Keresés a blogban

Sült mandulapuding

Ha valami desszert, akkor nálam természetesen a „Szakácsok könyve”. Azon belül, ez Shaun Hill Michelin-csillagos mesterszakács receptje.
Nem vagyok egy nagy süteménykészítő, ezért használom ilyenkor ezt a könyvet, amiben még soha nem csalódtam.
Ennek pudingnak az elkészítése is pofonegyszerű, még a magamfajta „cukrász-analfabéta” is könnyedén elboldogul vele. Ahogy dolce vita is írta, a legbonyolultabb lépés benne, a tojások szétválasztása.
A puding elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez nem az a nálunk megszokott „DrOetker” féle cucc, inkább egy tartalmas, kissé grízes piskótához hasonlatos sült puding.


Hozzávalók:

· 25 dkg. őrölt mandula
· 12 dkg. vaj + a kenéshez egy kevés
· 2 ek. tejszín
· fél citrom reszelt héja
· 6 ek. porcukor + a szóráshoz
· 2 tojás (lehetőleg bio, vagy szabadon tartott tyúk tojása)
· +2 tojás sárgája
· 4-6 csepp keserűmandula-aroma


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítem 190 fokra (hőlégkeveréssel, és hőmérővel ellenőrizve a pontos hőfokot).
2. A vajat felolvasztom, és egy keverőtálba öntöm.
3. Hozzáadom a sorban a többi hozzávalót, a mandulát, tejszínt, citromhéjat, és a cukrot.
4. Hozzákeverem a tojásokat és a tojás sárgákat is, így kapok egy sűrű masszát.
5. Egy magasabb falú tűzálló tálat kivajazok, és beleöntöm a masszát (akkora tálat válasszunk, hogy minimum 4 centi magasan legyen benne a massza). De készíthetjük adagonként, szufléformákban is.
6. Az előmelegített sütőbe, 35-40 percig sütöm, a sütő alsó polcán.
7. Mikor kész, kiveszem, és amikor langyosra hűl, megszórom a tetejét porcukorral.















Tálalás, tippek:

Ez a sült mandulapuding önmagában is remek desszert, de tálalhatjuk például vaníliafagylalttal, pár mentalevéllel díszítve.
Ne tévesszen meg senkit a mennyisége, mert ez egy nagyon laktató, kiadós sütemény. Négy személynek bőségesen elegendő a fenti mennyiség.
Érdemes kipróbálni, mert pompás, finom, kellemesen mandulás aromájú sütemény, ami tényleg faék egyszerűségű, és bárki könnyedén elkészítheti.
Ehhez a desszerthez a Disznókő féle, 6 puttonyos Tokai Aszút ajánlom…

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: összesen kb. 950 Ft.
Bor: 8700 Ft. (Tokaji Aszú, Disznókő ’97-es 6 puttonyos) - vinotéka

2 megjegyzés:

  1. Kedvelem az efajta pudingokat-nagyon szép ez a rusztikus sütőtál is!!

    VálaszTörlés
  2. nekem ez volt az első ilyen fajta puding:)
    a tál, a kedvenc lazagnés tálam, pont elfér benne három lap egymás mellett:))

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!