Keresés a blogban

Hamburger


Nemrég Gordon Ramsey, a „Kitchen nightmares” című műsorában hamburgert készített. Meglepett, hogy a darált húshoz mindenféle dolgokat adott. Én többnyire úgy készítettem, hogy só, borson kívül nem keverek semmit a húshoz, hogy jobban érvényesüljön a marhahús saját íze, de most megtetszett Gordon verziója és gondoltam kipróbálom.

Mivel nincsen húsdarálóm, késsel szoktam összeaprítani a húst a megfelelő finomságúra. Szeretem azt hinni, hogy így finomabb a végeredmény, de aki akarja nyugodtan ledarálhatja, nem muszáj pepecselni vele.
A hamburgerhez való húsról még tudni kell, hogy akkor lesz ízletes, ha megfelelő arányban tartalmaz faggyút/zsírt. A száraz sovány hús erre nem alkalmas. Legalább 1:5 legyen a zsír-hús aránya. Ha sovány húst vettünk, a hentesnél vásároljunk pluszban marhavesefaggyút és azt daráljuk a húshoz. Én most a rostélyos zsírosabb részéből készítettem ezért nem volt erre szükségem.

Hozzávalók (4 db-hoz):

. 30 dkg. marhahús
. fél fej vöröshagyma (6-7 dkg.)
. 1 tojás (vagy csak a sárgája)
. 2 tk. dijoni mustár
. 2 tk. worchestershire-szósz
. 4 vékony szelet gruyère sajt
. só, bors, cukor
. ghí-tisztított vaj
. 4 db. Hamburger zsemle
. 2 paradicsom
. 2 csemege uborka
. ketchup (heinz)

Elkészítés:

1. Egy serpenyőbe kevés olajat teszek, belereszelem a hagymát, egy csipet sóval és cukorral megszórom, majd megdinsztelem. Félreteszem kihűlni.
2. A húst a lehető legapróbbra vagdosom és egy keverőtálba teszem. Sózom, borsozom, hozzáadom a mustárt, a worchestershire-szószt, a hagymát és a tojássárgáját.
3. Kézzel alaposan összedolgozom és négyfelé osztom. Ha esetleg túl lágy lenne a keverék, nem lehet formázni, egy kevés panírmorzsával, vagy morzsa-parmezán keverékkel sűríthetjük.
4. Vizes kézzel golyókat formázok a húskeverékből, majd lelapítom. Zsírpapírra teszem és fél-egy órára a hűtőbe rakom. Ez azért kell, hogy jobban összeálljon a hús, sütéskor ne essen szét, és az ízek is jobban összeérnek.
5. A hamburgerzsemléket kettévágom, és száraz serpenyőben megpirítom a vágott felüket.
6. A serpenyőben ghít vagy vajat forrósítok, és beleteszem a húspogácsákat, egy-két percig sütöm, majd megfordítom és ráfektetek egy szelet sajtot, úgy sütöm tovább a másik felét. Én nem szeretem teljesen átsütve, így elég oldalanként egy-másfél perc a húspogácsa vastagságától függően. De aki átsütve szereti, az tovább süsse, és közepesnél erősebb lángon, ne teljes hőfokon.
7. A kisült húst a zsemlére teszem, meglocsolom kevés ketchuppal, rakok rá paradicsom és uborka karikákat, rá a zsemle kupakja és kész!

Tetszett a végeredmény! Máskor is el fogom így, „gordon módon” készíteni. A húspogácsa szaftos és ízletes lett, sütéskor sem esett szét, könnyű volt kezelni. Kerti partikra, „tárcsás” sütésre ajánlom mindenkinek!
Most egy borajánlónak kellene jönnie, de én legtöbbször a hamburgerhez vagy kólát, vagy sört szoktam inni. Ha valaki mégis ragaszkodik a borhoz, egy könnyű vöröset, mondjuk kékfrankost ajánlok.

Elkészítési idő: 35 perc + a pihentetés
költségek: kb. 210 Ft./darab

4 megjegyzés:

  1. Névtelen9:12

    Ez az! A párolt hagyma mindenféle más gombócba, töltelékbe is sokkal jobb, mint a nyers, hát még ha vágott petrezselymet is tesznek bele, ha már langyosra hűlt. A tojásfehérje jobban összefogja, de keményebbé is teszi az állagot, elég a sárgája. Gratulál régi, rendszeres olvasód.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm! az elismerés mindig jólesik:))

    VálaszTörlés
  3. "Meglepett, hogy a darált húshoz mindenféle dolgokat adott."
    Angolok...náluk nem is igazi kaja, ha nincs benne dijoni mustár és worchestershire-szósz.

    VálaszTörlés
  4. Névtelen11:03

    Figyu, Gordon az egyk könyvében a tatárbifszteknél írja, hogy sosem darálják a húst, hanem késsel vágják apróra, mert... Szóval vedd biztosra, hogy jobb így a húsod, mintha darálnád :).

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!