finom lett.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!