Keresés a blogban

Marhahúsos-vargányás cannelloni paradicsomszószban


A hűtőmben volt egy adag darált marhahús, erre kerestem valami megoldást. Valami olaszosat szerettem volna enni, így arra gondoltam csinálok belőle valami ragút és lasagne-be vagy cannelloniba töltve elkészítem de ez meglehetősen unalmasnak tűnt. Ekkor az az ötletem támadt, hogy inkább valamilyen kis fűszeres kolbászkákat sütök a húsból és azt tekerem bele tésztába. Ez lett belőle...

Hozzávalók (6 személyre):

. 70 dkg. darált marhahús (marhaszegy, vagy rostélyos)
. 10-12 dkg. vargánya gomba
. 1 fej hagyma
. 3 gerezd fokhagyma
. 2-2 ág friss kakukkfű és rozmaring
. 2 szardellafilé
. 10 dkg parmezán
. 2 csomag bivaly mozzarella (125g./db)
. 1 csomag friss lasagne tésztalap (500g.)
. ½ liter tejből besamelmártás
. 5 dl. bazsalikomos paradicsomszósz
. só, bors, olívaolaj
. 1 dl. száraz fehérbor

Elkészítés:

1. Először a vargányás ragut készítem el, egy serpenyőben olívaolajat hevítek és az apróra vágott hagymát üvegesre dinsztelem benne.
2. Hozzáadom a kis kockákra vágott vargányát és belereszelek egy gerezd fokhagymát. Sózom, borsozom, beletépkedem a kakukkfüvet, majd 4-5 percig pirítom.
3. Aláöntöm a bort és addig forralom/párolom, míg az összes el nem párolog. Ezután félreteszem, hogy kihűljön.
4. Ezután elkészítem a besamelmártást amibe belekeverek három evőkanálnyi frissen reszelt parmezánt.
5. A darált húst egy keverőtálba teszem, sózom, borsozom, beleteszem az apróra vágott szardellákat, a kihűlt vargányát, belereszelek két gerezd fokhagymát, hozzáadok egy evőkanálnyi felaprított friss rozmaringot és két-három evőkanálnyi reszelt parmezánt.
6. Alaposan összegyúrom, összedolgozom a húsmasszát, majd tizenkét felé osztom és kissebb, kb. tíz centis kolbászkákat formázok belőlük.
7. Kevés olajon egy serpenyőben megsütöm a húsokat körbe. Nem muszáj teljesen átsütni, mert még megy a sütőbe. Félreteszem hogy kihűljön.















8. Összeállítom a cannellonit. Egy akkora sütőtálat keresek ami belefér majd a tucatnyi henger. Előveszek egy fél literes üveg bazsalikomos paradicsomszószt és a nagy részét beleöntöm a sütőtálba.
9. A lasagnelapokat kipakolom, és a húskolbászkákat beletekerem, majd a sütőtálba teszem sorban, szorosan egymás mellé.
10. A maradék paradicsomszósszal leöntöm a cannellonik tetejét, majd az egészet befedem a besamelmártás réteggel (a parmezán felét bekevertem a besamellbe).
11. A megmaradt reszelt parmezánt rászórom a besamelre, majd a vékony szeletekre vágott buffala mozzarellával befedem az egészet.
12. A sütőt előmelegítem 180 fokra (hőlégkeverés) és betolom a tálat 35-40 percre. Mikor elkészült, tíz percig pihentetem, mielőtt tálalom. Kész!















Tálalás, tippek:

Személyenként két cannelonival számolhatunk. Tálaláskor szórhatunk rá friss bazsalikomot és/vagy parmezán forgácsokat.
A kész cannelloni melegítve is finom (sőt, akárcsak a lasagne, másnap még talán finomabb is), ezért érdemes nagyobb adagot is készíteni. Két napig eláll a hűtőben, de akár le is fagyaszthatjuk.
Ha éppen nincs vargánya idény, használhatunk fagyasztottat is.
Ez egy elképesztően finom étel. A fűszeres-vargányás marhahús pompás íze és állaga, a remek paradicsomszósszal és karakteres buffala mozzarellával együtt adják az ízélményt...
Stílszerűen, egy olasz vörösbort vettem le az állványról, egy Sangiovese Di Romagna-t.

Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 600 Ft./adag
Bor: 1170 Ft. Sangiovese - Metro

5 megjegyzés:

  1. ÓÓÓ! Tegnapelőtt (vasárnap) pont Canellonit csináltam. Szintén saját készítésű tésztából, gombásat, spenótosat, és brokkolisat (na jó kis husi is volt a brokkolisban.)
    (7 emberre főzök naponta,hétvégén 9-re, azért kellett ennyi fajta, mert mindenki mást szeret.)Most csináltam először, és isteni lett. Legközelebb már tőled is tudok meríteni, elég sokat nyomoztam a neten, mire neki mertem veselkedni.

    VálaszTörlés
  2. ribizli
    van még a blogomon egy spenótos-rikottás canelloni, keresd meg oldalt a "receptgyüjteményben". érdemes azt is kipróbálni mert egyszerű és nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  3. Atus0:36

    Helló.Hihetetlen jók a receptjeid és a képek Toma!!! Nagy rajongód vagyok. A nyaraláson a fokhagymás zsályás szalonnás húscsigát elkészítettem a b.nőmnek és el volt tőle ájulva. Chili Zsófi blogját is látogatom néha de nekem a te ételeid sokkal jobban tetszenek, közelebb állnak az izlésvilágomhoz. Mégegyszer grat. az oldalhoz.

    VálaszTörlés
  4. Névtelen9:33

    Valami tésztára van vágyásom... Meg is van, hogy mi lesz holnap. Érdemes ide benézni ötletért, ez a kaja is valami eszméletlenül jól hangzik. Köszi Toma!
    bence

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!