Keresés a blogban

Szarvasgombás céklalekvár


Lassan végére értem a kertben található gyümölcsök-zöldségek feldolgozásának, befőzésének és kezdtem fellélegezni mikor beállítottak hozzám egy ládányi céklával. Nabakker!
Mivel szeretem a céklát, nem dobtam ki, hanem nekiláttam elkészíteni. Megfőztem, majd a nagy részét felkarikáztam és sima ecetes-cukros lében eltettem. De meghagytam egy adagot, és gondoltam most elkészítem régi tervemet a szarvasgombás céklalekvárt. A cékla édes és földes íze remekül passzol a szarvasgomba különleges zamatához.

Hozzávalók:

. 70 dkg. cékla
. 35 dkg. lilahagyma
. 3 dkg. szarvasgomba (dió nagyságú)
. 1 tk. só (himalájai)
. 4-5 ek. cukor
. csipetnyi szárított kakukkfű
. 1 csillagánizs
. 15 dkg. akácméz
. 1-2 ek. balzsamecet

Elkészítés:

1. A céklákat héjában puhára főzöm bő vízben.
2. A kihűlt főtt céklának leszedem a héját, és lereszelem.
3. Az apróra vágott lilahagymát egy wokban, kevés olajon megdinsztelem.
4. Mikor üvegesedni kezd, egy evőkanál cukrot, egy tk. sót szórok rá és egy csipetnyi kakukkfüvet morzsolok rá, a csillagánizst rádobom.
5. Lefedem és közepes fokozaton (kerámialap: #5/9) 15 percig párolom, karamellizálom.
Hozzáadom a céklát, ha túl száraz, egy kevés vizet öntök alá és hozzáadom a mézet meg a balzsamecetet.
6. Közepes fokozaton, másfél-két óráig főzöm, míg a cékla és a hagyma szét nem fő és sűrű lekvárszerű nem lesz az állaga. A cékla édességétől függően, ha kell, közben cukorral lehet édesíteni.
7. Lekapcsolom alatta a tűzhelyet és belereszelem a szarvasgombát, majd elkeverem.
8. Tiszta üvegekbe kanalazom a lekvárt és szorosan lezárom. Fejtetőre állítva egy takaróba tekerve, félreteszem két napra...
















Ezt a szarvasgombás cékla lekvárt „nemesebb” húsok mellé ajánlom, mint a kacsamell, liba/kacsamáj vagy a bélszín.
Mivel ez egy kísérletezés volt részemről, az végeredmény még nem kiforrott. Kíváncsi leszek egy-két hónap múlva mikor kibontom, hogy mennyire sikerült az elképzelésemet megvalósítani. Frissen elkészítve, -mielőtt üvegekbe töltöttem volna- megkóstolva, igen közel állt hozzá.

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: összesen kb. 1700 Ft.

1 megjegyzés:

  1. Nem semmi, hogy miket főzől be, de ez a lekvár a csúcs! Gratulálok!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!