Keresés a blogban

Vasárnapi ebéd - szűzérmék szalonnába tekerve, parmezános szósszal


Kicsit kizökkenve az olasz sorból... Egy gyorsan és könnyen elkészíthető ebédben gondolkodtam, ami mégis egy kicsit különleges. Vagy legalább is „el lehet adni” annak. Ez tipikusan az az étel, ami sokkal kifinomultabbnak, bonyolultabbnak látszik, mint amilyen valójában, és így lehet villogni a szakácstudással a család, vagy a barátok előtt.
Mivel kevés összetevőből áll, fokozottan figyeljünk oda az alapanyagok minőségére. Friss, jóféle szűzpecsenye, és ha lehet, géppel hajszálvékonyra vágott (a hentest meg lehet kérni), füstölt kolozsvári szalonna legyen az alapja ételünknek...

Hozzávalók (2 személyre):

. egy egész sertés szűz, kb. 70-80 dkg.
. 6 vékony szelet szalonna/bacon
. 2 dkg. vaj vagy ghí
. 1 dl. száraz fehérbor
. 2 ek. frissen reszelt parmezán
. 2 ek. tejszín
. 1-2 ág friss kakukkfű
. só, bors
. olaj

Előkészületek:

A húsról levágom a a hártyákat, és a felesleges zsírt. Ezután háromujjnyi vastag (kb. 6 cm.) szeletekre vágom, így kapok öt, vagy hat szeletet a mérettől függően. A húst körbetekerem a szalonna/bacon szelettel, és egy fogvájóval vagy hústűvel megtűzöm, hogy ne jöjjön szét. Ezután a tenyeremmel lelapítom, megnyomkodom (nem klopfolom!), nagyjából fele vastagságúra. Ezután sózom, borsozom mindkét oldalát.














Elkészítés:

1. Egy serpenyőben felhevítem a vajat, egy kevés olajjal együtt, közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap 7/9).
2. A forró zsiradékba teszem a húsokat, és két-három percig pirítom oldalanként, míg aranybarna színe nem lesz.
3. Ezután a húsokat kiveszem, egy darab alufóliába csomagolom, és a 150 fokra előmelegített sütőbe teszem 12 percre. Azután melegen tartva, a tálalásig félreteszem.
4. Közben a serpenyőben maradt vajas-szalonnás szaftot felöntöm a borral, majd feljebb kapcsolva a tűzhelyet, a bor felét elforralom. Közben az edény aljáról feloldom az ott maradt pörzsanyagokat.
5. Félrehúzom a serpenyőt, hozzáadom a tejszínt, a parmezánt és beletépkedem a kakukkfű leveleket, majd a pár pillanat alatt összeforralom a szószt. Kész!

Tálalás, tippek:

A húst a mártással körbeöntve tálalom, egy kevés petrezselymes újkrumplival, vagy krumplipürével együtt.
Csak frissen elkészítve az igazi, a húst ne tároljuk, mert kiszárad.
Ez egy egyszerű étel, egyszerű ízekkel, de ez semmit nem von le az értékéből. Pont a könnyen beazonosítható ízei miatt annyira jó. A ropogósra sült szalonna ízesítette hús, a mártás boros-parmezános zamatával, nagyszerűen kielégítik az ízlelőbimbókat.
Chardonnay-t kortyolgattam hozzá közben, és a főzéshez is azt használtam...

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: 650 Ft./adag
Bor: 1060 Ft. - Metro

2 megjegyzés:

  1. szia, szeretném megcisnálni ezt a husit, és az lenne a kárdásem h akkor jol értem h barnára sütöm az oldalait és utána egyenként becsomagolom fóliába és mág bedobom a sütőbe! így milyen álaga lesz ezekkel a számokkal? véresebb ?
    4főre főzök nemsokára vacsorát és gondban vagyok h hogy tudom úgy időzíteni a dolgoakt h minden friss és forró legyen! burgonya gratint gondoltam hozzá, ha az hamarabb készen van akkor sem hül ki olyan hamar, és utána lejebb veszem a hőfokot h jo legyen a 12perces husi sütéshez. mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  2. nem lesz véres, hanem átsült lesz, de nem túlsült. ha mindent jól csinálsz szaftos hús lesz a végeredmény...
    amit leírtál, megoldható, de úgy is időzíthetsz, hogy elősütöd a húst, és becsomagolva félreteszed, majd a tálalás előtt negyed órával a sütőbe teszed 12 percre.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!