Kaptam egy kis darált bárányhúst és fel kellett használnom, mert nem akartam lefagyasztani. Ahhoz kevés volt, hogy egy jó adag kebabot vagy ilyesmit készítsek belőle. Törtem a fejem mi legyen vele, aztán a tévében Gordon Ramsay éppen shepherd's pie-t (pásztorpitét) készített valamelyik műsorában. Így nem kellett tovább gondolkodnom a bárányhús sorsán...
Hozzávalók (2 személyre):
. 30 dkg. darált bárányhús (lapocka v. comb)
. 1 közepes fej hagyma (kb. 10 dkg.)
. 1 közepes sárgarépa (kb. 10 dkg.)
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 2 ek. sűrített paradicsom
. 2 tk. worchestershire-szósz
. 1 tk. felaprított friss kakukkfű
. 2 tk. felaprított friss rozmaring
. 1,5 dl. száraz vörösbor
. 2 dl. alaplé
. 60-70 dkg. burgonya
. 2 tojás sárgája
. 7 dkg. parmezán
. olívaolaj
. só, bors
Előkészületek:
A hagymát és a répát a reszelő nagyobbik lyukán lereszelem, a fokhagymát finomra reszelem.
A zöldfűszereket felaprítom, a parmezánt lereszelem.
A burgonyát megpucolom, felkockázom, és sós vízben felteszem főni.
Elkészítés:
2. Hozzáadom a lereszelt hagymát, répát és fokhagymát, majd sózom borsozom. Tovább pirítom.
Meglocsolom a worchestershire-szósszal, a serpenyő közepén félrehúzom a húst és megpirítom a sűrített paradicsomot. Elkeverem.
3. Felöntöm a borral, hozzáadom a zöldfűszereket és addig forralom, míg az összes bor el nem fő.
4. Ezután aláöntöm az alaplevet, és azt is elfőzöm belőle, kb. 6-8 perc alatt.
5. Egy akkora „jénaiba” töltöm a bárányragút, hogy félig megtöltse az edényt.
A közben megfőtt burgonyát még forrón összetöröm, sózom, borsozom, beleütöm két tojás sárgáját és hozzáadom a parmezán felét, majd alaposan elkeverem.
6. A krumplipürét a ragú tetejére halmozom egyenletes vastagságban - én úgy szeretem, ha fele-fele a hús/krumpli aránya, de ízlés szerint lehet változtatni -, a tetejét megszórom a parmezán maradékával majd egy villával kissé összeborzolom a krumpli és sajt réteget.
7. Az edényt a 190-200 fokra (hőlégkeverés) melegített sütőbe teszem 18-22 percre. Addig sütöm míg a krumpli kissé megemelkedik mint egy szuflé és a sajt aranybarnára pirul a tetején.
A sütőből kivéve, egy kicsit hagyjuk pihenni, mielőtt tálaljuk.
Frissen elkészítve az igazi, de jól letakarva egy-két napig eláll a hűtőben. Sütőben, lefedve újramelegíthető.
Nem csak bárányhúsból készíthetjük el, hanem darált sertés- vagy marhahúsból is (cottage pie).
Remek, ízletes-fűszeres bárányragú, a finom krémes krumplipürével a tetején, friss ropogósra pirult parmezánréteggel... mit is mondhatnék? Talán röviden fogalmazva, Gordon Ramsay szavaival, „this is fucking delicious!”.
Egy palack Sangiovese Di Romagna-t bomtottam fel ehhez az ételhez, és a főzéshez is ezt használtam.
Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 870 Ft./adag
Bor: 1190 Ft.
A szokásos fázisfotók helyett most inkább nézzük magától a mestertől az elkészítés lépéseit.
Na :) szerinted nálam mi lesz a következő poszt????
VálaszTörléscsak nem shepherd's pie???:))) össze kellett volna hangolni, és egynapon kitenni:))
VálaszTörlésHonnan találtad ki? :)
VálaszTörlésNem tudtam, hogy te is! :)
Hú, ezt megcsináltam én is, még nyár elején, és nagyjából ugyanígy jött az ötlet; valami jó vasárnapi ebéden gondolkoztam vendégeknek, amikor elémkerült GR műsora, és épp ezt készítette. :)
VálaszTörlésRemek étel valóban, nem utoljára készült nálam.
Jó ötlet kicsit belekeverni a parmezánt a krumpliba, én nem tettem, nekem nagyon megszáradt a tetején.
ehran
VálaszTörlésén lekövettem ramsay mozdulatait, mondván biztos nem véletlenül csinálja, - ha megfigyeled a videon, ő villával felborzolja kicsit a felszínét mielőtt a sütőbe teszi- és így abszolút nem lett egységesen kérges a teteje:)
Köszi, csodás (volt)!! :)
VálaszTörlés