Ez régóta az egyik kedvenc halételem, már többször is elkészítettem, és ha jól emlékszem talán J.O. receptje volt valamikor, tőle láttam. Remek előétel, tapas vagy egy hosszabb ételsor halas fogása is lehet. Gyorsan és könnyen elkészíthető, mégis látványos és baromi finom étel. Csinálhatjuk szardíniából, kisebb makrélából vagy mondjuk vörös márnából is. Én most szardíniát kaptam a halasnál. Ajánlom azoknak is, akik esetleg nem hívei a naturális, markáns tengerihal-íznek, mivel ez egy igazi mediterrán fogás, tele ízekkel és gazdag textúrával...
. 4 db. közepes szardínia (kb. 25 cm-es)
. 1 kisebb fej édeskömény
. 4-5 ek. durvára darált zsemlemorzsa (házi)
. 4-5 ek. fenyőmag
. 4 rozmaring-ág (feléig lecsupaszítva és a vége kihegyezve)
. 8 vékony szelet angolszalonna (v. 4 sz. bacon)
. só, bors
. olívaolaj
. citrom
Elkészítés:
1. Először is fogom a halakat és kifilézem (a halas már kibelezte, lepikkelyezte, de ha megkérjük, akár ki is filézi...), a mellső úszóknál, a kopoltyúnál bevágom, majd a gerinc mentén végigvágom a húsát fejétől a farkáig. Ezután befelé/lefelé haladva a szálkák mentén levágom a filét a csontról. Ezt megismétlem a másik oldalon is.
2. Egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítom a fenyőmagokat, majd egy keverőtálba öntöm.
3. Hozzáadom az apróra vágott édesköményt (a szárát/alját levágtam, a leveleit félretettem), egy kiskanálnyi apróra vágott rozmaringlevelet, a zsemlemorzsát, sózom, borsozom, és meglocsolom 4-5 evőkanál olívaolajjal, ezután összekeverem.
4. Két angolszalonna szeletet lefektetek a deszkára egy ujjnyi átfedéssel, és keresztben ráfektetem bőrével lefelé az egyik halfilét. A tetejére halmozok a fenyőmagos-édesköményes masszából, ráfektetek egy másik filét bőrével felfelé, és rátekerem a szalonnát, majd az egészet átszúrom/megtűzöm a rozmaringággal, hogy ne jöjjön szét.
5. Egy tepsibe sütőpapírt teszek amit megolajozok és ebbe fektetem a göngyölt halakat. A kihulló-megmaradó tölteléket köré és a tetejére szórom, az egészet meghintem/permetezem kevés olívaolajjal, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe teszem 10 percre a sütő felső polcára.
Tálaláskor körbelocsolom egy kevés citrusos olívaolajjal és megszórom egy kis apróra vágott édesköménylevéllel, mellé egy negyed citromot teszek.
Ha előételként szervírozzuk, egy kevés madársalátát, ha halas fogásként, akkor két-három apró szem pirított burgonyát adjunk mellé, ha tapasként akkor kettévágva, és sorba rakva egy nagy tálon kínáljuk bőségesen meglocsolva citromlével...
Csak frissen készítve fogyasztható, későbbre nem lehet eltenni. Csak friss halat vegyünk a halasnál. Ezt úgy ellenőrizhetjük hogy fogjuk meg, a friss halnak merev a teste, nincs szaga, a szeme üveges és átlátszó, nem opálos, valamint a kopoltyúja belül élénkpiros és nem barnás színű.
A szalonnába göngyölt hal egy remek étel. Az ízek és textúrák egész kavalkádja.
Egy palack mőcsényi zöldveltelínit bontottam hozzá...
Ha előételként szervírozzuk, egy kevés madársalátát, ha halas fogásként, akkor két-három apró szem pirított burgonyát adjunk mellé, ha tapasként akkor kettévágva, és sorba rakva egy nagy tálon kínáljuk bőségesen meglocsolva citromlével...
Csak frissen készítve fogyasztható, későbbre nem lehet eltenni. Csak friss halat vegyünk a halasnál. Ezt úgy ellenőrizhetjük hogy fogjuk meg, a friss halnak merev a teste, nincs szaga, a szeme üveges és átlátszó, nem opálos, valamint a kopoltyúja belül élénkpiros és nem barnás színű.
A szalonnába göngyölt hal egy remek étel. Az ízek és textúrák egész kavalkádja.
Egy palack mőcsényi zöldveltelínit bontottam hozzá...
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 710 Ft./adag
Bor: 1270 Ft. - (Metro)
Költségek: kb. 710 Ft./adag
Bor: 1270 Ft. - (Metro)
hujujuj! ez nagyon teszik. mondjuk nálam csak filézett halból, mert nem tudnám rendesen magam megsinálni:-(
VálaszTörlés